miercuri, 31 mai 2017

Cine sunt șarlatanii sentimentali


 Printre noi, traiesc oameni care se transforma. Acum sunt intr-un fel, acum altfel. Se hranesc cu emotii, cu sentimente. Isi iau fata diverselor personaje din viata lor, personaje religioase sau personaje celebre. Isi pun masti si revin obsesiv asupra “victimelor” fiindca nu constietizeaza ceea ce fac.

 Cei care au in viata lor oameni cu astfel de trairi, trebuie sa inteleaga ca acest sindrom poate fi tinut sub control daca se apeleaza la psiholog, prin hipnoza!
 Nu trebuie sa se sperie, este un fenomen des intalnit la cei care au avut probleme in copilarie, la dezradacinati, la cei care nu gasesc un echilibru emotional in prezent. Majoritatea sunt oameni extrem de inteligenti, care citesc mult, se documenteaza si unii chiar constientizeaza ca au o "problema". Cel mai important lucru, atunci cand constientizeaza, este sa-si ASUME.

Dedublarea personalității și inconștientul.

Dedublarea personalității este o tulburare a unității conștiinței de sine care se caracterizează prin apariția în alternanță, a unei prime personalități și a uneia sau mai multe personalități secundare la același subiect.


Dedublarea de personalitate intervine pe fondul unor tulburări psihice, iar adesea persoana suferindă trăiește cu convingerea că este o altă persoană, de obicei cunoscută ca unul din oamenii celebri ai lumii, sau un personaj religios. În fiecare caz, pacienții trăiesc cu intensitate personajul în care s-au transformat.

Acest fenomen psihopatologic de disociere a unității personalității prin dedublarea ființei, duce la apariția a două euri diferite, care evoluează succesiv sau simultan. Cele două euri coexistă, unul fiind normal și conștient iar celălalt patologic și bazat pe o motivație inconștientă.

Acest sindrom este întâlnit în isterie, stări maniacale, psihoze alcoolice și schizofrenie.


Afecțiunea intră în categoria Tulburări disociative (de conversie), care cuprinde stările de confuzie și de dedublare psihogenă; personalitate multiplă; sindrom Ganser

Personalitatea multipla sau tulburarea de identitate disociata este o tulburare cronica ce consta in prezenta a doua sau mai multe personalitati distincte, fiecare avand un set specific de atitudini si comportamente.


Exista semne clinice care ridica ipoteza unei personalitati multiple:

-Bolnavul raporteaza existenta unor „goluri” de memorie.

-Bolnavului i se descriu de catre alte persoane intamplari in care a fost implicat si de care nu isi aduce aminte.

-Bolnavul este recunoscut de persoane straine care i se adreseaza utilizand un alt nume.

-Utilizarea pronumelui „noi” referitor la propria persoana

-Cefalee pronuntata

-Descoperirea de scrieri, desene, articole de imbracaminte intre posesiile bolnavului, dar pe care bolnavul nu le recunoaste ca fiind ale sale

-Halucinatii auditive, sub forma de voci „venite din interior”.


Perechea invingator-victima a personalitatii multiple precum si comportamentele celor doua identitati distincte.

Când învingatorul comite o greseala, spune: ”Am gresit“, si învata lectia. / Când învinsul comite o greseala, spune: “Nu e vina mea”, si arunca vina pe altii.

 Un învingator spune:”Trebuie sa existe o cale mai buna de a o face…“./   Un învins spune:”Asa am facut-o întotdeauna”.

 Un învingator se simte responsabil pentru ceva mai mult decât numai munca sa./ Un învins nu îsi ia nici un angajament, si mereu zice:”Doar îmi fac munca“.

 Un învingator îi respecta pe cei ce stiu mai mult decât el, si încearca sa învete ceva de la ei. /Un învins se împotriveste celor care stiu mai mult decât el si tine seama numai de defectele lor.

 Un învingator asculta, întelege si raspunde./Un învins doar asteapta pâna când îi vine rândul sa vorbeasca.

 Un învingator spune:”Sunt bun, dar voi fi si mai bun„./Un învins spune:”Nu sunt chiar asa de rau ca multa alta lume„.

 Un învingator înfrunta provocarile una câte una./Un învins le evita si nu îndrazneste sa le înfrunte.