''Veneticii'' veniti din Ungaria, Boemia, Slovacia,
Ucraina, Bucovina, Polonia, Craina, Croaţia, Trieste, Dalmaţia sau
"doar" din actualele landuri federale, au adus în tolbă, la Viena,
reţete culinare din ţara de origine, iar bucătăria austriacă le-a adoptat pe
cele mai bune dintre ele.
Astăzi, Serviettenknödel (găluşcă la şervet) din Boemia
este un fel tot atât de popular ca şi ruda sa, dulcele Germknödel (tot un fel
de găluşcă). Acest apreciat desert, servit uneori chiar ca fel principal, se
umple în principiu cu "Powidl", altfel spus, un fel de gem de prune,
şi se serveşte pudrat cu un amestec de mac şi zahăr. De varianta cehă îl separă
doar dimensiunile, căci în Austria el este mai mare. Având în vedere că Cehia
de astăzi era grânarul monarhiei, nu este surprinzător că de acolo vin cele mai
populare mâncăruri pe bază de făină, precum prăjiturelele cu brânză dulce,
Buchteln boemiene (ca un fel de lădiţe cu gem), Powidltascherln (buzunare cu
gem de prune), tăieţei cu mac şi găluşte cu brânză dulce, toate făcându-şi loc
în meniurile monarhiei. Traseul atât de iubitelor clătite, o omletă ceva mai
groasă, care se umplu în special cu gem sau brânză dulce, a fost unul ceva mai
sinuos. Ca origine este considerat franţuzescul Crêpe, care a venit prin
România ca "plăcintă", trecând apoi în Ungaria pentru a se transforma
în "palacsinta", înainte de a ajunge ca Palatschinke în de astăzi
Gombocz, cum li se spune in maghiara, knedle cu prune,
gomboti cu prune (in ardeal) sau
galustele cu prune, cum le spunem noi, este un desert tipic pt.
bucataria austroungara : aluat sarat, umplut cu fructe si garnisit cu pesmet
tras in unt
Ingrediente:
1kg cartofi
3-4 oua
aprox 250 gr faina
1 lingura de zahar
Se fierb cartofii cu coaja, se curata si se zdrobesc
bine. Se amesteca calduti cu ouale , faina si zaharul.
Rezulta un aluat
mai moale si ca sa nu se lipeasca de maini atunci cand faceti gombotii presarati
faina in palme. Mai bine puneti mai putina faina in aluat si completati atunci
cand formati galustele in palma.
Prunele se spala, se desfac in doua ( foarte bune sunt
cele bistrite mai mici ) si in locul samburelui se pune putin zahar amestecat cu
scortisoara. Daca nu va plac mai dulci si prunele sunt suficient de coapte
renuntati la zahar.
Se formeaza galuste si se fierb 10-15 minute la foc mic
in apa cu putina sare. (Va dau un mic sfat: cand puneti gombotii la fiert
asezati-i pe o paleta pe care o scufundati in apa fierbinte, in cateva secunde
acestia se vor ridica la suprafata). La sfarsit se dau prin pesmet prajit in
putin unt, amestecat cu zahar si praf de scortisoara.