vineri, 3 aprilie 2015

Relicve Sfinte - Coroana de spini a lui Isus

Sunt numeroase menţiuni ale Coroanei de spini a lui Isus în primele secole ale Bisericii Creştine, mai ales în istorisirile pelerinilor la locurile sfinte, în secolul al IV-lea.

Sfânta Coroană de Spini a fost cercetată de multe ori de comisii formate din medici, fizicieni, chimişti. Cele mai multe dintre acestea confirmă autenticitatea relicvei. Ea poartă veneraţia a cel puţin 16 secole de creştinătate. În 409, Sfântul Paulin de Nola o menţionează printre relicvele sfinte ale Bisericii de pe Muntele Sion din Ierusalim. În 570, Martirul Antonie o găseşte accesibilă veneraţiei credincioşilor la aceeaşi Biserică din Sion. În 575, Cassiodor, în Comentariul său la Psalmul 75, scrie: „La Ierusalim, acolo este Coroana de spini”. În 870, coroana era încă la Ierusalim, aşa cum semnalează Bernard Călugărul.

În secolele VII-X, relicvele au început să fie transferate la Constantinopol, la Capela Împăraţilor bizantini, datorită tâlharilor care atacau tot mai des bisericile din Ierusalim. În 1238, Bizanţul cucerit de cruciaţi era condus de Baudouin de Courtenay, un împărat latin. În mare dificultate financiară, acesta a decis să vândă din relicve bancherilor veneţieni pentru a face rost de bani.

Sfântul Louis, Regele Franţei, a intervent şi a plătit compensaţii mari veneţienilor, şi în 10 august 1239, regele urmat de un cortegiu impresionant, a primit 22 de relicve sfinte la Villeneuve. În 19 août 1239, procesiunea a sosit la Paris. Regele şi-a dezbrăcat toate însemnele şi veşmintele regale, a îmbrăcat o tunică simplă, şi cu picioarele goale, ajutat de fratele său, a purtat Sfânta Coroană de Spini până la Catedrala Notre Dame din Paris. Aici a fost construit un relicvariu pentru sfintele moaşte.

În timpul revoluţei franceze, relicvele au fost depuse la Biblioteca Naţională, iar după Concordatul din 1801, ele au fost redate Arhiepiscopiei de Paris şi de atunci sunt la Catedrala Notre Dame. Împăraţii francezi Napoleon I şi Napoleon al III-lea au oferit câte un relicvariu acestor sfinte moaşte. În anul 2007, sfintele relicve au fost venerate de către Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, şi apoi de Preafericitul Alexis al II-lea, Patriarhul Rusiei.

 Alte relicve Sfinte
 • In capela Scala Santa (Sfânta Scara), amplasata lânga basilica San Giovanni in Laterano din Roma, se pastreaza 28 trepte de marmora (acoperite in prezent cu lemn) aduse de imparateasa Elena (mama imparatului Constantin cel Mare) in sec.4 de la Ierusalim. Acestea ar fi scarile urcate de Isus in fortareata Antonina, spre a fi judecat de procuratorul roman Pilat din Pont.
 • In foarte multe biserici ale lumii se pastreaza fragmente din crucea lui Isus. Crucea ar fi fost redescoperita de Elena, in timpul unei calatorii de pelerinaj la locurile sfinte din Palestina. Fragmente din cruce se pastreaza in Biserica Crucii din Ierusalim si in basilica Santa Croce in Gerusalemme din Roma.
 • Tablita cu inscriptia-acronim INRI (Iesus Nazarenus Rex Iudaerorum = Isus Nazarineanul Regele Iudeilor) s-ar gasi in basilica Santa Croce in Gerusalemme din Roma. Tablita ar fi fost gasita si adusa tot de catre imparateasa Elena.
 • In capela San Zeno a basilicii Santa Prasseda din Roma se pastreaza un fragment din stâlpul de care Isus ar fi fost legat si biciuit in curtea fortaretei Antonina din Ierusalim.
 • Lancea (fara vârf) cu care i s-a strapuns pieptul s-ar afla in pastrare in Domul San Pietro (Vatican), fragmente de lance la Ierusalim si la Istambul.
 • In relicvarele multor biserici din lume (Arras, Bamberg, Carpentras, Colle, Escorial-Madrid, Florenta, Köln, Cracovia, Lagny, Laon, Milano, Monza, Paris, Roma, Spoletto, Torcello, Toul, Trier, Troyes, Venetia) se pastreaza presupuse resturi din cuiele cu care Isus a fost fixat pe cruce.
 • Cununa de spini s-ar afla in relicvarul bisericii Sainte Chapelle din Paris. Regele Ludovic IX cel Sfânt (1214-1270) a obtinut-o pe la mijlocul sec.13 de la varul sau Balduin II de Courtenay, imparat de Bizant. In Domul din Aachen, la Paris si Istambul sunt expuse, deasemenea, alte presupuse fragmente din cununa. Doi spini s-ar afla in Biserica Crucii din Ierusalim.
 • Vestmântul (tunica) lui Isus s-ar gasi din anul 1107 in Domul din Trier. Vestmântul ar fi fost tras la sorti dupa crucificare de catre soldati romani.
 • Multe biserici din Europa sunt convinse ca se afla in posesia unor fragmente ale buretelui cu care i s-ar fi înmuiat buzele lui Isus in timpul rastignirii (biserici din Franta, San Giovanni in Laterano Roma, Santa Maria Maggiore Roma, Santa Maria Trastevere Roma, Domul din Aachen s.a.).
 • Naframa lui Veronica (cu amprenta chipului lui Isus in timpul purtarii crucii pe Via Dolorosa) se gaseste la manastirea din Manopello (30 km vest de Pescara, Italia).
 • Resturi de lemn din masa la care a avut loc Cina cea de Taina in Ierusalim se gasesc in basilica San Giovanni in Laterano din Roma.
 • Doua muzee sustin ca se afla in posesia autenticului Graal (cupa folosita de Isus la Cina cea de Taina, respectiv cupa in care s-ar fi strâns sânge din corpul lui Isus in timpul crucificarii): Muzeul Metropolitan New York si Domul din Valencia (Spania).
 • Cinci scânduri din leaganul lui Isus din Betlehem se pastreaza in basilica Santa Maria Maggiore din Roma.
 • Scutecele lui Isus se gasesc intr-un relicviar de aur in Domul din Aachen (Germania).


 • In Catedrala din Chartres (Franta) se pastreaza din anul 876 o tunica ce se zice ca ar fi apartinut Sf.Maria. Tot aici s-ar gasi medalionul pe care Maria l-ar fi purtat la gât in ziua nasterii lui Isus.
 • Camasa purtata de Maria la nasterea lui Isus este pastrata in Domul din Aachen (Germania).

Vezi aici si alte relicve sfinte

sursa:
 http://www.doxologia.ro