https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

30 decembrie 2023

Muntele sacru al Dacilor - KOGAIONON


Muntele Sfant si Apa Sfanta a Kogaionon-ului
                  


Citind inscriptia de pe Columna lui Traian, avem impresia ca motivul unei astfel de constructii (coloana) aduce un elogiu cuiva(altcuiva decat invingatorului), nicidecum nu marcheaza o victorie “…pentru a se arăta cît de înalt era muntele şi locul săpat cu eforturi atît de mari.”  Stiind ca Coloana este si monument funerar (urna cu cenusa Impartului Traian este ingropata sub aceasta coloana, fiind probabil alegerea sa) istoricii, cronicarii, noi toti, ne punem intrebarea la ce munte si la ce loc sapat cu eforturi mari se face referire.

Scriitorii greci din vechime spun ca dacii aveau un Munte Sfant, pe care il numeau Kogaionon, cuvant care insemna chiar acest lucru "Cel Sfant", iar pe langa acesta curgea apa lor sfanta, care se numea la fel. Tot in apropiere se afla si o pestera sacra, in care s-a retras Zamolxe

Corect Zamolxe – nu Zalmoxe- zeul Om, Mosul- Omul Sfant

Despre pestera lui Zamolxis sau locuinţa subterană din munte a relatat şi istoricul Herodot, în urmă cu două milenii şi jumătate. A descris în opera sa, populaţia care stăpânea ţinuturile Munţilor Carpaţi şi zeitatea ei, Zamolxis, cel care le-ar fi propovăduit nemurirea. "În timpul ospeţelor, îi învăţă că nici el, nici oaspeţii lui şi nici urmaşii acestora în veac nu vor muri, ci se vor muta numai într-un loc unde, trăind de-a pururea, vor avea parte de toate bunătăţile. În tot timpul cât îşi ospăta oaspeţii şi le cuvânta astfel, pusese să i se facă o locuinţă sub pământ. Când locuinţa îi fu gata, se făcu nevăzut din mijlocul tracilor, coborând în adâncul încăperilor subpământene, unde stătu ascuns vreme de trei ani, iar tracii îl jeluiau ca pe un mort. În al patrulea an se ivi însă iarăşi în faţa lor şi aşa îi făcu Zamolxis să creadă în toate spusele lui", relata Herodot, în Istorii.

Unde este Muntele Sfant Kogaionon? Godeanu, Bucegi, Ceahlau sau altundeva?
Unele relatari spun ca ar fi vorba despre Vf. Godeanu, in Muntii Orastiei, varf vizibil de pe cetatile Dacice: Sarmizegetusa, Fetele Albe,Pustiosu, Rudele, Meleia si Tampu, Capalna si Golu.
Sunt relatari care sustin ca Ceahlaul este Muntele Sfant, datorita piramidei holografice ce apare an de an pe 6 august (ziua sarbatorita de Crestinii Ortodoxi – Schimbarea la fata a Mantuitorului)
Alte relatari spun ca este un taram imaginar, ce deschide calea spre lumea de dincolo.

Necontrazicand acest lucru ca fiind probabil, perspectiva din care privim lucrurile fiind cea care ne face sa fim mai mult sau mai putin obiectivi, optez pentru Muntii Bucegi ca fiind teritoriul Kogaiononului, aducand ca argument urmatoarele:

    1-  Religia populatiei de pe teritoriul Romaniei de astazi. Sa nu uitam, Dacia nu insemna doar Muntii Apuseni. Doar o parte din teritoriul Daciei a fost cucerit de catre Romani. Cand a izbucnit razboiul Daco- Roman, in timpul domniei lui Decebal, anul 101-102, Dacia cuprindea Transilvania, Banatul, Oltenia, centrul și sudul Moldovei. Romanii au atacat prin Banat, Valea Oltului și Moldova, ajungand in Munții Orăștiei. După cucerirea puternicelor cetăți care păzeau accesul spre capitală: Blidaru, Costești, Piatra Roșie, Bănița, Căpâlna, Tilișca, legiunile romane cuceresc Sarmizegetusa, capitala Daciei din timpul lui Decebal(in aceste zone, in prezent, este populatie de religie catolica mult mai numeroasa decat in sud-estul tarii) Dacia veche, din timpul lui Burebista, avea capitala la Argedava (Mihailesti, langa Giurgiu). Armata Romana sau nu au mai ajuns in sud-est sau fortificatiile din aceasta zona au rezistat asediului. 
     Astazi, Bucurestiul,  nu este intamplator capitala Roamnaiei. Bucur, este numele dacic (slav) cel mai vechi. Populatia din aceasta zona, nu a fost romanizata. Rezultatele cercetarilor arheologice arata ca acest teritoriu a fost locuit neintrerupt, inca din paleolitic. Descoperirile din sec. IV, confirma coexistenta in zona capitalei a polulatiilor dacice cu gotii si sarmatii de ramura alanica. 

