marți, 14 iunie 2016

RETETA TRADITIONALA ROMANEASCA - VARZA MURATA, la butoi

 
 
Ingrediente:  -50 kg varză
– o legătură de crengi uscate de mărar
– 2-3 linguri chimen
– 2 kg sare grunjoasă (dacă gasiţi sare de mare grunjoasă  - verificată de mine - f. bună)
– 1 lingură orez
– boabele de porumb
– 4 rădăcini de hrean.
- o gutuie
 
Mod de preparare:
 
Varza se curăţă de foile uscate sau tăiate. Se scoate miezul de la varza (cotorul) şi se pune o bucăţică de hrean şi o lingură de sare.
 
Se lasa de seara până dimineaţa cu sare peste varză. Se aşează în butoi cu partea cu sare în sus. Este de preferat ca varya să fie cumpărată după dimensiunea butoiului. Se adaugă mărarul, schinduful şi hreanul rămas. Se adaugă orezul pentru scăderea acidităţii şi porumbul pentru a căpăta o culoare frumoasă de galben. Butoiul se umple cu apă.
 
După 2-3 zile varza se vântură, această operaţiune fiind necesară de 2-3 ori. Într-un butoi de 60 kg sunt aproximativ 30-35 l de zeamă.  Se aşează într-un loc ferit de îngheţ şi căldură. Varza murată poate fi folosită după 2-3 săptămâni (în funcţie de temperatura de depozitare).

 
 
 

tips: scoti cotorul cu usurinta ,daca procedezi ca in imagini ;)