duminică, 23 aprilie 2017

Reteta Spagete Carbonara si Paste italiene autentice - Pesto alla Calabrese





Deşi se spune adesea că Marco Polo a adus pastele din China în Italia, este puţin probabil, deoarece nu citează decât de două ori cuvântul „lazanas“, strămoşul cuvântului lasagnia în „Cartea Minunilor“, privitoare la China. 


Date: ca 1900Notes: Children eating spaghetti.



Unul din citate nu se referă la paste in sensul strict, ci la utilizarea în Indonezia a unei făini de arbore, Sagou.
Din această făină Marco Polo a adus puţină la Veneţia.
Rolul acestuia la aparitia pastelor în Italia este o legendă, fiindcă pastele existau în această ţară înainte de 1295, data întoarcerii lui Marco Polo la Veneţia.

Strămoaşele pastelor trebuie căutate în antichitate, la sumerieni. Şi în Egipt şi Grecia antică există indicii în inscripţii că se făceau paste. La romani, Cicero vorbeşte de benzi fine de făină şi apă fierte şi asezonate cu brânză, piper şi şofran. Apicius, în secolul I d.Hr., le servea prăjite.

 Tăieţeii au apărut în China în secolul I d.Hr. şi au făcut parte din meniul curţii imperiale începând din secolul II. Fabricarea lor a fost făcută posibilă de o invenţie care venea din regatele Asiei Centrale, controlate de parţi, apoi de sasanizi: utilizarea de pietre pentru măcinarea grâului şi obţinerea făinii. Grâul provenit din ţările din Vest a cucerit China de Nord, puţin propice culturii orezului cu 2.000 de ani înainte de Hristos.

 Contrar ideii că Marco Polo a adus pastele din China, se pare ca a fost tocmai invers, Occidentul a dus grâul, făina măcinată şi deci, tăieţeii în China. Tăieţeii au devenit populari mai ales sub dinastia Tang (618-907), fiind numiţi “bing” sau “hubing”, tăieţei străini. Erau nelipsiţi de pe mese şi erau serviţi pe stradă. Cel mai adesea gătiţi la aburi, erau vânduţi pe stradă de bucătari străini din imperiul sasanid. Unele reţete, precum cele ravioli, provin din Asia centrală prin intermediul Chinei. Invenţia chineză a multiplicat formele pastelor şi modul de consum al acestora şi a cucerit extremul Orient începând cu Japonia şi Coreea.

Dar cum au ajuns pastele în Italia? 

"I maccheronari" : cuando los Spaghetti eran un "street food". Fotografia de Carlo Brogi (1850-1912)

Tradiţiile gastronomice romane s-au pierdut o dată cu căderea Imperiului Roman, dar noi invadatori, arabii, au cucerit Africa de Nord, care era grânarul Romei. Cultura grâului a dus la apariţia cuşcuşului şi a pastelor sub formă pătrată. Este posibil ca sicilienii să fi cunoscut aceste produse prin cucerirea Siciliei de către arabi şi prin recucerirea normanzilor din secolul XI. Macaroanele au fost menţionate pentru prima oară la Geneva în 1279. Boccaccio descrie o ţară “în care există un munte de parmezan în care oamenii nu fac altceva decât să prepare macaroane, ravioli…”

Dacă în Italia pastele au devenit mâncarea naţională în Franţa, conform celor spuse de cronicarul francez Jean Vitaux , expert în gastronomie, introducerea lor a durat mai mult. Caterina de Medici s-a căsătorit cu Henric al II-lea şi a adus din Italia pastele şi fasolea. Mai târziu, trupele spaniole care s-au dus în Olanda în timpul Războiului de Treizeci de ani, au dus paste în Alsacia. Lui Ludovic al XV-lea îi plăceau pastele spiralate în ciorbe. Lui Alexandre Dumas îi plăceau pastele la fel ca şi pizza, iar compozitorul Giacchino Rossini l-a făcut să-i placă. În Franţa pastele au devenit populare abia în 1850, când au apărut fabricile industriale de paste. Succesul pastelor a devenit mondial în secolul XX, fiind popularizate de emigranţii italieni şi chinezi. 



