miercuri, 18 ianuarie 2017

Cum se face BRANZA din soia - reteta TOFU










Datorita aditivilor pe care ii contine tofu din comert, va propun reteta facuta in casa. De altfel , ne aduce aminte de modalitatea in care mamele si bunicile faceau iaurtul de casa sau branza, din lapte proaspat.

Tofu isi are originea in China Antica, fiind  este consumat de peste 2000 de ani. Pare greu de facut  acasa  dar va asigur, este mult mai usor decat pare.





Reteta - Cum se face branza din Soia


    1-   Puneti boabele de soia la inmuiat peste noapte

    2-  Dupa ce scurgeti apa, spalati granulele si puneti-le in blender  adaugand apa cat sa le acopere + inca o cana cu apa,  astfel obtineti Lape de Soia
   
    3- Puneti laptele de soia la fiert cu foc mic . Cand a ajuns la temperatura de fierbere , mai lasati sa fiarba 10 minute pana se branzeste, apoi opriti focul.

4-Scurgeti prin tifon si se obtine astfel branza ‘’proaspata’’ de soia.

     Nu am terminat- doar vrem sa obtinem TOFU ! 

5-Adaugati coagulant. Daca nu aveti puteti folosi suc de lamaie sau otet. Adaugarea coagulantului se face incet, in etape, amestecand continuu pt. a face un Tofu pufos (cantitatea de coagulant  difera in functie de producator si este specificata pe ambalaj/litru de lapte) 

6-Lasati amestecul sa se odihneasca 20 de minute

7- cu ajutorul unei spumiere, colectati casul si transferati-l intr-o forma care permite scurgerea sau in tifon

8- asezati deasupra o greutate, pt. a se scurge bine zerul.

9- Tofu este aproape gata :
-in varianta moale,  dupa 20 de minute de lasat la scurs
- sau varianta mai densa, dupa 50 de minute de lasat la scurs

10 –scufundati  bucata de tofu intr-un vas cu apa rece 10 minute pt. a avea o textura fina si a taia feliile cu usurinta