Mămăliga in istorie:
Înainte de introducerea porumbului în Europa, secolul al
XVI-lea , mămăliga a fost de fapt un terci făcut cu făină de mei , alac
sau naut, cunoscut de romani ca pulmentum . Mai mult decât atât , romanii au
mancat atat de multa ‘’pulmentum’’ , incat grecii i-au numit pultiphagonides (mancatorii
de terci) .
Pieter Bruegel, The Peasant Wedding, 1620, Dublin (nunta taraneasca) |
Porumbul a fost introdus în Spania, de catre Hernán
Cortés din Mexic și de aici, răspândit în Europa. Valea Dunării este una dintre
regiunile Europei ideale pentru cultivarea porumbului, deoarece planta necesita
caldura si umiditate.
În Timișoara , Banat , porumbul apare datat in 1692, subt
regionalismul de ‘’cucuruz’’ (probabil adus de catre comerciantii sârbi,
kukuruz fiind un cuvânt slav); în Moldova , utilizandu-se termenul de păpușoiu
, mămăliga de mei, fiind înlocuita treptat cu mămăligă din porumb .
Existența mămăligii pe bază de porumb, este
atestata în 1873 în ediția Larousse : Mamaliga s . f . Fiertura din făină
de porumb
Mamaliga
in lume: (Europa)
- În Albania,
se cunoaste sub numele de harapash ,kaçamak, barbalush sau mëmëligë, in
functie de regiune
- În sudul
Austriei , mamaliga este consumata la micul dejun (mămăligă dulce) fie se
introduc bucati de mamaliga in cafeaua cu lapte fie se toarna cafea cu lapte
deasupra (cam cum mancam noi mamaliga cu lapte)
- În Bosnia și
Herțegovina , se numeste pura
-În Bulgaria ,
se numește kachamak ( качамак ) .
- În Corsica
se numeste pulinta si se face cu făină de castane dulci , mai degrabă decât
mălai .
- În Croația ,
mamaliga este comună pe coasta Adriaticii , unde este cunoscut sub numele de palenta
sau pura ; în parte de nord-vest a Croației și în jurul Zagrebului , este
cunoscut ca žganci . Pe coasta Croată a Adriaticii , mamaliga se mananca
împreună cu pește sau broasca tocană (brujet, brudet)
- În Ungaria ,
este cunoscut ca puliszka și de obicei se face din mălai aspru (care contine
fibra-coajacerealelor) . În mod tradițional , se prepară fie cu lapte îndulcit
sau cu lapte, brânză , șuncă sau ciuperci .
-În Macedonia , este numit palenta sau kačamak ( качамак
) .
-În Muntenegru
, mamaliga este cunoscuta ca palenta pe coasta Adriaticii și ca kačamak (
качамак ) în partea de nord a țării , unde este de obicei preparată cu brânză
-În Portugalia
, este cunoscuta ca Papas de Milho , pirão sau xerém ,Milho Frito .
-Varietatea română
și moldovenească se numește mămăligă ; acest cuvânt este împrumutat
din rusă (мамалыга) , sau cunoscut sub numele de terci,
(кукурузная каша) in rusa .
-În Serbia ,
este numit kačamak ( качамак ) sau palenta .
-În Slovenia ,
este , de asemenea, cunoscut sub numele de mamaliga , in partea Litoralului
sloven , în timp ce în centrul și estul Sloveniei , a fost înlocuit cu termenul
cužganci hrisca
-În Turcia,
este cunoscuta ca kuymak sau muhlama, în regiunea Mării Negre. În provincii te
foloseste termenul kuymak / muhlama un produs care se face cu mălai , brânză și
unt aproape versiunea bulzului, de dimensiune bulgure, folosit pentru a prepara
"çakıldak" , un fel de dolma sau sarma cu frunze de varza
Mamaliga facuta din malai, apa si sare,
Branza de burduf sau telemea
Kaiser sau costita afumata ori carnati de casa
smantana, unt.
La reteta veche, de stana, mamaliga se fierbea in lapte
si bulzul se umplea cu carne, carnati de oaie
Mod
de preparare (varianta traditionala)
Se pregateste o mamaliga din malai, apa si sare. Se lasa
sa se raceasca, o zi. Branza de burduf se scoate de la frigider si se sfarama
putin. Kaiserul, slaninuta, carnatii se taie feliute , iar untul se scoate si se
lasa sa se inmoaie.
Mamaliga rece se imparte in portii. Fiecare bucata de
mamaliga se modeleaza in mana, se turteste, se face in mijlocul ei caus, in
care se pune branza, o bucatica de unt,
kaiserul cu slaninuta sau carnatii trasi la tigaie, apoi se modeleaza bulzul ca
pe o galusca mai mare bine inchisa.
Boturile de mamaliga astfel pregatite se pun pe gratar
pana s-a topit branza inauntru si a facut mamaliga crusta pe dinafara. Apoi se
servesc calde la cina cu smantana deasupra.
Mod
de preparare (varianta moderna)
Se pregateste o mamaliga din malai , apa si sare.
Se toarna fierbinte pe o folie alimentara si se intinde
ca o foaie de rulada
Kaiserul ,slaninuta, carnaciorii, carnea se prajesc si se
rastoarna impreuna cu branza de burduf sau telemea peste mamaliga intinsa. Se
ruleaza mamaliga cu folia, precum salamul de biscuiti si se lasa 10 minute
inainte de servire sa se topeasca branza
Se desface, se taie si se serveste cu smantana !
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!