sâmbătă, 4 martie 2017

Reteta SALAM DE BISCUITI - prajitură de post


Cea mai populara prajitura a tuturor  timpurilor, chocolate salami, salam de ciocolata , cârnați de ciocolata sau salam Viking ( numele de salam Viking, vine de la o reteta a salamului de biscuiti, publicata intr-o carte de retete pt. Copii) ori  simplu,  Salam de biscuiti,  o reminescenta a comunismului , cand se gaseau foarte putine ingrediente, facut doar din biscuiti populari, sirop din cacao cu zahar si margarina, eventual rahat), Il salame di cioccolato  (salame turco) preferatul italienilor,  "turco" provenind de la culoarea similara pielii maurilor, este un produs a carui origine si-o revendica  portughezii.






De fapt, multe tari l-au preluat ca produs traditional, sub diverse denumiri, transformandu-l in marca inregistrata.

Retea ,este practic  aceeasi :
1 kg.biscuiti, 1 pachet unt sau margarina,  3 linguri cacao sau 300- 500gr. ciocolata menaj,  imbunatatita cu ce mai avem prin debara:   uneori cu fructe, nuci, fistic, fructe confiate, estenta de rom, vanilie sau migdale. Este foarte bun si daca se adauga putin  lichior ( chiar si fructe din visinata, caisata, etc)
Se rup biscuitii .Se face un sirop din ½ litru apa (unii pun lapte) , 6-7 linguri zahar sau indulcitor si cacao (ciocolata). Cand s-a topit zahatul, se ia de pe foc si se adauga  unt / margarina.  Se adauga siropul peste biscuitii pisati/rupti in prealabil, se infoliaza si se da la rece. 

 

Este o reteta pe care multe gospodine o pregatesc dupa sarbatori, de obicei dupa Craciun, cand raman cozonaci  sau alte prajituri. Acestea se usuca in cuptor, ca painea pt. cutroane (cu usa cuptorului deschisa) aproximativ 15- 20 minute . Dupa ce s-au racit si au devenit crocante, le dau prin robot  pt. a se sfarama   si se adauga siropul.  Cand siropul a fost absorbit, se fac bilute (tartufo, trufe- denumirea venind de la forma similara trufelor de pamant; la noi, preluat si termenul de prajitura ''cartof'') care se dau prin cacao, zahar sau nuca (nuca de cocos) .

 




Eventual , pot fi adaugate banane, fructe confiate, stafide si arome, apoi ambalat in folie, ca salamul.  Puteti adauga putin cardamom, prosecco sau sa-l preparati fara cacao, cu ciocolata alba.






In cofetarii, patiserii, este una dintre cele mai  ieftine prajituri,  de multe ori folosindu-se resturile (marginile),   de la alte prajituri. 




Aceeasi reteta poate fi folosita si ca baza pentru tort, prajituri, rulade .