https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

27 decembrie 2022

RETETE cu BROCCOLI Romanesco



Cele mai sanatoase legume: Broccoli - Romanesco

Alaturi de Broccoli, Romanesco brocoli, Conopida Roman, Romanesque sau Romanesco  este o legume/floare din aceeasi familie cu conopida. Documentata pentru prima oara in cartile culinare din secolul XVI, in Italia, in perioada in care Galileo Galilei a fost condamnat la închisoare pe viață pentru curajul de a fi susținut că Pământul se rotește în jurul Soarelui iar  Romania (Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova) se uneste in urma actiunilor lui Mihai Viteazul  intr-un singur stat, Broccoli Romenesco, planta bogata in vitamina C si K, fibre si carotenoide, devine garnitura la carnea de vanat si umplutura in placinte. De ce sa-i pui unei conopide numele Romanesco? Ei, aici fabulez putin dar poate vre-un Dac dat jos de pe Columna, devenit gradinar la curtea familiei de Medici, a vrut sa sarbatoreasca prima unire a Romaniei astfel.


Foarte interesant la aceasta planta este cum fiecare mugur este compus dintr-o serie de muguri mai mici, toti aranjati într-o altă spirală logaritmică, numărul de spirale ce alcatuiesc inflorescenta Romanesco fiind un număr Fibonacci, numar care are legatura cu numarul de aur sau cifra perfectiunii in arta, arhitectura, muzica atat pentru realizarea instrumentelor cu acorduri perfecte dar ca si insiruire de note musicale, in partituri. 

Ce este un numar Fibonacci?  Printre infinitatea de șiruri existente în lumea matematicii, italianul Leonardo of Pisa, cunoscut și sub numele de Fibonacci, a descoperit un șir de numere extraordinar de interesant: „0, 1,1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597…”. Formula pe baza căruia se obține acest șir este una foarte simplă:


Primele două elemente ale șirului sunt 0 și 1, iar al treilea element se obține aduându-le pe primele două: 0+1 = 1. Al patrulea se obține aduându-le pe al treilea cu al doilea (2+1=3). Al cincilea se obține aduându-le pe al patrulea cu al treilea (3+2=5), și tot așa, până la infinit. În figura de mai jos puteți observa mai bine cum se obțin elementele șirului, prin adunarea celor două care le preced.
Alte exemple de plante/ flori care s-au dezvoltat conform sirului lui Fibonacci sunt:  crinul, piciorul-cocosului, cicoarea  2 petale, margareta 34 petale, chiar si ramurile copacilor, conurile de brad, ananasul, cnopida cresc si se dezvolta conform sirului Fibonacci. In ceea ce priveste vietuitoarele, acest sir este intalnit la cochiliile de melci, coarnele anumitor specii de capre si forma panzei de paianjen.
Proportia fetei umane, a degetelor, a danturii tin seama de acest numar cand se denumeste “frumusetea”. Un uter normal si sanatos, intre 16 si 20 de ani are raportul lungime/latime 1,6. Moleculele de ADN masoara 34 de angstromi lungime si 21 latime pentru fiecare ciclu complet al dublei lor spirale. Aceste numere, 34 si 21, sunt numere din Sirul lui Fibonacci si raportul lor este 1,6190476
Delfinii(ochii, aripioarele si coada se incadreaza, ca proportii intre ele, ca Sectiuni de Aur), stelele de mare, aricii de mare, furnicile si albinele, toate sunt create mathematic, parca tinandu-se seama de numarul de Aur.
Cea mai curioasa asociere a numarului de aur, este legat de modul in care ataca soimul. Cand un soim se apropie de prada, vederea cea mai buna este dintr-un anumit unghi al directiei de zbor – un unghi care este la fel ca cel al pasului spiralei.

