duminică, 19 aprilie 2020

Sfanta Lumina dovezi si marturii - Ierusalim 2020

Ce se intampla in Sambata Mare, la Biserica Sfantului Mormant, Ierusalim.
Sâmbătă, la slujba vecerniei, patriarhul Ierusalimului, împreună cu episcopi, preoţi, diaconi şi pelerini, pornesc în procesiune de la Patriarhia Ierusalimului către Biserica Sfântului Mormânt. La ora 14.00, patriarhul Ierusalimului cu tot clerul ortodox ies din altar, precedaţi de 12 steaguri cu însemnări din viaţa Mântuitorului, şi ocolesc Sfântul Mormânt de trei ori, în cântări şi în sunetele clopotelor care se aud în tot oraşul.
 
Patriarhul, îmbrăcat numai în stihar, veşmânt care simbolizează giulgiurile cu care Iisus a fost înfăşurat în groapă, intră în paraclisul Sfântului Mormânt, în timp ce un diacon ţine un potir de aur foarte preţios şi aşteaptă la uşă.
 
La mormânt, patriarhul îngenunchează stând cu capul plecat pe Sfânta Piatră şi face rugăciunea tainică. Totul se petrece în tăcere, toată suflarea aşteptând emoţionată Sfânta Lumină. Numai arabii creştini aleargă prin biserică, bătând din palme, şi, cu voci puternice, roagă pe Dumnezeu în limba lor să vină lumina.
 
Unii pelerini spun că, aşteptând să vină lumina, deodată simţi o adiere lină pe deasupra pietrei Sfântului Mormânt. Apoi, adierea dispare şi pe piatră încep să apară stropi de lumină albă-albăstruie, iar patriarhul Ierusalimului "adună lumina cu mâinile şi o aşează în vasul de aur". Luând două buchete de lumânari, patriarhul le aprinde, din vas, şi strigă: "Veniţi de primiţi Lumina!". precizeaza Mediafax
Acest ritual, pe care presa il mentioneza, seamana partial  cu ceea ce s-a petrecut si filmat pentru prima data in Biserica Sfantului Mormant de la Ierusalim in ziua Invierii, Sambata Mare, atunci cand a coborat Sfanta Lumina.
Pentru prima data, putem vedea atat ritualul cat si momentul in care Sfanta Lumina coboara, ca dovada incontestabila a faptului ca aceasta lumina imateriala este cat se poate de reala, nefiind nevoie de alte marturii.

Urmariti cum vine lumina in anul 2020, minutul 16:38 al filmarii, cand camera se muta de pe mainile statuii, pe hubloul din dreapta, sus, se vede o lumina albastra care coboara. Aceasta este Lumina Sfanta care aprinde candela Patriarhului. Dupa aproximativ doua minute, apare Patriarhul cu lumanarile aprinse.
                                     Hristos a Inviat!Datorita conditiilor speciale impuse de situatia pandemiei, in anul 2020, au fost autorizaţi să participe doar câţiva preoţi reprezentând comunităţile greacă, armeană, rusă şi coptă.  Sfanta Lumina a venit la ora 13:50 Ora Romaniei, respective ora Ierusalimului,  Romania și Ierusalim fiind  pe același fus orar.
Ani in care Lumina Sfanta a venit intr-un mod special:


In anul 1326 erau trei sultanate turcesti, unul in Damasc, unul in Egipt si unul in Babilon.
Ce au zis turcii? Cand vin crestinii la Ierusalim sa serbeze Pastele sa nu le dam voie sa slujeasca, pana ce nu vor plati taxa de 9.000 bani de aur. 

Patriarhul ortodox Ioachim n-a avut de unde sa plateasca suma, deoarece crestinii ortodocsi erau putini in Ierusalim si doar 100 de preoti, caci erau religii altele, de tot felul. 

Armenii , negustori instariti , au cazut la intelegere cu turcii sa plateasca ei taxa si sa slujeasca la Biserica Sfantului Mormant - Biserica Invierii, in ziua de Paste, pentru a se aprinde la ei Lumina Invierii. 

