https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

15 decembrie 2023

Topul Vinurilor - Roze - de colectie


Cum a ajuns vinul Rose / Roze in topul vinurilor de colectie?

 
Topul Vinurilor  - Roze - Vin de colectie

In lumea Somelierilor se spune ca Vinul Rose  este Vinul Nehotaratilor! Eu asi spune ca vinul roze este preferatul femeilor.


Rosé-ul se face din aceleasi soiuri de strugure din care se face si vinul rosu (merlot, pinot noir, cabernet sauvignon). Coaja strugurelui e cea care da culoare sucului, si in cazul vinului rosé, intensitatea culorii variaza in functie de perioada de expunere a cojilor de strugure in must, spun cei de la "Vinuri Povestite"





Asa se explica de ce, sampania nu e rosie, desi se face dintr-un amestec de doua soiuri de struguri rosii (pinot noir si pinot meunier) si un soi de strugure alb (chardonnay). La vinificarea strugurilor rosii pentru sampanie, principala preocupare e ca mustul si coaja strugurelui sa nu ajunga in contact. 


In Champagne, grija pentru a obtine un must alb, merge pana la a culege strugurii pinot noir in ladite cu fundul gaurit pentru ca sucul rezultat din strugurii zdrobiti de propria greutate sa nu stea in contact cu coaja si sa se pateze, devenind rosé.




Cercetătorii italieni au descoperit că strugurii albi conţin aceiaşi pigmenţi care dau culoare vinului roşu şi spun că, de fapt, vinul alb nu ar exista.



Prezenţa acestor pigmenţi, numiţi antocieni, ar putea explica motivul pentru care producătorii de vin ce folosesc struguri albi sunt uneori luaţi prin surprindere când băutura îmbuteliată de ei are o tentă roz.


Antocienii sunt prezenţi în coaja bobului de strugure, iar în combinaţie cu alţi compuşi chimici sunt responsabili, în cea mai mare parte, de producerea culorii vinului.
Culoarea vinului depinde de aciditatea sa (nivelul pH-ului, n.r.), antocienii colorând licoarea în roşu atunci când aciditatea este mare. Într-o soluţie alcalină, antocienii colorează lichidul în albastru.





descoperirea poate oferi o explicaţie pentru acele vinuri care ar trebui să fie albe, dar ajung să aibă o tentă roz, precum vinul rosé.




Marinela Vasilica Adelean are 31 de ani, stabilita de peste 15 ani in Italia, este declarata in acest an ca fiind cel mai bun somelier al Romaniei.




Doamna Vinului, Marinela Vasilica Ardelean, a inbinat Gastronomia Italiana si Vinurile Romanesti intr-o carte propunandu-si astfel sa incurajeze productia Vinului Premium.


Astfel, a aparut un ghid care reuneşte cele mai bune vinuri din România şi Republica Moldova. Pentru acest catalog, autoarea a vizitat aproape toate cramele din cele două ţări şi a degustat aproximativ 3.000 de vinuri, din care a selecţionat aproape 250. În acest volum, Marinela Vasilica Ardelean a descris şi clasificat 214 vinuri, acordand şanse egale tuturor cramelor, indiferent că este vorba despre crame mici, aflate la început de drum, sau imperii de sute de hectare şi având în spate o tradiţie de câteva secole.




„Cartea vinurilor româneşti” este un catalog complex de cunoaştere şi clasificare a vinurilor de top din România şi Republica Moldova.


Topul vinurilor rose de 4 şi 5 stele, după regiuni:

Dobrogea:

- Ravak Fetească Neagră Rose, 2014 Domeniul Vlădoi - 4 stele

Moldova:

- Busuioacă de Bohotin, 2014 Crama Avereşti - 4 stele

- Epicentrum Rose, 2014 Crama Gîrboiu - 5 stele

Muntenia:

- Fetească Neagră Roze, 2014 Crama Basilescu - 4 stele

- Blaufraenkisch Rose, 2014 Lacerta - 4 stele

Oltenia:

- Rose, 2014 Crama Cepari - 4 stele

- Rose negru de Drăgăşani, 2014 Crama Bauer - 4 stele

- Vinul Principelui Rose, 2014 Domeniile Vînju Mare - 4 stele

Moldova:

- Cabernet Sauvignon Rose, 2014 F' autor - 4 stele

- Surori, 2014 Gitana Winery - 4 stele


Daca ti-a placut te rog da share pe pagina ta facebook. Multumesc!

vezi si  Cum aleg vinul potrivit    

          Sampania buna        

          Care este diferenta dintre digestive si bauturile aperitiv