Mămăliga in istorie:
Înainte de introducerea porumbului în Europa, secolul al
XVI-lea , mămăliga a fost de fapt un terci făcut cu făină de mei , alac
sau naut, cunoscut de romani ca pulmentum . Mai mult decât atât , romanii au
mancat atat de multa ‘’pulmentum’’ , incat grecii i-au numit pultiphagonides (mancatorii
de terci) .
![]() |
Pieter Bruegel, The Peasant Wedding, 1620, Dublin (nunta taraneasca) |
Porumbul a fost introdus în Spania, de catre Hernán
Cortés din Mexic și de aici, răspândit în Europa. Valea Dunării este una dintre
regiunile Europei ideale pentru cultivarea porumbului, deoarece planta necesita
caldura si umiditate.
În Timișoara , Banat , porumbul apare datat in 1692, subt
regionalismul de ‘’cucuruz’’ (probabil adus de catre comerciantii sârbi,
kukuruz fiind un cuvânt slav); în Moldova , utilizandu-se termenul de păpușoiu
, mămăliga de mei, fiind înlocuita treptat cu mămăligă din porumb .
Existența mămăligii pe bază de porumb, este
atestata în 1873 în ediția Larousse : Mamaliga s . f . Fiertura din făină
de porumb
Mamaliga
in lume: (Europa)
- În Albania,
se cunoaste sub numele de harapash ,kaçamak, barbalush sau mëmëligë, in
functie de regiune
- În sudul
Austriei , mamaliga este consumata la micul dejun (mămăligă dulce) fie se
introduc bucati de mamaliga in cafeaua cu lapte fie se toarna cafea cu lapte
deasupra (cam cum mancam noi mamaliga cu lapte)
- În Bosnia și
Herțegovina , se numeste pura
-În Bulgaria ,
se numește kachamak ( качамак ) .
- În Corsica
se numeste pulinta si se face cu făină de castane dulci , mai degrabă decât
mălai .
- În Croația ,
mamaliga este comună pe coasta Adriaticii , unde este cunoscut sub numele de palenta
sau pura ; în parte de nord-vest a Croației și în jurul Zagrebului , este
cunoscut ca žganci . Pe coasta Croată a Adriaticii , mamaliga se mananca
împreună cu pește sau broasca tocană (brujet, brudet)
- În Ungaria ,
este cunoscut ca puliszka și de obicei se face din mălai aspru (care contine
fibra-coajacerealelor) . În mod tradițional , se prepară fie cu lapte îndulcit
sau cu lapte, brânză , șuncă sau ciuperci .
-În Macedonia , este numit palenta sau kačamak ( качамак
) .
-În Muntenegru
, mamaliga este cunoscuta ca palenta pe coasta Adriaticii și ca kačamak (
качамак ) în partea de nord a țării , unde este de obicei preparată cu brânză
-În Portugalia
, este cunoscuta ca Papas de Milho , pirão sau xerém ,Milho Frito .
-Varietatea română
și moldovenească se numește mămăligă ; acest cuvânt este împrumutat
din rusă (мамалыга) , sau cunoscut sub numele de terci,
(кукурузная каша) in rusa .
-În Serbia ,
este numit kačamak ( качамак ) sau palenta .
-În Slovenia ,
este , de asemenea, cunoscut sub numele de mamaliga , in partea Litoralului
sloven , în timp ce în centrul și estul Sloveniei , a fost înlocuit cu termenul
cužganci hrisca
-În Turcia,
este cunoscuta ca kuymak sau muhlama, în regiunea Mării Negre. În provincii te
foloseste termenul kuymak / muhlama un produs care se face cu mălai , brânză și
unt aproape versiunea bulzului, de dimensiune bulgure, folosit pentru a prepara
"çakıldak" , un fel de dolma sau sarma cu frunze de varza
| ||||||||||||
| Mario Nicetto- La polenta sul focolare
În America de Nord și
de Sud:
Mamaliga (Polenta) este uneori mâncata cu
sirop de arțar. Un fel de mâncare comun în bucătăria de sudul Statelor Unite
este crupe
În Mexic, de unde provin atât
porumbul cat si malaiul, polenta este
asociata diverselor feluri de mancare.
Varietatea braziliana este cunoscuta
ca Angu .
Inițial realizat de americanii nativi , este un fel de mamaliga fara sare sau
ulei . În zilele noastre " italian "
mamaliga este mult mai frecvent la mesele braziliene , în special în regiunile
sudice și sud-est (care au un număr mare de imigranți italieni).