Broccoli Romanesco – legume sanatoase
Romanesco, un nume dat unei legume sanatoase, bogata in fibre, vitamin C (vitamina imunitatii si a tineretii, deoarece ajuta corpul sa prduca mai mult colagen refacand tesuturile, sintetiza cei mai importanti neurohormoni: noradrenalina, adrenalina, dopamina, produsi in sistemul nervos sau in glandele suprarenale, protejeaza glanda hipofiza, care secreta hormonii responsabili de sexualitate, psihic, crestere si de functionare a tiroidei. Deoarece vitamin C se gaseste in concentratii mari in creier, leucocite, ochi, glande suprarenale, ficat, tiroida, mucoasa intestinului subtire sau in splina, iar lipsa suficienta a acestei vitamine afecteaza in primul rand aceste organe ),  vitamin K (cunoscuta si ca vitamin antihemoragica ajuta la prevenirea hemoragiilor, afectiunilor pielii, scade riscul de atac de cord, reduce riscul formarii pietrelor la rinichi, previne artrita si osteoporoza iar in cazul interventiilor chirurgicale reface epiderma), carotenoide (au rol de antioxidanți, acționând contra radicalilor liberi, îmbătrânirii premature și apariției petelor pe piele, transformandu-se  în Vitamina A când este necesar, facilitand comunicarea celulară) intr-o forma perfecta,  parca creata de un arhitect, din pacate mult prea putin cunoscuta in bucataria Romaneasca.




Retete cu Broccoli - Romanesco
Introdus  in bucataria moderna alaturi de conopida mov, Romanesco este preferat ca si garniture fiind preparat prin fierbere- aldente  alaturi de sosuri cu iaurt, smantana, maioneza, condimentare cu mustar, usturoi, hrean, ghimbir, etc.dar poate fi folosit la fel de bine in salate calde, piureuri si supe creme sau in combinatie cu alte legume.
Tips: Cat timp se fierbe Broccoli - Romanesco? Ca si broccoli, pentru garnituri si salate, romanesco se fierbe aldente(sa se patrunda dar sa nu se flescaiasca), la foc mic, cca 5 minute. Furculita trebuie sa intre in legume dar aceasta sa nu isi piarda culoarea -verde natural. Leguma se strecoara dupa fierbere si se raceste sub jet de apa rece sau intr-un castron de apa cu gheata, pentru a opri fierberea

Aperitive cu Broccoli - Romanesco
Salata Brocoli- Romanesco cu sos de mustar
Romanesco cateva buchetele, fierte aldente.
½  Avocado
½  ceasca de năut fiert
O legatura ceapa verde
Somon afumat
2 linguri Capere
Un ou fiert
Pentru sos Salata Broccoli- Romanesco
½  linguriță mustar
Un praf de sare/ piper
1 lingură de ulei de măsline
Zeama de la o lamaie
½ legatura marar
1 cățel de usturoi maruntit
 Mod de preparare salata Romanesco:
Se curata si se spala legumele, se fierbe romanesco, oul  si nautul (daca nu este la conserva, gata fiert)
Avocado, dupa ce a fost taiat, se stropeste cu zeama de lamaie.
Se aseaza legumele in vasul de servire si se adauga sosul

Tarte cu branza si Broccoli Romanesco
Ingrediente:
 pentru blat: puteti folosi aluat foietaj, aluat fraged pentru tarte sau paste 
 Pentru umplutura: diverse tipuri de branza si brocoli - romanesco preparat aldente.


Supa crema de Broccoli Romanesco
-Romanesco cca ½ kg
2-3 dovlecei
O telina mica sau ½ telina mare
1 morcov
O ceapa
Muguri de pin sau crutoane din paine
Smantana pentru gatit 200 ml
Optional : 2 cartofi.
Sare / piper
Un catel de usturoi
Mod de preparare supa de Broccoli Romanesco
Se fierb legumele separate, deoarece au timp diferit de fierbere. Radacinoasele (telina si morcovul) fierb mai greu, se pun primele la fiert. Cand sunt aproape fierte, se adauga ceapa taiata, dovleceii si romanesco. Se mai fierb cca 5 minute. Se dau legumele fierte prin blender, se strecoara si se se condimenteaza cu sare, piper si un catel de usturoi zdrobit
Se serveste supa de broccoli Romanesco cu smantana si optional: muguri de pin, crutoane din paine sau bacon


Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!