In aceste conditii, Patriarhul Ioachim, a primit invoiere sa slujeasca in Biserica Sfantul Iacob, care este aproape de Mormantul Sfant. Turcii au pus de paza doi turci, generali de armata, ca sa nu vina vreun crestin la Mormant. Crestinii au inceput a plange si au zis ca s-a suparat Dumnezeu pe ei si I-a indepartat de la Mormantul lui Hristos, dar patriarhul le-a zis:


 “Nu va temeti, ca are sa se faca minune mare!”
Armenii au facut slujba si ziua si noaptea, dar n-a mai venit Sfanta Lumina. Turcii le-au zis: De ce n-a venit Sfanta Lumina, doar ati platit taxa !?

In acelasi timp, ortodocsii faceau slujba tocmai a doua zi, pe cand rasarea soarele si cand a zis patriarhul: “Hristos a inviat!” un stalp de marmora din Biserica Sfantul Iacob a crapat si a iesit Sfanta Lumina in varful Stalpului. Patriarhul a pus o scara si au luat Sfanta Lumina din varful stalpului si in acest fel Sfanta Lumina a iesit tot la ortodocsi.


 
sursa: skarlakidis.gr

O alta mentiune a cronicarilor bisericii este din 
Sâmbăta Mare a anului 1579


 Potrivit cronicilor bisericeşti ale Cetăţii Ierusalimului, stăpânitorii turci au interzis patriarhului grec şi creştinilor ortodocşi să intre în Biserica Învierii, pentru rânduita ceremonie a Sfintei Lumini.


Scrierile care se referă la eveniment nu menţionează anul exact, ci spun că, în acea perioadă, patriarh al Ierusalimului era Sofronie. Patriarh al Constantinopolului era Ieremia. Patriarh al Alexandriei era Silvestru, al Antiohiei era Ioachim, iar sultan al Împărăţiei Otomane era Murat III

Dacă apelăm la cataloagele oficiale  ale acestor patru Patriarhi, constatăm că cei patru patriarhi greco-ortodocşi într-adevăr şi-au îndeplinit îndatoririle lor în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Şi dacă cercetăm anii patriarhatului fiecăruia şi perioada corespunzătoare împărăţiei sultanului Murat III, atunci aflăm că singurul an comun pentru guvernarea celor cinci este anul 1579.

În Sâmbăta Mare a acelui an, potrivit izvoarelor scrise, un grup de soldaţi turci au interzis intrarea ortodocşilor în Biserica Învierii. Mulţimea credincioşilor a aşteptat în curtea bisericii toată ziua, chiar şi după apusul soarelui.

Patriarhul grec, Sofronie IV, era în primul an al patriarhatului său. Era pentru prima dată când şi-a asumat săvârşirea celei mai însemnate ceremonii a anului, însă turcii l-au lipsit de acest drept legal, nelasandu-l sa intre  in  Sfantul Mormant

Patriarhul stătea rugându-se în partea stângă a uşii bisericii, lângă o coloană. Şi deodată, în timp ce deja se făcuse noapte, coloana s-a despicat şi Sfânta Lumină a izbucnit din interiorul ei. 


Patriarhul a aprins îndată lumânarea sa şi a împărţit Sfânta Lumină credincioşilor. În câteva minute sfânta flacără s-a întins la toţi cei care se aflau acolo şi curtea bisericii s-a luminat. Uimiţi, păzitorii turci au deschis atunci uşile bisericii şi patriarhul împreună cu mulţimea ortodocşilor s-a îndreptat sărbătoreşte spre Sfântul Mormânt.Cei care atrag atentia in mod deosebit, sunt Arabii ortodocsi. Literalmente dau buzna in Biseria, urcandu-se pe schele sau unii in spatele altora strigand: ”Nicio alta credinta in afara Ortodoxiei” si “Hristos – Adevaratul Dumnezeu”. Se spune ca o data, acesti galagiosi arabi nu au mai fost lasati in Biserica, tocmai datorita faptului ca faceau prea multa galagie,  insa Sfanta Lumina nu a pogorat pana cand nu au fost lasati sa intre. De atunci, nimic nu ii mai impiedica pe Arabi sa vesteasca venirea Sfintei Lumini


In continuare, va invit sa urmariti un reportaj cu marturiile pelerinilor prezenti in Biserica Invierii,  despre venirea Sfintei Lumini
Cum vad fizicienii acest moment al coborarii Luminii Invierii?

