https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

01 decembrie 2022

Cum divortez?

A convietui alaturi de cineva, este uneori dificil si in vremuri normale. Contextul actual, social, economic, existential, duce la dicutii contradictorii, certuri si decizii luate "la nervi".

Deciziile luate in vremuri critice, pe termen lung, se dovedesc a fi decizii pripite. Prin urmare, daca decideti separatea, asteptati vremuri mai relaxate pentru a pune in practica un eventual divort. 

Vreau sa divortez! Petrecerile de divort, cel mai civilizat mod de a spune “Ia... ramai cu bine!”

Conform studiilor sociolaogice actuale, suntem o planeta de divortati! Peste jumatate din rudele si cunostintele mele sunt divortate sau la a doua casatorie.


Harta Wikipedia din 2014, arata ca 53% din populatia Americii a trecut de cel putin un divort, la fel Spania, Portugalia, Luxemburg, Cehia; Ungurii se indreapta vertiginous spre 60% iar Belgienii spre 70%.



Social, problema, nu mai este o problema!
Psihologic, ei aici e aici! Cum treci de un divort? Asa cum treci peste orice despartire. Unii trec fluierand, altii plangand. Si pentru asta s-au inventat petrecerile de divort sau “Hai sa ne facem un selfi de ramas bun!”

Psihologii sugereaza ca petrecerile de divort sunt bune, deoarece cei implicati direct au alaturi prietenii si rudele care i-ar putea ajuta sa depaseasca momentul. Cand se face o petrecere de divort? La cat timp? Ei, lasi si tu sa se usuce cerneala pe hartie sau…nu! Depinde de situatii si de persoane.  Imediat daca vrei sa bravezi sau dupa cateva luni, un an, pentru a va demonstra voua si apropiatilor ca ati depasit momentul si ramaneti “ prieteni”.



Dar pana la petrecerea de divort , mai sunt drumuri de facut la ofiterul starii civile care a incheiat casatoria, la notar,  la mediator sau la tribunal.

Divortul la starea civila-  adresarea unei cereri de divort, de catre ambii soti, ofiterului de stare civila de la locul incheierii casatoriei sau de la ultimul domiciliu comun al sotilor. Divortul la starea civila se poate incheia doar daca sotii nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.

Divortul in fata notarului public -se va realiza daca sotii convin de comun acord asupra tuturor aspectelor ce privesc desfacerea casatoriei, aspecte referitoare la: numele de familie pe care sa il poarte dupa divort; exercitarea autoritatii parintesti obligatoriu de catre ambii parinti; stabilirea locuintei copiilor dupa divort; modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii; stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor. In plus, spre deosebire de divortul la starea civila, divortul la notar se poate incheia chiar si daca exista copii minori. Notarul va indruma sotii sa se adreseze instantei si in cazurile in care acestia nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort sau daca nu reusesc sa stabileasca de comun acord contributia fiecaruia la cheltuielile de crestere si educare a copiilor.

Instanta de judecata -  varianta (cu scandal) pentru sotii care nu se inteleg! In cazul in care sotii nu sunt de acord cu divortul, singura varianta pentru desfacerea casatoriei ramane instanta de judecata. Motivele de divort sunt prevazute de noul Cod civil: atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila; la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani; la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
Instanta va pronunta divortul din culpa sotului parat atunci cand, din cauza unor motive temeinice, imputabile acestuia, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.

Cum se realizeaza partajul bunurilor? Acesta va putea fi facut fie odata cu divortul, fie ulterior, dupa obtinerea certificatului de divort sau ramanerea definitiva a sentintei de divort. Conform noului Cod civil, regimul matrimonial inceteaza intre soti inca din momentul depunerii cererii de divort sau, in cazul divortului prin acord, de la data separatiei in fapt a sotilor, daca se solicita aceasta. Ca si act juridic, sotii vor incheia actul de lichidare a regimului matrimonial, cu respectarea formelor cerute de lege, urmat, la libera lor apreciere, de partajul bunurilor comune si de regulariarea datoriilor, insa incetarea propriu-zisa a regimului matrimonial nu va mai fi conditionata de acesta. Partajul va putea fi cuprins si intr-un eventual acord de mediere sau intr-o tranzactie depusa si semnata in fata judecatorului investit cu solutionarea cauzei


Cat costa un divort?Cele mai mici costuri sunt cele ale divortului pe cale administrativa in fata ofiterului de stare civila. Pentru divortul la notar si cea a divortului in instanta, costurile sunt variabile in functie de onorariul notarului si al eventualului avocat angajat sa reprezinte sotii in instanta. In plus, in fata instantei se vor achita si taxe judiciare de timbre care variaza intre : 50Ron( daca unul dintre soti este bolnav, iar boala este motiv de separare), 100Ron (cu scandal) si 200 Ron (pasnic, prin acord comun).