    2-  Denumirea slavă a localitatilor si obiectivelor enumerate, este importanta, Zamolxe si Dacii nefiind inca Romanizati vorbeau limba veche a locului, care s-a pastrat si dupa cucerirea Daciei, mult timp, datorita unei expuneri irelevante la cultura/limba latina.

(Pentru a intelege de ce se pune accent pe denumirile slave, trebuie sa fac o paranteza si sa specific ca: Slavona desi in prezent este doar o limbă liturgică, fiind folosită de Biserica Ortodoxă Bulgară, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă și alte biserici ortodoxe slave,  a fost folosită timp de secole și de români ca limbă liturgică și ca limbă oficială, fiind înlocuită treptat de limba română începând abea din secolul al XVI-lea in cancelarii “redactarea documentelor oficiale”
Importanta limbii slave, este si astazi una extreme de mare pentru toti Crestinii, deoarece toate rugaciunile le sfarsim cu “Slavă Tatălui…”, “Ca a Ta este Imparatia si puterea si slava…” . Desi initial pentru unii pare exagerat, timpul a demonstrat ca era impetuos necesara schimbarea limbii  slave de pe teritoriile cucerite de romani, tocmai fiindca slava este limba in care ne adresam Lui Dumnezeu, celui care Ii datoram existenta noastra.
Evident, nu ai cum sa schimbi limba unui popor decat in scoli, prin educarea generatiilor ce vor veni, impunandu-le scrieri cu “î” in loc de “â”, deteriorand sensul cuvintelor, adaugand – scotand consoane, etc. Daca noi intelegem si invatam cu usurinta limbile altor natiuni , strainii spun despre limba romana ca este o limba dificila. Suntem tara unde acelasi cuvant, are doua sau mai multe intelesuri.  De cate ori ne-am corectat bunicii/ parintii spunandu-le “vorbesti ca la tara, nu se spune asa, se spune asa” De fapt, ei vorbeau limba corecta a stabunilor, noi eram indusi in eroare de regulile impuse, incercandu-se schimbarea identitatii neamului prin schimbarea limbii.)

Revenind la subiect




Muntii Bucegi- Bucegii, nefiind niciodata cuceriti de romani, sunt muntii Dacilor Liberi, care au dus mai departe traditiile, limba, obiceiurile  si au pastrat spiritual- credinta poporului Dac, astazi Romania.

Denumirea Bucegi vine din slavona Buceac- zonele in care muschii imbraca pietrele si copacii uniform (practic, nu exista Nord), prin care daca treci in urcare iti dispare oboseala ca si cum nu ai fi urcat deloc (zone acreditate de foarte multi dintre noi ca fiind reale, fiindca aproape toti iubitorii muntelui au trecut cel putin o data pe acolo, unele fiind zone marcate ca poteci turistice).  In aceste zone semnalul telefonului mobil dispare, se pare ca si lanternele se sting doar lumanrile ramanad aprinse. O alta varianta la fel de credibila este data de numele anterior al Basarabiei de astazi, care era Buceac; nume care vine din tatara  si inseamna unghi-triunghi; ambele variante sunt verificare si credibile, prin urmare 
 Bucegi = Buceac = unghi - trunghi energetic

Moroeni- este denumirea slava a localitatii  de care apartine Pestera Ialomitei. Insasi numele localitatii ne da fiori, ea fiind de altfel o localitate foarte frumoasa. Insa Moroeni,  nu insemna neaparat strigoi ci poate insemna “zona magica/vrajita” . Localitatea este cunoscuta pentru puritatea aerului iar localnicii sunt adesea martori ai fenomenelor “inexplicabile” din zona.

Ialomița - Numele antic al râului Ialomița era Naparis, mai exact Napârâş. Desi vechile cuvinte slavone nu mai sunt folosite, textile Filocaliei inca le pastreaza. Gasim in Filocalie cuvantul “pârâş” facand referire la a cauta pricină, a prihăni.  Daca sinonimele actuale ale cuvantului pârâş – a pârâ sunt: acuzare, inculpare, învinuire, in limba veche(populara) pârâş =pricină, prihană.   Luand prefixul “na” folosit ca negatie, putem deduce ca numele Dacic al Ialomitei poate insemna  Neprihanit

 Fie ca se refera la Pestera Ialomitei sau la apa care izvora din aceasta este vorba despre un loc sacru, neprihanit si o apa fara prihana (cea mai pura apa din lume, este aici).