Mamaliga este de asemenea, o masă foarte
tradiționala în Venezuela, Uruguay , Chile și Argentina , regiuni în
care mulți italieni au emigrat în secolele XIX si XX .
Un fel de mâncare desert numit majarete făcut
din porumb sau mălai , lapte , si zahăr este popular în Puerto Rico , Cuba
și Republica Dominicană .
În Caraibe , similar mamaligii
sunt :
- COO - COO (
Trinidad și Tobago )
-
cou cou ( Barbados )
- funchi ( Curaçao,
Sf. Maarten și Aruba )
- fungi ( Antigua
și Barbuda și alte insule Leeward )
- funjie ( Insulele
Virgine )
- funche ( Puerto
Rico )
- Mayi moulin (
Haiti )
- dokunoo ( Jamaica
)
În
Africa , feluri de mâncare sunt similare :
- În Egipt - asa
- În Somalia - soor
- În Mauritius -
mamaliga este frecvent folosita pentru a face maïs poudine .
- În Africa de Sud ,
mălaiul, terciul este un aliment de bază numit mealie pap, phutu sau is'tshwala
. Este similar cu mamaliga , dar cel mai adesea, mult mai apos (nu este la fel
de dens) .
- În Zimbabwe - sadza
- În Botswana - phaletshe
- În Zambia - nshima
- În Namibia - pap
- În nordul Angoliei ,
este cunoscut ca funge
- În Kenya și Tanzania: Ugali, Sima sau
Swahili.
- În Africa Centrală și Vest
- fufu
- În Nigeria , este numit tuwo
- În Sudanul de Sud - aseeda
În Asia:
În India -Makyacha Kees , kheech, sau
folosit în papadums (scovergi din malai- tortilia) - kheechla .
Bolile
istorice si mamaliga:
Spaniolii si Portughezii au fost primii care au introdus
porumbul in alimentatie, urmati de Italeni (cu precadere zonele sarace din
Sicilia) unde ‘’polenta’’ era singura hrana a nevoiasilor. Acesta a fost
motivul pentru care, mamaliga a fost acuzata pentru raspandirea -pelagrei.
Pelagra, numele ei vine din italiana ‘’pelle agra’’ si
inseamna ‘’piele aspra’’ cu iritatii si crapaturi dureroase, se datoreaza
lipsei de vitamine esentiale de origine animala, fiind des intalnita in randul
saracilor.
Pentru a evita pelagra, s-a impus consumul zilnic de
mămăligă cu o jumătate de litru de lapte şi un ou (desigur, acolo unde mamaliga
era aliment de baza).
Cate calorii are mamaliga?
Ingrediente:
|
Mamaliga facuta din malai, apa si sare,
Branza de burduf sau telemea
Kaiser sau costita afumata ori carnati de casa
smantana, unt.
La reteta veche, de stana, mamaliga se fierbea in lapte
si bulzul se umplea cu carne, carnati de oaie
Mod
de preparare (varianta traditionala)
Se pregateste o mamaliga din malai, apa si sare. Se lasa
sa se raceasca, o zi. Branza de burduf se scoate de la frigider si se sfarama
putin. Kaiserul, slaninuta, carnatii se taie feliute , iar untul se scoate si se
lasa sa se inmoaie.
Mamaliga rece se imparte in portii. Fiecare bucata de
mamaliga se modeleaza in mana, se turteste, se face in mijlocul ei caus, in
care se pune branza, o bucatica de unt,
kaiserul cu slaninuta sau carnatii trasi la tigaie, apoi se modeleaza bulzul ca
pe o galusca mai mare bine inchisa.
Boturile de mamaliga astfel pregatite se pun pe gratar
pana s-a topit branza inauntru si a facut mamaliga crusta pe dinafara. Apoi se
servesc calde la cina cu smantana deasupra.
Mod
de preparare (varianta moderna)
Se pregateste o mamaliga din malai , apa si sare.
Se toarna fierbinte pe o folie alimentara si se intinde
ca o foaie de rulada
Kaiserul ,slaninuta, carnaciorii, carnea se prajesc si se
rastoarna impreuna cu branza de burduf sau telemea peste mamaliga intinsa. Se
ruleaza mamaliga cu folia, precum salamul de biscuiti si se lasa 10 minute
inainte de servire sa se topeasca branza
Se desface, se taie si se serveste cu smantana !
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!



