vineri, 10 iunie 2016

Retete de GNOCCHI - Cum se fac aceste paste, spaghetti sau melcisori din cartofi


Gnocchi, nu sun altceva decat galustele din cartofi, preparate dintr-un aluat simplu: faina, cartofi, ou. Aceste mici galuste, pot contine si alte ingredient: spanac, dovlecel, sfecla rosie, branza, verdeturi,  etc iar retetele in care sunt folositi variaza.
 

 

Sosuri pentru retete cu gnocchi:

-sos alb cu smantana,

-sos de rosii

-sos pesto

-sosuri cu diferite tipuri de branza

-sos cu lamaie

-sosuri cu vin

-sosuri cu uleiuri aromate

 

Cele mai populare  retete de gnocchi:

- “semolina gnocchi”, originari din Roma, cu topping de brânză şi copţi la cuptor

- “Gnocchi gnudi” (gnocchi goi), originari din Toscana, preparaţi cu brânză ricotta şi spanac.

- Gnocchi di pane (gnocchi din pâine) sunt preparaţi din pesmet şi sunt populari în Friuli şi Trentino – Alto Adige / Südtirol. O altă varietate din această regiune sunt gnocchi cu spanac.

-Retete romei antice, mentioneaza gnocchi ca fiind un piure apos , care se intinde . Acest preparat, continea gris si semana mai degraba cu terciul.

 

-Retetele vechi, toscane, mentioneaza ca ingredient pentru prepararea de gnocchi : branza, faina si galbenusuri de ou. Acestea  se preparat similar galustelor pe care noi le facem pentru supa. Intr-o oala cu apa care fierbe, se pune cu lingura din acest aluat. Dup ace au fiert , gnocchi se scot pe un platou si se servesc cu branza rasa.

- “gnocchis à la parisienne”, care include gnocchi preparaţi din aluat de choux, serviţi cu sos Béchamel.- specifici refiunilor din Franta

- America Latina, a fost si ea cucerita de micile galuste din cartofi.

Si astazi, unele retete de gnocchi contin doar faina si apa, similar aluatului pentru paste, doar forma difera.

Sa numeri cati gnocchi ai in farfurie? Pare distractiv, insa acestui  preparat a fost luata in serios, fiind folosite ustensile speciale, nelipsite din bucataria gospodinelor .
 
 Astazi, pentru a inlocui aceste gratare din lemn, cu rizuri, se foloseste furculita pentru a crea striatiile acestor mici galuste.


Reteta de gnocchi

 Ingrediente pentru gnocchi:

•3 cartofi mari, spălați bine

•1 ou

•1 linguriță de sare

•1 vârf de linguriță de piper alb măcinat

•un praf de nucsoara măcinată

•2 cești de făină (cantitatea poate varia la frământat)

•2 linguri de parmezan ras

 

Mod de Preparare pentru gnocchi:

1.Spălați bine cartofii. Puneți-i într-o oală cu apă rece și acoperiți oala cu un capac.

2.Fierbeți cartofii la foc potrivit cam 35 de minute. Încercați-i cu o furculiță – trebuie să intre ușor în cartof, dar coaja cartofilor să nu fie crăpată de la fierbere.

3.Scoateți cartofii din apă și lăsați-i puțin la răcorit, cât să îi puteți curăța.

Cu cât cartofii sunt mai calzi când se curăță și se pasează, cu atât vor ieși găluștele gnocchi mai pufoase.

4.Curățați coaja cartofilor cu un cuțit. Pasați cartofii ca pentru piure, dar fără zeamă sau alte ingrediente.

5.Întindeți cartofii pe o suprafață curată, pregătită pentru frământat, în strat subțire. Lăsați-i să se răcească bine.

6.Într-un bol, bateți bine oul cu sare, piper și nucșoară.

7.Adunați cartofii într-o grămadă și faceți o scobitură în mijloc (ca în făină când frământați). Turnați oul în scobitură.

8.Adăugați parmezanul ras și frământați. Adăugați făină, puțin câte puțin (cam 1 ceașcă și jumătate), până obțineți o cocă ușor lipicioasă.

Când încorporați făina, procesul ar trebui să dureze 3-4 minute, nu mai mult, pentru că frământată prea mult coca va avea nevoie de multă făină și găluștele gnocchi nu vor ieși pufoase.

9.Împărțiți aluatul în 6 bucăți egale. Formați din fiecare bucată câte un rulou gros de 2-3 cm diametru. Presărați blatul de lucru cu făină pentru a nu se lipi aluatul.

 Dacă vi se pare greu de rulat, puteți tăia coca în 2 părți egale și să formați rulouri mai scurte.

 10.Tăiați rulourile în bucăți egale de maxim 2-3 cm lungime.

11.Fiecare bucățică de aluat trebuie rotunjită pe blatul de lucru, rulând-o ușor cu podul palmei. Se formează, astfel, un fel de bile.

12.Cu ajutorul unei furculițe dați formă la gnocchi. Pudrați degetul mare cu făină și rulați bila de aluat pe dinții furculiței
 

13.Puneți gnocchi formați pe un fund de lemn curat, ușor pudrat cu făină.

14.Imediat după preparare, gnocchi trebuie gătiți sau băgați la frigider, cel putin doua ore






Acum, folositi-va imaginatia sau ce aveti prin frigider pentru a face o garnitura delicioasa sau un preparat demn de pus in farfurie!