vineri, 17 iulie 2015

Toți avem ochi albaștri, doar ca unii își camufleaza irisulFoarte interesant este faptul că abia în urmă cu 10.000 de ani a apărut primul om cu ochi albaştri, până la momentul respectiv toţi oamenii având ochii căprui. Acest lucru a fost posibil, spun cercetătorii, datorită unei mutaţii care a afectat gena numită OCA2, implicată în producerea melaninei, limitându-i acţiunea, adică „diluând” practic culoarea irisului.


Cu toții avem ochi albaștri, iar ochii căprui sau negri au în plus în iris un strat superior format din celule de melanină, cele care dau culoarea maronie, afirma doctorul Gregg Homer

Vrei sa revii la culoarea ‘’naturala’’ a ochilor? Nimic mai simplu, cu 5.000 de euro , in doar 20 de secunde, un fascicule laser actioneaza  asupra celulelor de melanină, care astfel sunt distruse. Creierul recepționează distrugerea și comandă producerea unei proteine care va ajuta la dizolvarea țesutului distrus la nivel molecular.

La o săptămână după tratament culoarea ochilor va fi și mai întunecată decât înainte de procedură (deoarece țesutul își schimbă caracteristicile),  după aceea începe procesul de dizolvare, începe să fie vizibil pigmentul albastru și până la sfârșitul celei de-a treia săptămâni ochii vor fi complet albaștri. Procedeul este ireversibil, odată distruse celulele de melanină nu se mai regenerează.


Încă se fac încercări diferite, nefiind cunoscute toate riscurile operaţiei !

La naştere, melanina din jurul ochilor este moştenită prin intermediul a trei gene – EYCL1, EYCL2 şi EYCL3 -  prezentă în cantităţi foarte scăzute, motiv pentru care majoritatea copiilor caucazieni se nasc cu ochii albaştri, blonzi şi cu pielea foarte deschisă.

Pe parcursul vieţii, nivelul de melanină este în continuă creştere iar culoarea ochilor este definitivă abia în jurul vârstei de doi ani. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul nuanţei părului şi a tenului. Procesul de producere a melaninei se opreşte în jurul vârstei de 30 de ani, motiv pentru care părul începe să încărunţească.


alte surse: 
csid.ro