marți, 25 noiembrie 2014

Mexicul...femei frumoase și tradiții culinare



Fotomodel mexican Ximena Navarrete Rosete -Miss Universe 2010(nascuta în Guadalajara, Mexic)  a fost aleasă în 2010 Miss Universe. Ximena are ochii și părul brun. Ea, este unul dintre cei doi copii ai lui Carlos Navarrete și Gabriela Rosete. De la vârsta de 15 ani a început să lucreze ca model, după care câștigat în Guadalajara și Merida în 2009 două concursuri de frumusețe. La data de 23. august 2010 este aleasă dintre 82 de candidate Miss Universe în Las Vegas. Ea este după Lupita Jones, a doua mexicană care câștigă titlul Miss Universe.



Ximena Navarrete , a relevant pentru geniusrevive.com faptul că ea a vrut să lucreze cu femeile care sufera de tulburari de alimentatie
"Am studiat nutriție și aș dori ca toată lumea să
înțeleagă că nu este vorba despre cum aratam ci despre
cum te simti" .
 " Și când te simți bine , arați bine! "


Dieta- Ximenei (Jimenei) Navarrete :
-trei litri de apa/zi, peste, pui , branza, ceapa, usturoi, etc



Bautura traditionala a Mexicului este Mezcalul
Rachiu original din regiunea mexicana Oaxaca, a carui productie este concentrata in patru orase, cel mai important fiind Santiago Matatlan . Materia prima pentru producerea mezcalului este o varietate de agave, numita maguey espadin. Dupa circa 10 ani de dezvoltare, frunzele de la suprafata sunt taiate direct pe campul unde este cultivata planta, recoltandu-se bulbii mari, asemanatori unor fructe de ananas, cantarind 70-100 de kg ,numiti pignas. La distilerie, sunt taiati in bucati, pusi in cuptoare subterane speciale si incalziti timp de 70 de ore, asemanator carbunilor de bocsa. De aici Mezcalul primeste un gust specific, afumat. Materia prima obtinuta in acest fel este strivita pentru a putea fi separata de fibrele lemnoase, iar pulpa bruna obtinuta este lasata sa fermenteze in zacatori (ciubere) mari de lemn timp de cinci zile. Dupa un asemenea proces produsul este gata pentru distilare . De obicei,  este pusa imediat in vanzare; insa,  de cativa ani se vinde si in sortimentul Reposado, dupa invechirea in butoaie de stejar, timp de trei ani de zile. O caracteristica speciala a mezcalului este ca , in sticla in care se imbuteliaza, este introdus si viermele (in spaniola = gusano) plantei de agave. Acesti viermi sunt adunati manual in sezonul ploios al verii, depozitati in sticle cu Mezcal. Inainte de imbuteliere sunt sortati si pusi in sticlele cu Mezcal. In functie de perioada de stagionare al acestei bauturi alcoolice, capata trei diverse denumiri:
  • Joven - este Mezcal transparent, fara culoare si este conservat mai putin de doua luni.
  • Reposado - este consevat pentru o perioada intre doua luni si un an
  • Añejo - este conservat cel putin un an de zile in butoaie de minimum 350 de litri
Pentru aromatizarea Mezcal-ului vine introdus in interiorul sticlei, acel gusano, pe numele latin Scyphorus Acupunctatus. De asemenea sunt utilizate si larvele Hipopota Agavis, in limbajul popular Gusano Rojo, mult mai apreciata decat prima specie insa un adevarat inamic al Maniocca.
Mezcalul mai este cunoscut si sub numele de Mescal.
Cocktail -Mezcalibru - este un cocktail care are la baza Mezcal-ul si sucul de ananas.
Tequila-  este o varietate de Mezcal , în mare parte facuta din Agave albastre (Este o neintelegere in faptul ca sticlele de tequila contin viermi. De fapt, acest lucru este interzis de lege. Doar in unele sticle de mezcal se pot gasi larve ale fluturelui Hipopta Agavis, gusano)
 

Michelada este un cocktail mexican, obtinut din bere amestecata cu suc de rosii, lamaie, sare, sos chili, sosuri variate si condimente. Se serveste intr-un pahar racit in prealabil, presarat cu sare pe margini. Este considerat unul dintre cele mai eficiente leacuri impotriva mahmurealii






Palque- bautura racoritoare a mexicanilor, este un lichid vâscos, laptos, care produce o spumă de colorata  . Aceasta se face prin fermentarea sevei anumitor tipuri de Maguey (planta de agave).

Tortilla- este painea specific Mexicana  (lipie) facuta din faina de porumb ; doar in regiunile nordice ale 
Mexicului, cu o clima neadecvata culturilor de porumb, tortilla se face din faina de grau.

Taco- este tortilla din porumb umpluta cu: branza, guacamole, salsa, carne, ceapa… etc.
Buritto – carne tocata invelita in tortilla de grau
Guacamole- avocado taiat cubulete, amestecat cu rosii taiate cubulete si ceapa tocata.
Salsa- sosul specific Mexican contine : rosii, ardei, ceapa si frunze de coriandru.
Enchilada- tortilla de porumb, scugundata in ulei incins si sos de rosii, umpluta cu diverse ingredient: carne,peste, fructe de mare, branza, oua, legume, fructe…

Un fel de mancare specific mexican este  si Chile relleno (ardei umplut)- pronunția spaniolă : tʃile reʎeno 
 este un fel de mâncare preparate in bucătăria mexicană , care isi are originea în orașul Puebla . Este de fapt ardei umplut cu branza topita, cubulete din carne de porc (preparate termic in prealabil) , stafide si nuci, asezonate cu Canella. Ardeiul , se da printr-un aluat ca cel de clatite sau faina si ou , apoi se prajeste in ulei incins. Adesea este servit intr-un sos de rosii asezonat cu chilii.