La Paştile anului 2008 Profesorului  de Fizică, Andrei Alexandrovici Volkov, i-a fost încredinţată conducerea unei misiuni ştiinţifice care avea drept scop cercetarea minunii Sfintei Lumini. Această cercetare a fost organizată pentru completarea unui documentar destinat rolului minunilor în religie.

În Sâmbăta Mare a anului 2008, în jurul orei 9.00 dimineaţa, Andrei Volkov a instalat echipamante pentru masurarea  spectrului radiatiilor electromagnetice  în Biserica Învierii, Ierusalim.  Aparatul de bază pe care l-a folosit pentru măsurători a fost un osciloscop , conectat la un laptop dotat cu programul de funcţionare potrivit. Locul unde se afla era la o distanţă de vreo zece metri de Sfântul Mormânt şi prioritatea o avea înregistrarea spectrului radiaţiei electromagnetice pe anumite frecvenţe. Rezultatele măsurătorilor sale şi concluziile la care a ajuns, avea să le menţioneze un an mai târziu, la 21 aprilie 2009, în următorul interviu acordat ziarului rusesc Vera (Credinţa):

Andrei Volkov spune că, cu puţin mai înainte de apariţia Sfintei Lumini, au avut loc şi au fost înregistrate ştiinţific trei evenimente inexplicabile:

-Prezenţa nejustificată a fenomenului plasmei care, aşa cum spune el, este de la sine o „minune”.

-Nejustificata şi inexplicabila încărcătură electrică din aer în combinaţie cu constatarea unei mari diferenţe de potenţial electric.

-Descărcarea electrică în vremea apariţiei Sfintei Lumini.

. Clipa de vârf pentru măsurători a venit în timpul apariţiei Sfintei Lumini, atunci când patriarhul se afla închis în interiorul Mormântului. Masuratoarea  s-a înregistrat la orele 14:04 ora Ierusalimului (15:04 ora Moscovei, dupa intrarea Patriarhului in Sf. Mormant. După vreo două minute, dupa aparitia plasmei, patriarhul a ieşit cu Sfânta Lumină.

 – Andrei Alexandrovici, de ce aţi mers Dvs. special ca să cercetaţi natura Sfintei Lumini? Aceasta coincide cu obiectul Dvs. de cercetare?

– În ultimii 12 ani mă ocup cu aşa numita plasmă de temperatură scăzută.

– Ce este aceasta?

– În stare de plasmă se află cea mai mare parte a materiei universului: stelele, norii galactici, mediul interstelar. Este un gaz foarte ionizat... Pe pământ însă acesta este un fenomen rar, pe care am învăţat să-l creăm relativ recent. De pildă, în chirurgie au început să se folosească „bisturie” dintr-un flux de plasmă foarte subţire, care se încălzeşte până la 5.000-7.000 grade. Aceasta este o plasmă de temperatură înaltă, cu care putem doar să tăiem materia. Dar există şi plasma de temperatură scăzută, în jur de 40-80 grade, care poate cicatriza rănile. De crearea acestui gen de aparate medicale „de cicatrizare” mă ocup şi eu şi deja am început producerea lor.

– Dar care este legătura cu Sfânta Lumină?

– Judecând după nenumăratele descrieri, apariţia Sfintei Lumini este însoţită de apariţia plasmei, care după aspectul exterior aminteşte mult de plasma de temperatură scăzută. De pildă, este cunoscut faptul că, pentru un interval de timp, Lumina aceasta nu arde deloc mâinile şi faţa. De asemenea, de aproape o mie de ani martorii oculari vorbesc despre anumite străluciri care străbat zidurile bise ricii, atât înainte, cât şi după venirea Luminii.

– Astfel de fenomene de plasmă sunt unice?

