sâmbătă, 11 iunie 2016

INGHETATA de Vanilie FLAMBATA - Baked Alaska sau Omleta Norvegiana



 Este un desert creat din trei feluri de inghetata acoperite cu bezea, varianta Bomb Alaska este  flambata cu rom, devenind astfel un desert festiv  sau in varianta clasica , este intodusa in cuptorul incins la 250g, pt. a rumeni bezeaua. Versiunea din Hong Kong se numeste ''flacara pe iceberg''

Cea mai cunoscuta si apreciata reteta de tort cu inghetata, invelit intr-o "calota" de bezea pufoasa. Reteta originala este creatia restaurantului  Delmonico si New York City, de catre maestrul cofetar Charles Ranhofer pentru a sarbatori cumpararea regiunii Alaska de catre Statele Unite in 1867.

Procesul a fost simplificat in 1974 de catre maestrul cofetar Jacqueline Halliday Diaz, care a creat reteta prin care prima data se face merenque , punand bezeaua la cuptor pe o tava tip castron, pt. a forma un gol care se umple mai apoi (in momentul servirii) cu inghetata.

Varianta Flame on the iceberg din Hong Kong, contine un blat din pandispan insiropat, umplut cu crema, pe care se aseaza inghetata care se flambeaza fiind sropita cu Wisky





Ingrediente
sare, zeama de la 1/4 lamaie, 200g zahar, 4 albusuri, 700g inghetata de cirese usor inmuiata, 1 lingurita extract vanilie, 85g ciocolata amaruie topita si racita, 700g inghetata de fistic usor inmuiata, 3 oua, 6 linguri zahar
Metoda de preparare
Incinge cuptorul la 180C si apeteaza cu hartie de copt o tava rotunde de 20cm.
Bate cu mixerul 3 linguri de zahar cu 3 galbenusuri, timp de 15 minute. Adauga extractul de vanilie si ciocolata topita.
Separat, bate albusurile cu un praf de sare si restul de 3 linguri de zahar, pana formezi o bezea tare. Incorporeaza bezaua in amestecul cu ciocolata.
Toarna aluatul in tava pregatita si coace timp de maxim 20 de minute. Lasa blatul sa se raceasca pe un gratar.
Unge un vas rotund cu capacitatea de 1.2litri (si baza rotunda de aproximativ 20cm)  si tapeteaza-l cu folie alimentara de platic. Pune in straturi inghetata de fistic si cea de cirese si pune totul la congelator pana cand inghetata se intareste bine (cel putin 2 ore)
Scoate inghetata de la congelator, pune deasupra vasului blatul copt si rastoarna totul pe un platou. Pune totul inapoi la congelator.
Intre timp pregateste o bezea din 4 albusuri amestecate cu 200g zahar si zeama de lamaie intr-un vas de metal cu pereti dubli. Pune totul pe foc si, amestecand constant, astepata ca albusurile sa se infierbante. Ia de pe foc si bate cu mixerul pana cand formezi o bezea tare si lucioasa, iar vasul se raceste complet. 
Scoate tortul cu inghetata si decoreaza-l  cu posul de patiserie (cu sprit) cu bezea. Foloseste o torta de bucatarie si arde bezeaua la suprafata.
Daca nu ai torta, poti pune tortul acoperit cu bezea pentru 1-2 minute la 250C pentru a rumeni bezeaua.
Serveste-l imediat.
 

ziua de 01 februarie, este ziua in care Statele Unite , sarbatoresc  cu acest desert - Baked Alaska