marți, 3 februarie 2015

Ciupercile felinar

Până a fi facute ciulama, cupercile  au o caracteristica extreme de interesanta . Ele lumineaza in intuneric. Fenomenul se numeste bioluminescența, ce se observă la unele bacterii, ciuperci și animale nevertebrate (de exemplu: licuricii, meduzele...)

In procesul de respiratie au loc oxidari chimice, iar in urma acestor arderi rezulta o lumina slaba, cu o tenta spre culoarea verzuie, asemanatoare luminii  unui  led

Printre aceste specii de ciuperci sunt si ghebele . 
http://fojonko-naturephotography.blogspot.ro/2012_10_01_archive.html

 Acum sa nu va uitati pe intuneric la borcanul cu zacusca sau ghebe murate , ele lumineaza doar inainte de a fi culese. Alte specii de ciuperci ‘’led’’ sunt microscopice si invadeaza lemnul care este in curs de putrefactie.Un exemplu deosebit este Pleurotus lampus care a preluat acest atribut deosebit chiar si in denumirea stiintifica. Este o ciuperca mai marisoara ce creste pe tulpina copacilor sau chiar pe cioate.

In zona tropicala numarul ciupercilor luminiscente este mai mare. Ele au ajuns sa fie folosite de catre om nu doar in alimentatie. De exemplu, in Indonezia, tinerele fete isi fac o salba din ciuperci luminiscente si o poarta la gat noaptea pentru a atrage atentia asupra lor.

   Sa mai intrebati acum …cum se orienteaza piticii , noaptea, in padure !