https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

25 decembrie 2022

ZODIILE celor 12 Apostoli din Icoana CINA CEA DE TAINA



''Respectă astea pentru sănătate:
cinezi puţin. Mănânci când foamea-i dură.
Să mesteci bine, să nu bagi în gură
decât uşoare şi fireşti bucate.
Fugi de furii, de aer ce stricat e,
fii sceptic de a leacurilor cură;
să nu dormi la amiazi, căci e tortură,
iar după prânz nu sta adus pe spate.
În vin puţin dar dens să-ţi stea râvnirea;
nu-l bea pe gol stomac şi nu-ntre mese;
nu-ntârzia nici nu-ţi grăbi ieşirea.
Cergi când te culci uşor să te apese,
nu faţa-n sus, nu barba-n piept: strici firea,
iar cu mişcarea să nu faci excese.
Fă din odihnă şi din zâmbet rege.
Fugi de desfrâu. Dieta fie-ţi lege.''
                                      Leonardo da Vinci -Sonet


                  

Ceea ce majoritatea oamenilor nu știu despre Leonardo, este că între anii 1476-1478 este un "decalaj" în viața lui. Ce sa întâmplat cu el în această perioadă și de ce a dispărut? S-au în această perioadă el a nu a iesi în evidență? Cum ar putea cineva ca el sa mearga undeva și să nu existe dovezi scrise. 

Atunci când se analizează toate teoriile, ce ar putea explica un astfel de comportament? Ce ar putea face un om ca Leonardo sa dispara fără urmă pentru o perioadă de timp? 

 Ceea ce știm cu siguranță este că, atunci când Leonardo a reapărut în Florența în anul 1478, producția sa creatoare a ajuns la un nivel cu totul nou, dincolo de artă și se extindere la o serie de alte discipline, el produce hărți aeriene ale orașelor italiene cu o precizie incredibila, el va proiecta și construi primul vehicul autopropulsat din lume și inventeaza masini cu secole înaintea timpului lor. Deci, putem să ne întrebăm cine l-a influențat pe Leonardo da Vinci, ca el să revina cu o altă perspectivă și care a fost secretul din spatele exploziei sale de creativitate? 
        
Insa ceea ce ar putea explica aceasta disparitie, este ''scrierea in oglinda'' despre care se spune ca  Leonardo da Vinci ar fi perfectionat-o pentru a-si codifica textele.


Oamenii de stiinta cred ca scrisul in oglinda reprezinta si el o modalitate de codificare a inventiilor sale. Insemnarile contemporanilor, care au avut ocazia sa il vada la lucru pe Da Vinci, au spus ca isi perfectionase atat de bine acest stil de scris incat nici nu mai folosea oglinda pentru a avea modelul in fata.
Mai mult, scria cu mana stanga, iar toate insemnarile sale erau codificate, scrise in oglinda si anagramate pentru a fi greu de descifrat pentru cei care doreau sa plagieze operele sale.



Dupa literatura  de specialitate, scris-cititul ca in oglinda apare mai frecvent in cazul la copiii stangaci. Asemenea copii scriu frecvent de la stanga la dreapta si percep scrisul corect cu literele vazute in oglinda. Uneori, o astfel de tulburare se poate datora unor afectiuni ale encefalului, cauzate fie de meningite, fie de dereglari la nivelul emisferei drepte (in zona parietala inferioara a creierului) cauzate de diverse disfunctii neurofiziologice.
Ce stim despre scrisul in oglinda, este ca  apare uneori ca o etapa normala in insusirea scrisului, atat la copiii dreptaci, cat si la stangaci. Pentru prescolari, scrisul de la dreapta la stanga se realizeaza deseori fara ca ei sa observe. La unii copii, apar inversiuni intre litere sau cifre, pe cand la altii scrisul este efectiv in oglinda.
 
In cazul adultilor, scrisul in oglinda apare in urma unor atacuri cerebrale localizate in emisfera stanga, atunci cand persoana ramane cu hemiplegie dreapta si, nemaiputand utiliza mana dreapta pentru scris,  invata sa scrie cu stanga. Scrisul in oglinda cu mana stanga poate aparea si in unele cazuri de afectiuni neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson

Sunt cunoscute cazurile in care , ca urmare a unor atacri cerebrale s-au dezvoltat abilitati extraordinare

De altfel, se cunoste despre  Leonardo da Vinci faptul ca era vegetarian ''M-am lepădat de la o vârstă fragedă de folosirea cărnii, şi va veni vremea când oamenii ca mine vor vedea ca pe o crimă uciderea animalelor, la fel cum astăzi considerăm uciderea oamenilor. ''  Este foarte posibil ca acest tip de ''comportament culinar'',  sa vina in urma perioadei in care Leonardo da Vinci a dispărut din viata publica, fiind  o dieta impusa  de starea de sanatate.
Unii sustin ca aceasta dieta, ar fi fost impusa de alte conjuncturi (conform unor scrieri,  la 09 aprilie 1476 , la vârsta de douăzeci și patru de ani, Leonardo a fost arestat,  pentru o crimă pe care nu a comis-o. Este foarte posibil, deoarece Leonardo da Vinci insusi spunea: ''Familia Medici m-a creat şi tot ea, m-a distrus '' Alte scrieri, sustin ca in 1476 Leonardo da Vinci ar fi fost acuzat de sodomie, fapt care nu a fost dovedit, din lipsa de probe. )
 
  In 1478 a părăsit atelierul lui Verrocchio, dar și casa părintească. Un anume "Anonimo" Gaddiano, afirmă că în 1480, Leonardo da Vinci locuia în palatul familiei Medici, și că lucra în grădina pieței San Marco, care găzduia un fel de academie de artiști, poeți și filozofi înființată și finanțată de aceeași familie. Printre primele lucrări importante care i-au fost comandate, se remarcă pictura Fecioara pe stânci, pentru Confreria Imaculatei Concepții și fresca intitulată Cina cea de Taină pentru mânăstirea Santa Maria delle Grazie


Oricare ar fi fost motivul lipsei sale din viata publica, aceasta perioada si-a pus amprenta asupra asupra vietii si lucrarilor lui Leonardo da Vinci.  Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor, Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii. Cu toate aceste realizari, Leonardo da Vinci considera ca nu a facut suficient ''L-am ofensat pe Dumnezeu şi am jignit omenirea, întrucât munca mea nu a atins calitatea la care putea să ajungă''



Lucrarile sale au fost, sunt si vor fi obiect de studiu, omenirea necontenind sa caute in ele ''semne'' si ''mesaje'' !