joi, 24 august 2017

Cum se TAIE CEAPA julien, fideluta sau marunt FARA LACRIMI

Tips-uri despre cum se taie / toaca ceapa fara sa plangi ai tot auzit.  Iti aduci aminte de aceste mici trucuri care te fac sa stai in bucatarie fara sa plangi?



Cum curat ceapa ? 
- se taie motul si se fac trei, patru taieturi pe verticala 

Ceapa intreaga se pune la supa , sosuri sau diverse preparate unde ar trebui doar sa dea gust, nu neaparat sa fie consumata.




Ceapa taiata inele- se foloseste cand se fac inele de ceapa pane sau in salate

In functie de modul in care vrei sa tai ceapa ar trebui sa faci si prima ei taietura: daca vrei inele mari, atunci va trebui sa o tai direct pe latime sau pe verticala.

In functie de cat de mari vrei sa fie inelele, poti fie sa tai ceapa intreaga sau sa folosesti doar jumatatile de ceapa. Pentru a taia cat mai bine ceapa, aseaza-o in asa fel incat sa ii poti vedea si coada si locul unde au fost mustatile.

Taiatul solzisori , se foloseste la salate , plachie , mancaruri rustice




Daca vrei sa o tai solzisori, respectiv felii mai mari, va trebui sa tai ceapa in jumatate pe latime, sau pe verticala acesteia (de la coada si pana la jumatate locului unde au fost mustatile), apoi sa o tai din nou pe lungimea noii bucati de ceapa, de grosimea pe care ti-o doresti.


Pentru ciorbe si sosuri, ceapa se taie cubulete
Pentru a obtine ceapa taiata cubulete sau tocata, taie din nou ceapa pe latime, in mai multe noi segmente, pentru ca apoi sa o tai pe lungime. Nu uita insa ca inainte de a te apuca sa tai ceapa sa o cureti de coada si de locul in care erau prinse mustatile.



Pentru salata de icre, vinete… de obicei, ceapa se toaca marunt , dupa care se scurge bine, presand-o , deoarece zeama este amara si riscati sa nu aveti un gust bun in preparat
Cum toci ceapa?
In cazul in care vrei sa toci ceapa sau sa o tai marunt marunt, va trebui sa o tai intai pe latime, de la locul unde s-au aflat mustatile si pana spre coada. Apoi, fiecare jumatate de ceapa va trebui taiata intai cu taieturi orizontale, paralele cu fundul de taiat, pe lungime, iar mai apoi in feliute pe verticala, cu taieturi care sa vina perpendicular pe fundul de taiat, pe latime. Dupa aceea, se va aplica partea finala a taiatului, pe lungimea cepei, perpendicular pe fundul de taiat.


Pentru a toca marunt ceapa, aseaza cutitul peste ceapa taiata cubulete. Fixeaza varful cutitului intr-un punct si dirijand cutitul cu mana, treci cu el peste cubuletele de ceapa, ajungand pana la nivelul fundului.



Tips !!! Pentru a taia ceapa cu cat mai putine lacrimi 

-Pune ceapa curatata in frigider sau in apa rece pentru cel putin 5 minute. Daca ai pus-o in apa, sterge-o inainte de a te apuca sa o tai.
 
-Unele gospodine recomanda ca, daca nu ai multa ceapa de taiat, inainte de a te apuca de taiatul efectiv, ia putina in gura apa si tine-o acolo (eventual plimb-o prin gura) pana cand termini de taiat ceapa. Dupa ce ai terminat, poti sa o scuipi. De asemenea, unele gospodine au observat ca a dat rezultate tinerea in gura a unei bucatele de paine sau mestecatul de guma.
 
-Taie ceapa langa o flacara aprinsa, fie ea de lumanare , candela de bucatarie sau flacara de la aragaz. Focul va absorbi gazul eliminat de ceapa, inainte ca acesta sa ajunga la ochii tai.
 
-Pulverizeaza putin otet peste fundul de bucatarie (suprafata) pe care vei taia ceapa. Daca nu ai o problema cu faptul ca ceapa ta va avea aroma de otet, poti aplica aceasta metoda; trebuie sa stii ca otetul intrerupe reactia chimica dintre substantele din interiorul cepei, in contact cu aerul si cutitul.
 
-Cel mai bine ar fi sa incerci sa stai cu fata cat mai departe de fundul pe care tai ceapa, daca se poate cat mai intr-o parte.

Desigur, pentru a taia/toca  ceapa , puteti folosi robotul de bucatarie sau razatoarea!