În limba română, „cartof” derivă din germanul Kartoffel,
cuvânt care derivă prin intermediul limbii italiene din latinescul tuber
(„umflătură”).
Cartofii conțin amidon, vitamina C, fibre, proteine și
mult potasiu.
Alegerea cartofilor:
Cartofii buni nu trebuie să prezinte semne de încolțire
și nici pete verzi (un semn al substanțelor toxice). Cartofii trebuie să fie
tari, cu coaja subțire de mărime medie. Cartofii foarte mari, au multe îngrăsăminte chimice si se folosesc pentru hrana animalelor.
Date nutriționale:
În funcție de cum sunt gătiți, cartofii au aproximativ 90
de calorii la 100 de grame. Se digeră relativ ușor datorită conținutului de
potasiu, zaharuri și amidon. Vitamina C conținută de cartof se pierde de obicei
la gătit.
Cum se prepară:
Există o varietate extraordinară când vine vorba de
prepararea cartofilor – prăjiți, fierți, copți, sub formă de
piureuri. Unele din cele mai cunoscute feluri de mâncare din
și cu cartofi sunt:
Cartofii prăjiți (French Fries)
piure de cartofi (Mashed Potatoes)
Fish & Chips - mâncarea simbol a Regatului Unit al
Marii Britanii și al Irlandei de Nord (pește pane cu cartofi prăjiți)
gnocchi – paste din cartofi (Italia)
Tortilla de patatas (omletă cu cartofi) – Spania
Patatas bravas (cartofi picanți) – Spania
Mousaka (fel de mâncare cu cartofi și carne) – Turcia,
Grecia, Europa de Est
Hachis Parmentier - cartofi copți serviți cu carne tocată
și sos lyonnaise – Franța
Gratin Dauphinois – cartofi gratinați la cuptor – Franța
Cate calorii, proteine si fibre contin 100 gr. cartofi fierti?
Cartofi
Fierti 100 gr.
|
|
calorii
|
87
|
proteine
|
1.9
|
lipide
|
0.1
|
carbohidrati
|
20.1
|
fibre
|
2
|
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina/ grup facebook. Multumesc! :)