https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

27 iunie 2023

Cum aleg un Pepene rosu- copt !



Multa lume, tine vara “diete” cu pepene.
Trebuie sa stiti ca pepenele rosu, ingrasa. Fiecare 100 de grame conţine 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul. Nivelul crescut de antioxidanţi (licopenul) din pepenele rosu, lupta impotriva  radicalilor liberi citrulina din partea alba(coaja din care se face dulceata),  relaxeaza vasele de sange si reduce stresul oxidative.  

Pe langa faptul ca Doamnele care consuma multe fructe si legume, implicit pepene rosu au mai putine sanse de a se imbolnavi de cancer mamar, domnii pot beneficia din plin de “Viagra naturala” din coaja pepenului rosu (partea alba).  Datorita citrulinei, aceasta potenteaza erectia ducand la o buna irigare a vaselor de sange.



Semintele din pepenele rosu sunt bogate in zinc, fier, omega 6, proteine şi fibre care se absorb uşor. Pe lângă efectul antioxidant, seminţele consumate ca atare sunt diuretice şi protejează împotriva pietrelor la rinichi. Au cea mai mare concentraţie de licopen comparativ cu oricare altă legumă sau alt fruct proaspăt prevenind astfel infarctul miocardic. Seminţele de pepene mai conţin seleniu, grăsimi esenţiale şi vitamina E, care luptă împotriva radicalilor liberi.


Atentie! Desi se obisnuieste sa alegem un pepene din piata taind un capac cu cutitul pentru a-l incerca, este mult mai bine sa nu apelam la acest test, deoarece datorita cutitului tinut in conditii improprii,  nespalat, te poti alege cu problem grave de la enterocolite la  toxinfecţii alimentare.
Pepenele verde trebuie spălat înainte să fie pus la rece. Putem să contaminăm cu microbi toate alimentele din frigider.


Trucuri pentru a alege un pepene rosu copt
1 – Niciodata nu da gres testul – Pata Galbena- locul in care pepenii rosii au stat sprijiniti pe pamant. Pata galbena a pepenului rosu tebuie sa fie galben pal, nici alba nici galben inchis. Desidur, daltonistii nu percep diferenta de nuanta, de aceea, ei se vor orienta dupa coditza!

2. Sa aiba coada inca verde. Coada uscata a pepenelui rosu, e un semn ca a fost cules de mai multe zile si chiar daca e copt, ar putea fi copt fortat.

3. Forma pepenelui rosu  trebuie sa fie regulata, sa nu fie lovit sau moale sa aibe coaja moale pe o parte.

4. Coaja pepenelui rosu trebuie sa fie cat mai lucioasa. E semnul unui pepene ajuns la maturitate in ritmul lui, care a beneficiat de conditii ideale.

5. Greutatea  pepenelui rosu este un  indiciu. Acest truc, este bine sa-l aplicati in luna august, cand pepenii sunt spre final de sezon.  Pepenii au peste 90% apa, asa ca daca ai de ales intre doi pepeni de aceeasi forma si marime, alege-l pe cel mai greu. Pepenii care au trecut de momentul lor culminant au un gol in jurul miezului si asta ii face mai usori.


Ar mai fi un truc, dar acesta este aplicat pepenilor de catre persoanele mai fortoase. Paraitul cojii. Daca se apasa pe coaje si aceasta paraie, cand pepenele va fi taiat cu cutitul se va crapa, ceea ce inseamna ca pepenele este copt perfect!