Daca am bifat aceste elemente: pestera, apa sacra, ramane Varful Muntelui care nu este altul decat Varful Omu (sau Varful Omului cu structura megalitica din varf, care privita dintr-un anumit unghi, seamana cu un jilt pe care ar fi putut trona un Zeu stavechi- Atlantul -Zamolxe, caruia i se spunea Omul Sfant sau Mosul Sfant). Si evident, coasta Vf-lui Omu, Valea Doamnele. 
Curiozitate!? In limba veche, Om i se spunea barbatului, considerandu-se ca el a fost primul zamislit dint-o bucata de lut iar femeia a fost facuta din coasta barbatului.  „A fost odată ce-au fost; a fost un om și-o femeie, bărbat și muiere, oameni de treabă, el bun și ea cuminte, încât li se dusese vestea că trăiesc bine și toți se bucurau când treceau pe la casa lor” (Ioan Slavici, Spaima Zeilor). 


Vârful Omu, reprezintă un nod orographic (culmi incadrate de o retea hidrografica complexa). Din acest nod pornesc spre sud cele două culmi mai importante formand o potcoava (semn  sub care se afla trei case, aparent asezate fara sens acolo si totusi pline tot timpul anului de turisti: cabana Padina(cuvant slav autentic - care exista in toate cele trei dialecte Romanesti) , cabana Babele (În folclorul slav, Baba Yaga, este o ființă supranaturală un trio de surori cu același nume / ursitoarele, una dintre cele mai memorabile și distinctive figuri din folclorul est-european și adesea prezintă  o strămoșie totemică matriarhală, inițiator feminin, mamă falică sau imagine arhetipală.  In multe societăți antice, femeile mai în vârstă erau văzute ca păzitori ai înțelepciunii și tradiției pentru familie sau trib. Nu mai trebuie să aibă grijă de copii, au devenit mame pentru restul comunității. Se credea că aceste femei înțelepte înțelegeau misterele nașterii și ale morții. Erau vindecătoare și se îngrijeau de nastre si moarte (de ingropare). Cuvântul vrăjit a însemnat odată înțelept. Mai târziu, începând cu secolul al XII-lea, când oamenii au început să creadă în folosirea puterii magice pentru rău, oamenii au început să se teamă și să urască aceste femei înțelepte cu poțiunile și sfaturile lor.  Imaginea femeii înțelepte sau a "vrăjitoarei" sa schimbat, pentru a deveni vechea înfricoșătoare, urâtă, rău veche, aruncând vrăji răi, ca în poveștile de azi), cabana Piatra Arsa (din toate potecile marcate care urcă abruptul Bucegilor, Piciorul Pietrei Arse este cel mai însorit). Este foarte posibil, ca acualele cabane, sa fie construiete pe locul unor asezari stravechi, deoarece releful este propice pentru astfel de asezari. (case in religia veche crestina =termen neoficial care desemnează un grup de creștini care se întâlnesc în mod regulat sau spontan într-o locuință sau în alte spații care nu sunt normal văzute ca potrivite pentru "serviciile divine" și nu într-o clădire dedicată acestui scop; indiferent de timpuri: atunci sau acum, pentru a ajunge in aceste locatii, calatorii depuneau un efort urcand muntele, atunci pentru a capata leacuri, acum de a se bucura de natura si a se intalni cu alti oameni care impartasesc aceleasi pasiuni/muntele ), strajuite de Culmea principală la est şi Culmea Strungii (stana) la vest. Între ele se află Valea Ialomiţei. Către nord se desprind mai multe culmi, scurte şi abrupte: Scara, Ţigăneşti, Padina Crucii, Ciubotea, Clincea, Bucşoiul Mare şi Mic, Morarul.