– Desigur. În laborator cercetăm plasma de temperatură scăzută numai în vid. Poate exista şi în aer, dar în condiţii strict determinate... şi la foarte înaltă umezeală. Dar, deasupra Mormântului Domnului, la Paşti, este cald şi atmosfera este uscată, nu există deloc umezeală care să conducă electricitatea şi nu există o eventuală sursă de diferenţă puternică de potenţial. Între timp se arată acolo străluciri, fascicole luminoase care, după părerea mea, se preschimbă apoi în scântei şi dau naştere la Lumină.”

Potrivit fizicianului rus, fenomenul plasmei care se estimează că se produce în interiorul bisericii, este cu desăvârşire inexplicabil şi nejustificat din punct de vedere ştiinţific. Însă clipa de vârf pentru măsurătorile lui a venit în timpul apariţiei Sfintei Lumini, atunci când patriarhul se afla închis în interiorul Mormântului. Masuratoarea  s-a înregistrat la orele 14:04 ora Ierusalimului (15:04 ora Moscovei), dupa intrarea Patriarhului in Sf. Mormant. După vreo două minute, dupa aparitia plasmei, patriarhul a ieşit cu Sfânta Lumină.

Trecuse ceva timp de când Patriarhul Ierusalimului intrase în Baldachin; ceremonia începuse... Şi deodată... Iată! S-a înregistrat o schimbare de fascicol de radiaţii din pricina unui semnal necunoscut. Aceasta s-a petrecut la 15:04. O oscilaţie – şi nimic altceva asemănător.

Şi îndată a apărut Patriarhul Ierusalimului cu o lumânare aprinsă.

– Şi ce oscilaţie a fost aceasta?

– Încărcătură electrică. Dar ce este şi de unde a provenit, nu cunosc. Mai târziu, după ce mă întorsesem deja în Rusia, m-am ocupat cu decodificarea semnalelor radiofonice înregistrate.

Procedura (măsurătorilor) a durat şase ore şi treizeci de minute. O măsurătoare cuprinde în jur de o mie de „careuri”. O muncă destul de obositoare. Dar s-a adeverit că: înainte de arătarea Luminii a avut loc o descărcare electrică... Acum nu vă pot spune amănunte, pentru că m-am obligat faţă de producătorul documentarului. Cartograma măsurătorilor va fi prezentată analitic, acolo. Dar lucrul cel mai important l-am arătat deja: a fost o descărcare electrică... Dar de ce este important lucrul acesta? Vedeţi, aici se creează o imagine completă. V-am spus deja despre fenomenele plasmei, care de la sine sunt o minune, pentru că în biserică nu există nici cele mai mici condiţii pentru crearea lor. Al doilea fapt inexplicabil este următorul: încărcătura electrică a aerului care este vizibilă chiar şi fără aparate. Mulţi simt că în timpul venirii Sfintei Lumini li se ridică perii de pe mâini. Aceasta este cu putinţă numai în timpul unei mari diferenţe de potenţiale electrice. Să zicem, între acoperişul casei şi pardoseala subsolului. Şi aceasta, în cazul în care casa este din cuarţ curat şi afară este furtună. Dar la Paşti, la Ierusalim, de obicei, nu are loc nici o furtună, ci este vreme frumoasă. Iar însăşi Biserica Domnului este construită din diferite materiale: marmură, rocă calcificată, lemn. A fost construită fără un plan omogen şi are o mulţime de spaţii auxiliare felurite. De aceea, bănuiala că dintru început ar fi aşezat în interiorul ei un uriaş transformator, absolut necesar pentru acumularea de încărcătură electrică şi pentru descărcarea ulterioară, este ceva ireal. Cu toate acestea, diferenţa de potenţiale electrice se creează. Şi mai ales, într-o zi specială, la Paşti, după rugăciunile din Baldachin. Iar aici se arată înaintea noastră ultimul aspect pe care l-am descoperit: apariţia Luminii este însoţită de descărcare electrică. Adică aceasta înseamnă că apariţia Luminii este parte integrală a tuturor acestor fenomene de necrezut şi complet inexplicabile care au o natură electrică. Nu este aceasta oare o confirmare a naturii ei minunate?” aici continuarea