Cele mai sanatoase legume: Broccoli - Romanesco
Alaturi de Broccoli, Romanesco brocoli, Conopida Roman, Romanesque
sau Romanesco este o legume/floare din
aceeasi familie cu conopida. Documentata pentru prima oara in cartile culinare din
secolul XVI, in Italia, in perioada in care Galileo Galilei a fost condamnat la închisoare pe viață
pentru curajul de a fi susținut că Pământul se rotește în jurul Soarelui iar Romania (Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova) se
uneste in urma actiunilor lui Mihai Viteazul intr-un singur stat, Broccoli Romenesco, planta bogata in vitamina C si K, fibre
si carotenoide, devine garnitura la carnea de vanat si umplutura in placinte. De ce sa-i pui unei conopide numele Romanesco? Ei, aici fabulez putin dar poate vre-un Dac dat jos de pe Columna, devenit gradinar la curtea familiei de Medici, a vrut sa sarbatoreasca prima unire a Romaniei astfel.
Foarte interesant la aceasta planta este cum fiecare
mugur este compus dintr-o serie de muguri mai mici, toti aranjati într-o altă
spirală logaritmică, numărul de spirale ce alcatuiesc inflorescenta Romanesco
fiind un număr Fibonacci, numar care are legatura cu numarul de aur sau cifra
perfectiunii in arta, arhitectura, muzica atat pentru realizarea instrumentelor
cu acorduri perfecte dar ca si insiruire de note musicale, in partituri.
Ce este un numar Fibonacci? Printre infinitatea de șiruri existente în
lumea matematicii, italianul Leonardo of Pisa, cunoscut și sub numele de
Fibonacci, a descoperit un șir de numere extraordinar de interesant: „0, 1,1,
2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597…”. Formula pe
baza căruia se obține acest șir este una foarte simplă:
Primele două elemente ale șirului sunt 0 și 1, iar al
treilea element se obține aduându-le pe primele două: 0+1 = 1. Al patrulea se
obține aduându-le pe al treilea cu al doilea (2+1=3). Al cincilea se obține
aduându-le pe al patrulea cu al treilea (3+2=5), și tot așa, până la infinit.
În figura de mai jos puteți observa mai bine cum se obțin elementele șirului,
prin adunarea celor două care le preced.
Alte exemple de plante/ flori care s-au dezvoltat conform
sirului lui Fibonacci sunt: crinul, piciorul-cocosului, cicoarea 2 petale, margareta 34 petale, chiar si ramurile copacilor, conurile de brad, ananasul, cnopida cresc si se dezvolta conform sirului Fibonacci. In ceea
ce priveste vietuitoarele, acest sir este intalnit la cochiliile de melci,
coarnele anumitor specii de capre si forma panzei de paianjen.
Proportia fetei umane, a degetelor, a danturii tin seama
de acest numar cand se denumeste “frumusetea”. Un uter normal si sanatos, intre
16 si 20 de ani are raportul lungime/latime 1,6. Moleculele de ADN masoara 34
de angstromi lungime si 21 latime pentru fiecare ciclu complet al dublei lor
spirale. Aceste numere, 34 si 21, sunt numere din Sirul lui Fibonacci si
raportul lor este 1,6190476
Delfinii(ochii, aripioarele si coada se incadreaza, ca
proportii intre ele, ca Sectiuni de Aur), stelele de mare, aricii de mare,
furnicile si albinele, toate sunt create mathematic, parca tinandu-se seama de
numarul de Aur.
Cea mai curioasa asociere a numarului de aur, este legat
de modul in care ataca soimul. Cand un soim se apropie de prada, vederea cea
mai buna este dintr-un anumit unghi al directiei de zbor – un unghi care este
la fel ca cel al pasului spiralei.
Broccoli Romanesco
– legume sanatoase
Romanesco, un nume dat unei legume sanatoase, bogata in fibre, vitamin C (vitamina imunitatii si a tineretii, deoarece ajuta
corpul sa prduca mai mult colagen refacand tesuturile, sintetiza cei mai importanti
neurohormoni: noradrenalina, adrenalina, dopamina, produsi in sistemul nervos
sau in glandele suprarenale, protejeaza glanda hipofiza, care secreta hormonii
responsabili de sexualitate, psihic, crestere si de functionare a tiroidei.
