https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

03 iulie 2022

Reteta de Socata cu Lamaie



Ingrediente

 

10 flori de soc

500 gr zahar

10 gr drojdie

2 lamai

5 litri apa

 


Mod de preparare

Se pun florile de soc intr-un vas. Se presara deasupra zaharul apoi se adauga lamaile taiate felii. Zahar puteti adauga dupa propriul gust, mai mult sau mai putin.

Se toarna apoi apa, se adauga drojdia diluata cu putina apa, se acopera borcanul si se pune in bataia directa a soarelui. Daca doriti puteti renunta la drojdie, insa procesul de fermentare va dura putin mai mult, fiindca practic rolul drojdiei este de a grabi fermentarea. Daca nu adaugati drojdie pentru a avea aciditate puteti adauga o mana de stafide sau o mana de orez.

Se amesteca de doua trei ori pe zi si se gusta din cand in cand. Cand a ajuns la aciditatea optima (dupa gustul fiecaruia), se strecoara, se pune in sticle si se da la rece.

In functie de cat este de cald socata poate fi gata in 2-3 zile. Se pastreaza la frigider.

Daca doriti sa obtineti un delicios vin de soc lasati sa fermenteze mai mult, aproximativ o saptamana pana ce socata se va transforma in vin.