vineri, 26 februarie 2016

OFERTA SUPERMARKET -urilor in luna martie , ca "reactie" dupa propunerea de a fi inchise in weekend si seara, este SOCANTA


 

  Toti am auzit ca s-a initiat o propunere legislativa prin care supermarketurile  sa fie inchise duminica si de sarbatorile legale, pentru a  revitalizeaza comertul traditional.

Deputatii care au initiat legea  precizeaza ca  : "Prin acest act normativ sustinem revitalizarea comertului traditional, prin limitarea programului de lucru al hipermagazinelor", arata parlamentarii, apreciind ca "limitarea va determina consumatorul roman sa se concentreze pentru cumparaturile zilnice sau saptamanale in zilele lucratoare si in prima parte a weekendului, respectiv vineri dupa amiaza si sambata, urmand ca pentru duminica sa se reorienteze pentru familie, miscare in aer liber, "cultura".

Ca reactie a faptului ca in  weekend mergem la piata, supermarketurile  s-au gandit sa se protejeze cu amulete care apar pe site-urile voodoo .
 
 

 Nu este o gluma!

Oricine merge in supermarket zilele astea, vede la raionul de martisoare, in toate supermarketurile , la vedere,  Mâna Fatimei sau Hamsa ( arabă : khamsah , Khamsa (mână), de asemenea, romanizat ,  înseamnă literal ”cinci”) .
Este o amuletă în formă de palma, populară în întregul Orient Mijlociu și Africa de Nord , frecvent utilizată în bijuterii, ilustrând mâna dreaptă deschisă, o imagine recunoscută la nivel mondial și folosită ca simbol de protecție  împotriva energiilor negative, pentru abundenţă, fertilitate, prosperitate, noroc şi sănătate. De asemenea oferă şi protecţie împotriva deochiului.

Hamsa este recunoscută ca simbol sacru în multe culturi și religii, inclusiv în iudaism, budism, shamanism, hinduism, creștinism, Jainism și credința islamică. Hamsa este simbolul „mâinii care scrie tot” .Simbolul mâinii talisman precede iudaismul, creștinismul și islamismul. Islamiştii o atribuie Fatimei, numind-o astfel după fiica lui Mohamed – Fatima Zahra. Creștinii o atribuie Fecioarei Maria iar evreii lui Miriam, în amintirea surorii lui Moise și Aaron.

O intalnim pe site-urile de amulet voodoo ca fiind reprezentată  prin mâna dreaptă deschisă. Considerata o bijuterie istorica traditionala, mana a fost datorita simbolosticii sale (proprietatilor magice) des utilizata ca amuleta;  în interiorul mâinii Fatimei se inserează un ochi care simbolizează protecţia persoanei împotriva deochiului şi a energiilor negative, acesta având rolul de a „orbi” agresorul.
 

 In literature de specialitate, Mâna Fatimei are un efect deosebit de puternic asupra purtătorului mai ales atunci când acesta se află la o răscruce în viață. Mâna Fatimei va adaposti purtătorul de obstacole, certuri și adversitate, ajutându-l să-şi schimbe destinul într-un sens pozitiv.

 Uneori, este pictată în roşu pe uşile caselor simbolizează sacrificarea unor animale – uneori simbolul se picta chiar cu sângele animalelor sacrificate

Datorită importanței sale atât în cultura ​​arabă cât și în cea berberă, hamsa reprezintă unul dintre simbolurile naționale ale Algeriei, apărând chiar în emblema ţării. Numărul cinci în Islam  corespunde pentagramei simnturilor, stalpilor islamului si Mainii Fatimei. Pentru șiiți, degetele de la mână Fatimei reprezintă şi cele „cinci persoane sfinte” ale familiei lui Muhammed: Muhammed, Fatima, Ali, Hassan și Hussein.
 

Mâna Fatimei este un motiv arhetipal care vorbește dincolo de frontierele limbilor pământului, de cultură și de convingerile religioase si este propunerea supermarketurilor , alaturi de alte bratari rosii cu "ochisori", la raioanele de martisoare!