joi, 5 ianuarie 2017

CUPTORUL CU MICROUNDE - periculos sau nu?





Cum functioneaza cuptorul cu microunde?


 Piesa de baza , a cuptorului cu microunde,  este un mic dispozitiv, numit magnetron, care converteşte electricitatea primită în unde radio de scurtă frecvenţă, adică într-un fel de radiaţii electromagnetice. Aceste unde actioneaza asupra moleculelor de apă din alimente, care încep să vibreze, producand căldură.


Dat fiind faptul că acest mecanism implică radiaţiile, mulţi dintre noi se întreabă dacă nu cumva alimentele nu vor suferi o deteriorare mult prea periculoasă pentru a fi consumate.


 Există teorii care susţin că microundele distrug enzimele sau antioxidanţii din alimente, lăsându-le astfel goale de nutrienţi, ca de altfel si fierberea indelungata a legumelor si fructelor . Aceste teori, sunt impotriva folosirii cuptorului cu microunde.

- in 1999, un studiu scandinavian privind sparanghelul gatit astfel , punblicat in ziare.com arata ca multe din vitamine se pierd.


 - alte studii au aratat ca 60 de secunde de incalzire a usturoiului la cuptorul cu microunde sunt de ajuns pentru a inactiva principalul component din planta, care lupta cu cancerul.


 - un studiu publicat in 2003 de Jurnalul de Stiinta a Alimentelor si Agriculturii a aratat ca broccoli isi pierde 97% dintre antioxidanti daca este supus unui proces asemenator. Prin comparatie, atunci cand este fiert, broccoli isi pierde doar 11% din antioxidanti. Se observa si o reducere a compusilor fenolici, insa continutul de minerale ramane acelasi.


 - nici laptele de mama nu trebuie incalzit intr-un astfel de cuptor, caci sunt distruse cele mai importante elemente si hrana cu pricina nu mai ofera protectie pentru bebelus. In 1992, s-a descoperit ca laptele matern isi pierde anticorpii si se pot dezvolta in el bacterii periculoase in cazul in are este incalzit intr-un asemenea cuptor .u micounde



Antioxidanţii se distrug prin menţinerea un timp îndelungat pe foc, respectiv în cuptorul cu microunde, precum şi prin utilizarea unei cantităţi prea mari de apă la gătit.



prepararea / încalzirea  alimentelor la microunde este periculoasa sau nu?

   în anii '80 , cuptorul cu microunde, primeste aprobarea FDA (Food and Drug Assistance - Resources for the Food, Drug and Device Industry)  în privinţa emisiilor de radiaţii. Prin urmare, Guvernul American nu îl consideră periculos pentru sănătate.


Cum folosim cuptorul cu microunde?


Este strict interzisă încălzirea alimentelor în recipiente din plastic, metal sau aluminiu, fiind acceptate doar sticla şi ceramica. Încălzirea hranei la cuptorul cu microunde în ambalaje nepotrivite poate dăuna sănătăţii, întrucât există un risc crescut ca aceste materiale să degaje substanţe chimice periculoase ce ajung în cele din urmă în organismul nostru.


 De asemenea, se recomandă utilizarea minimală a cuptorului cu microunde, ca de altfel a tuturor radiaţiilor, indiferent de natura lor - laptopuri, telefoane mobile, tablete sau alte surse. Dr. Oz ne recomandă să fim prudenţi atunci când încălzim mâncarea la microunde şi să reţinem că:

În concluzie:

- alimentele ar trebui ţinute pe foc sau la cuptorul cu microunde cât mai puţin pentru a-şi păstra proprietăţile nutriţionale.

  -este recomandat să stăm la distanţă de cuptorul cu microunde atunci când este pornit.

- este important să ne asigurăm că cuptorul cu microunde funcţionează bine, nu este avariat.