Pentru a prepara paste intr-un stil Italian autentic, aveti nevoie pe langa ingrediente, de o andrea sau o tije subtire metalica , de care va veti ajuta.




 Pentru aluat paste / spaghete facute in casa!



• 500 g făină de grâu dur
• 250 g de apă
 Pentru sos
• 100 g ricotta scursă
• roșii cherry sau datterini ( în loc de sos de rosii )
• 1 vânătă mică
• 2 ardei
• 1 ceapa mica rosie
• busuioc proaspăt
• branza pecorino sau parmezan
• ardei iute
• ulei de măsline




Pregătirea aluatului pentru paste facute in casa!

Se toarnă făina pe o suprafață de lucru .

Formați un gol în centru și se toarnă apă ușor .

Cu o furculita , se amestecă incorporand încet făină ;
când toată apa a fost absorbita folosește-ti mâinile si
framanta timp de câteva minute .

Odată ce aveți un amestec neted închide în folie de plastic
si se lasa sa stea timp de cel puțin 30 de minute .


După timpul de odihnă pentru aluat , rupeti bucăți de aluat
și formati " cilindrul ", cu mâinile


Pentru fusilli taiati ceva mai mult aluat și înfășurați-l în 
jurul   andrelei presarata cu faina.

Gatiti pastele în multă apă clocotită cu sare până devin
‘’al dente’’

strecurati pastele si treceti-le sub jet de apa rece pentru
a opri fierberea


Pregătiți sosul-Pesto alla Calabrese

Se încălzește un pic de ulei intr-o tigaie mare.

Se toaca marunt ceapa, se taie în bucăți mici toate legumele 
și se trag în tigaie

Gatiti până când sunt facute, dar fara sa-si pierda consistenta.

Se scot legumele într-un bol  si se adauga branza de vaci, 
cateva frunze de busuioc, parmezan sau branza pecorino 
și un pic de ardei iute, dupa gust.

Amestecati totul cu pastele si bucurati-va de preparat !






Reteta Paste / Spaghette Carbonara

Daca aveti paste / spaghete din comert:
-      1-Masurati cate portii de paste doriti sa obtineti
O portie de paste = cat incape pe gura unei sticle


-      
   2- Spaghetele se fierb urmand instructiunile de pe pachet.
-      Daca nu exista instructiuni, pentru pastele normale din faina si ou, sunt necesare 7 minute pentru paste “aldente”.
-      Pastele se introduce in oala in momentul in care fierbe apa.
-      Pentru paste integrale sau bine fierte, mariti timpul de fierbere la 9 minute.
-      In apa pentru spaghete se pune un praf de sare
-      Cand sunt fierte se scurg de apa si daca nu dorim un exces de amidon le trecem printr-un jet de apa rece

3- Celelalte ingredient pentru o portie paste / spaghete Carbonara:

-Bacon- 100 gr
-1 catel de usturoi
-1 ou
-doua linuri parmesan
-100 gr, smatana pentru gatit

4-Cum se prepara pastele / spaghetele Carbonara
 -Baconul se taie subtire si se caleste intr-un strop de ulei, se poate si fara fara ulei direct in tigaia incinsa. Cand incepe sa se rumeneasca se ia de pe foc se adauga usturoiul tocat marunt.

Tips!-Usturoiul prajit devine amar, daca se adauga la sfarsit nu-si pierde aroma. Puia in tigaia inca incinsa, la finalul prepararii, se gateste pastrand doar izul, nu mirosim pregnant a usturoi sau si mai rau… a usturoi ars.

Intr-un vas se bat ouale bine cu un praf de sare, se adauga parmezanul si se amesteca precum omleta. Se incorporeaza smantana si se omogenizeaza totul. Se amesteca usor si continuu pe foc mic 1-2 minute.


Se ia de pe foc si se incorporeaa baconul cu usturoi, apoi turnam compozitia peste paste in farfurie!