Interesante sunt si denumirile crestelor, coltilor, valcelelor, hornurilor, fisurilor, intalnite pe traseele de alpinism. Unul dintre traseele de alpinism de pe Jepii Mici este Peretele sud-vestic al Crestei cu Zâmbri (Fisura de la Grota Lupului -  Hornul din Valea Lupului-Traseul Jepilor Mici) Aparent, un monolit puţin fragmentat, prezentând trei feţe abrupte - sudică, estică şi nordică - Caraimanul dezvăluie unei priviri mai atente o sumedenie de elemente interesante pentru alpinism: Creasta Brânelor, Valea Spumoasă, Colţul Berbecului, Vâlcelul Înspumat, Valea Seacă a Caraimanului cu afluenţii ei, Creasta şi Vârful Picătura, Albişoarele Caraimanului, Brâul Portiţei, Brâna Mare a Caraimanului, Peretele Portiţei, Peretele Brânei. Trasee ca: Traseul Floarea de Colt sau Anotimpurile, Ţancul Uriaşului, sunt accesate de alpinisti.Ceea ce văzut din Buşteni pare a fi vârful Coştilei este de fapt Colţul lui Gelepeanu;Vf. Costilei, se află mai retras spre vest şi are 2490 m, cu numai 15 m mai puţin decât Omu. Elementele principale alpine ale Coştilei sunt cei patru mari pereţi: peretele Văii Albe, al Vulturilor (Policandrului), al Coştilei şi al Gălbenelelor; crestele Văii Albe, Coştila-Gălbenele, Mălinului; văile Coştilei, Gălbenelelor, Mălinului, Ţapului, Urzicii; Brâna Mare a Coştilei, care traversează întregul abrupt al Coştilei din Valea Albă până la Valea Cerbului.



Acum, sa cautam sanctuarul. Pe platoul Bucegilor, cele mai cunoscute structuri megalitice sunt Sfinxul (Leul cu cap de Dac – adica Omul Sfant- Mosul) si Babele! In context, putem spune ca Omul Sfant- Mosul (leul era considerat inger ce locuia intre pamant si cer) este cel care si-a inchinat viata Creatorului, calugarul, iar Babele – calugaritele. Practic, aici este un sanctuar, o manastire creata de natura.

   Orice loc sacru are povesti si orice poveste porneste de la un sambure de adevar. Despre lucrurile “inexplicabile” din Bucegi, cu siguranta ati citit. Voi enumera succnint cateva:

 Pestera Ialomitei - pe langa Altarul Antic unde curge paraul pesterii (apa fiind potabila, pura, explicata geologica fiind filtrele naturale formate din straturi de lut si filoane de agint prin care trece apa)  are o formatiune de Stalagmite numita Sf. Maria sau incapera  Cupola lui Decebal. De mentionat faptul ca multi dintre turisti fie nu pot face fotografii, dereglandu-se subit aparatele fie pe fotografii apar lumini/umbre “bizare” . La baza intrării în Peştera Ialomiţei există  un străvechi cimitir al călugărilor, care au trăit aici cu secole în urmă. Pe unul dintre morminte lespedea este tot timpul caldă.

În vecinătatea peşterii Ialomiţa se află „Grota Pustnicului”. Aici are loc un fenomen ciudat, despre care localnicii ştiu din bătrâni. Pe o stâncă plată, puţin căuşată, se strânge apă provenită din condens, de pe pereţii peşterei. Aceasta se decantează greu, cam un litru, în 24 de ore. Se spune că aceasta are puteri tămăduitoare şi multă lume urcă până sus, ca să bea.

Gura de rai - în apropiere de Peştera Ialomitei. Acolo, pe o pantă cu o suprafaţă de aproximativ un kilometru pătrat, organismul pur şi simplu nu oboseşte, iar funcţiile fizico-chimice se revigorează brusc. Studiile geofizice, au constatat o anomalie, vezi 

Sfinx-ul – Se spune ca piramida energetica asemeni celei din Ceahlau, se formeaza si deasupra Sfinxului din Bucegi, fiind observata fie in apropierea datei de  6 august (Ziua Schimbarii la Fata a Mantuitorului ) fie in apropierea zilei Sf. Andrei. (30 noiembrie).  Holograma apare de cele mai multe ori proiectata pe 

Crucea de pe Masivul Caraiman- etimologia slava a cuvântului Karaman înseamnă “buzunar” (temple/coridoare subterane/cariera de piatra?). Crucea Caraiman, are o istorie ciudata deoarece nu sunt consemnate date despre constructia ei nici de catre Regina Maria,(asa cum spune legenda, Regina Maria a visat ca aici trebuie construita crucea)  nici de catre primaria Busteni. Crucile in general, ca si monumente, au fost înălțate ca să însemne locurile unde s-a petrecut ceva (pe placa comemorativa apare “ridicată în memoria Eroilor morți în războiul de întregire 1916-1919” dar se cunoaste “minunea” prin care ostasii romani au aparat Predealul, armata romana fiind net inferioara ca si armament/oameni. Este foarte posibil, ca monumental sa se fi construit dintr-o donatie sau donatii necunoscute. Doar se presupune ca Regele Ferdinand si Regina Maria ar fi fost implicati in strangerea de fonduri, Caraimanul fiind atunci in custodia casei regale. Oricum, numic nu este intamplator!

