duminică, 5 martie 2017

Cum coboara Sfanta LUMINA de PASTE - dovezi si marturii -
In anul 1326 erau trei sultanate turcesti, unul in Damasc, unul in Egipt si unul in Babilon. Ce au zis turcii? Cand vin crestinii la Ierusalim sa serbeze Pastele sa nu le dam voie sa slujeasca, pana ce nu vor plati taxa de 9.000 bani de aur. 

Patriarhul ortodox Ioachim n-a avut de unde sa plateasca suma, deoarece crestinii ortodocsi erau putini in Ierusalim si doar 100 de preoti, caci erau religii altele, de tot felul. 

Armenii , negustori instariti , au cazut la intelegere cu turcii sa plateasca ei taxa si sa slujeasca la Biserica Sfantului Mormant - Biserica Invierii in ziua de Paste, pentru a se aprinde la ei Lumina Invierii. 

In aceste conditii, Patriarhul Ioachim, a primit invoiere sa slujeasca in Biserica Sfantul Iacob, care este aproape de Mormantul Sfant.  Turcii au pus de paza peste ei doi turci, generali de armata, ca sa nu vina vreun crestin la Mormant. Crestinii au inceput a plange si au zis ca s-a suparat Dumnezeu pe ei si I-a indepartat de la Mormantul lui Hristos, dar patriarhul le-a zis:


 “Nu va temeti, ca are sa se faca minune mare!”Armenii au facut slujba si ziua si noaptea, dar n-a mai venit Sfanta Lumina. Turcii le-au zis: De ce n-a venit Sfanta Lumina, ca ati platit taxa?

In acelasi timp, ortodocsii faceau slujba tocmai a doua zi, pe cand rasarea soarele si cand a zis patriarhul: “Hristos a inviat!” un stalp de marmora din Biserica Sfantul Iacob a crapat si a iesit Sfanta Lumina in varful Stalpului. Patriarhul a pus o scara si au luat Sfanta Lumina din varful stalpului si in acest fel Sfanta Lumina a iesit tot la ortodocsi.


 
sursa: skarlakidis.gr

O alta mentiune a cronicarilor bisericii este din 
Sâmbăta Mare a anului 1579


 Potrivit cronicilor bisericeşti ale Cetăţii Ierusalimului, stăpânitorii turci au interzis patriarhului grec şi creştinilor ortodocşi să intre în Biserica Învierii, pentru rânduita ceremonie a Sfintei Lumini.


Scrierile care se referă la eveniment nu menţionează anul exact, ci spun că, în acea perioadă, patriarh al Ierusalimului era Sofronie, patriarh al Constantinopolului era Ieremia, al Alexandriei era Silvestru, al Antiohiei era Ioachim, iar sultan al Împărăţiei Otomane era Murat III

Dacă apelăm la cataloagele oficiale  ale acestor patru Patriarhi constatăm că cei patru patriarhi greco-ortodocşi, într-adevăr, şi-au îndeplinit îndatoririle lor în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Şi dacă cercetăm anii patriarhatului fiecăruia şi perioada corespunzătoare împărăţiei sultanului Murat III, atunci aflăm că singurul an comun pentru guvernarea celor cinci bărbaţi este anul 1579

În Sâmbăta Mare a acelui an, potrivit izvoarelor scrise, un grup de soldaţi turci au interzis intrarea ortodocşilor în Biserica Învierii. Mulţimea credincioşilor a aşteptat în curtea bisericii toată ziua, chiar şi după apusul soarelui.

Patriarhul grec, Sofronie IV, era în primul an al patriarhatului său. Era pentru prima dată când şi-a asumat săvârşirea celei mai însemnate ceremonii a anului, însă turcii l-au lipsit de acest drept legal, nelasandu-l sa intre  in  Sfantul Mormant

Patriarhul stătea rugându-se în partea stângă a uşii bisericii, lângă o coloană. Şi deodată, în timp ce deja se făcuse noapte, coloana s-a despicat şi Sfânta Lumină a izbucnit din interiorul ei. 


Patriarhul a aprins îndată lumânarea sa şi a împărţit Sfânta Lumină credincioşilor. În câteva minute sfânta flacără s-a întins la toţi cei care se aflau acolo şi curtea bisericii s-a luminat. Uimiţi, păzitorii turci au deschis atunci uşile bisericii şi patriarhul împreună cu mulţimea ortodocşilor s-a îndreptat sărbătoreşte spre Sfântul Mormânt.Cei care atrag atentia in mod deosebit, sunt Arabii ortodocsi. Literalmente dau buzna in Biseria, urcandu-se pe schele sau unii in spatele altora strigand: ”Nicio alta credinta in afara Ortodoxiei” si “Hristos – Adevaratul Dumnezeu”. Se spune ca o data, acesti galagiosi arabi nu au mai fost lasati in Biserica, tocmai datorita faptului ca faceau prea multa galagie,  insa Sfanta Lumina nu a pogorat pana cand nu au fost lasati sa intre. De atunci, nimic nu ii mai impiedica pe Arabi sa vesteasca venirea Sfintei Lumini