Deoarece vitamin C se gaseste in concentratii mari in creier, leucocite, ochi,
glande suprarenale, ficat, tiroida, mucoasa intestinului subtire sau in splina,
iar lipsa suficienta a acestei vitamine afecteaza in primul rand aceste organe ),
vitamin
K (cunoscuta si ca vitamin antihemoragica ajuta la prevenirea hemoragiilor,
afectiunilor pielii, scade riscul de atac de cord, reduce riscul formarii
pietrelor la rinichi, previne artrita si osteoporoza iar in cazul
interventiilor chirurgicale reface epiderma), carotenoide (au rol de antioxidanți, acționând contra radicalilor
liberi, îmbătrânirii premature și apariției petelor pe piele,
transformandu-se în Vitamina A când este
necesar, facilitand comunicarea celulară) intr-o forma perfecta, parca creata de un arhitect, din pacate mult
prea putin cunoscuta in bucataria Romaneasca.
Retete
cu Broccoli - Romanesco
Introdus in
bucataria moderna alaturi de conopida mov, Romanesco este preferat ca si
garniture fiind preparat prin fierbere- aldente
alaturi de sosuri cu iaurt, smantana, maioneza, condimentare cu mustar,
usturoi, hrean, ghimbir, etc.dar poate fi folosit la fel de bine in salate
calde, piureuri si supe creme sau in combinatie cu alte
legume.
Tips:
Cat timp se fierbe Broccoli - Romanesco? Ca si broccoli, pentru
garnituri si salate, romanesco se fierbe aldente(sa se patrunda dar sa nu se
flescaiasca), la foc mic, cca 5 minute.
Furculita trebuie sa intre in legume dar aceasta sa nu isi piarda culoarea -verde
natural. Leguma se strecoara dupa fierbere si se raceste sub jet de apa rece
sau intr-un castron de apa cu gheata, pentru a opri fierberea
Salata
Brocoli- Romanesco cu sos de mustar
Romanesco cateva buchetele, fierte aldente.
½ Avocado
½ ceasca de năut
fiert
O legatura ceapa verde
Somon afumat
2 linguri Capere
Un ou fiert
Pentru
sos Salata Broccoli- Romanesco
½ linguriță mustar
Un praf de sare/ piper
1 lingură de ulei de măsline
Zeama de la o lamaie
½ legatura marar
1 cățel de usturoi maruntit
Mod de preparare salata Romanesco:
Se curata si se spala legumele, se fierbe romanesco, oul si nautul (daca nu este la conserva, gata
fiert)
Avocado, dupa ce a fost taiat, se stropeste cu zeama de
lamaie.
Se aseaza legumele in vasul de servire si se adauga sosul
Tarte cu branza si Broccoli Romanesco
Ingrediente:
pentru blat: puteti folosi aluat foietaj, aluat fraged pentru tarte sau paste
Pentru umplutura: diverse tipuri de branza si brocoli - romanesco preparat aldente.
Supa
crema de Broccoli Romanesco
-Romanesco cca ½ kg
2-3 dovlecei
O telina mica sau ½ telina mare
1 morcov
O ceapa
Muguri de pin sau crutoane din paine
Smantana pentru gatit 200 ml
Optional : 2 cartofi.
Sare / piper
Un catel de usturoi
Mod
de preparare supa de Broccoli Romanesco
Se fierb legumele separate, deoarece au timp diferit de
fierbere. Radacinoasele (telina si morcovul) fierb mai greu, se pun primele la
fiert. Cand sunt aproape fierte, se adauga ceapa taiata, dovleceii si romanesco.
Se mai fierb cca 5 minute. Se dau legumele fierte prin blender, se strecoara si
se se condimenteaza cu sare, piper si un catel de usturoi zdrobit
Se
serveste supa de broccoli Romanesco cu smantana si optional:
muguri de pin, crutoane din paine sau bacon
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!