luni, 1 februarie 2016

CE CONDIMENTE se pun la peşte, sarmale, chiftele, carnati, friptura, muraturi, varza calita, supa, ciorba sau vin fiert


Vreti sa renuntati la condimentele cu monoglutamati si E-uri din comert dar nu stiti exact ce mirodenii se potrivesc gustului diverselor preparate? Nimic mai simplu!
1 CONDIMENTE PENTRU SARMALE
coriandru, ceapa, cimbru, piper, foi de dafin, cimbrisor, boia; OPTIONAL usturoi, ghimbir
2 CONDIMENTE PENTRU CHIFETELE
usturoi, ceapa, coriandru, marar, magiran, sare, piper OPTIONAL:  chimen, chili, patrunjel, boabe de mustar macinate, susan (pentru prajit)
-pentru sosul de chiftele marinade: bullion,piper boabe, sare, foi de dafin
3- CONDIMENTE PENTRU FRIPTURA
Sare, piper, chimen, rozmarin, salvie, usturoi, cimbru, paprika, pudra de curry, marar.
Daca vreti o marinada in stil oriental puteti adauga pudra de: nucusoara, anason, scortisoara, coaje de lamaie sau lamai marinate . Fiti atenti la cantitati! aceste condimente au aroma prgnanta si ce-I mult strica!
Marinada pe gustul Romanilor este de obicei cea simpla: se lasa carnea peste noapte in: vin , sare, piper, boia, usturoi, foi de dafin, optional mustar sau boabe de mustar date prin rasnita .
CONDIMENTE PENTRU CARNATI
Usturoi, piper, maghiran, sare, piper, cimbru
CONDIMENTE PENTRU CIORBA
Bors, zeama de varza sau otet, sare, piper, tarhon, multa ceapa, leustean sau patrunjel. La ciorbele cu smantana se poate folosi usturoi
CONDIMENTE PENTRU SUPA
Gustul supelor este dat de legume puternic aromate ca telina si ceapa. De obicei se condimenteaza cu sare, piper si patrunjel.
CONDIMENTE PENTRU PESTE
Coriandru, maghiran, patrunjel, sare,  piper, marar
CONDIMENTE PENTRU MURATURI
Boabe de mustar, boabe de piper, coriandru, marar, ienibahar, foi de dafin, ienupar, cuisoare
CONDIMENTE PENTRU VARZA CALITA
Boia, coriandru, chimen, ienibahar,foi de dafin, sare, piper, marar, cimbru. Optional, se pot pune boabe de mustar date prin rasnita si ciuperci uscate
CONDIMENTE PENTRU VIN FIERT
Scortisoara, cuisoare, anason, cardamom. Optional:  ghimbir, coaje de portocala sau bucati de mere - guti - pere

Ingredientele pentru popularul  (five spices)
cele cinci condimente chinezesti sunt amestecate in urmatoarele proporţii: 1 linguriţă anason stelat măcinat,1 linguriţă seminţe de fenicul măcinate,1/2 linguriţă cuişoare măcinate,1/2 linguriţă scorţişoară măcinată1 linguriţă piper de Sichuan