Manastirea Caraiman- Părintele Gherontie Puiu, nascut mort, mai tarziu vindecat de paralizie si ales sa construiasaca manastirea in locul ales de Maica Domnului, a impresionat pelerinii, incercand sa stranga bani pentru constructia manastirii vanzand lumanari turistilor, pe munte. “Aprinde una pentru cei vii si una pentru cei morti” spunea.

Paraul Sapte Izvoare- Mai jos de pestera Ialomiei, dupa lacul Bolboci, mai sus de Scropoasa, aici este o cascada cu apa a carei puritate a fost recunoscuta de catre cercetatori din intreaga lume.

Desigur, ati citit si despre alte fenomene cum ar fi cercurile care apar uneori in iarba, luminile “ciudate”, cantecul muntilor, potecile (portal) care nu duc nicaieri, etc.

    3-  Hartile sunt documente istorice incontestabile. Pe hartile vechi Dacice, singurele rauri care apar sunt Prutul, Tisa si Ialomita. Numele vechi al Ialomitei este  (Naparas sau Napârâş) ceea ce nu ne indica faptul ca Dacia ar fi lipsita de ape curgatoare dar acestea erau cele mai cartografiate, probabil cu un motiv anume.


Daca urmariti harta, Ialomita izvoraste in apropierea Pesterii lui Zamolxis (Pestera Ialomitei) si se Varsa in apropierea Pesterii Sf. Andrei, in apropiere de Balta Ialomitei. Valea Ialomiței coincide cu unul dintre cele mai importante trasee ale transhumanței, "drumul oii" care pornea din Carpați și înainta până la confluența Ialomiței cu Dunărea.



Concluzia 1
Avand cele doua mari personalitati plasate la un capat si altul al Ialomitei (Kogaionon-ului): la izvoare Zamolxis, la varsare Andrei (desi Zamolxis este mentionat cu 420-520 de ani inainte de Iisus, Andrei contemporan cu Iisus) si intre sanctuarele lor “drumul oii”, in sens  religios: oaie=miel=suflete crestine (neprihanite), facand o analogie la practica Crestina cum ca cei care intra ca si calugari in slujba Domnului isi schimba numele, putem presupune ca Apa Sfanta, Kogaionon este drumul parcurs de Daci pentru a deveni Crestini.

Toata lumea cauta continental disparut. Atlántida. In legende, Atlántida apare ca lumea Zeilor, Atlantilor.(Vezi scheletele uriasilor din Romania- daca animalele preistorice erau cu 30% mai mari: mamutii, leii de pestera, dinozaurii, evident si oamenii erau cu 30% mai masivi. Primii oameni, dateaza cu 500.000 i. Hr, oamenii moderni- Adam- cu 200.000 ani i.Hr) Nimeni nu va gasi continental disparut, Atlántida, deoareces-a topit la propriu. Atlantida (continentul disparut/ inghetat) fiind astazi disparuta sub ape. (din rauri, Dunare, Marea Neagra, a ajuns prin stramtori in alte mari, varsandu-se apoi in Atlantic). Cum exista viata sub apa si pe apa inghetata (se poate merge, locui, oamenii traiesc si astazi in Antarctica, costruiesc la propriu case din apa - igluuri), cele doua fome de apa fiind vizibile, de ce nu ar exista viata intr-o forma nevazuta, similara apei in stare gazoasa.

Sa gasim o similitudine in Facerea Lumii? "Afara de lumea vazuta, Dumnezeu a mai facut o lume nevazuta, lumea duhurilor nenumarate, care se numesc ingeri. Duhurile acestea la inceput erau toate bune si fericite. Mai pe urma insa multe din ele au pacatuit, cazand in mandrie, si au fost aruncate in iad. Acestea sunt duhurile rele sau diavolii. Lumea aceasta nevazuta a fost facuta inaintea celei vazute" Is. 14; Ps. 103; Iuda 6; 2 Pt. 2


De ce nu vedem ingerii si alte “entitati” ale lumii nevazute care sunt aici, alaturi de noi dar intr-o dimensiune pe care noi nu o percepem? Vibraţia moleculelor de aer, pe care le măsurăm prin oscilaţii pe secundă sau hertzi creează consistenţă(matrie vizibila), sunet, culoare, lumină, dar şi toate fiinţele vii. Nu putem vedea sau auzi dimensiunile extrem de înalte, la fel cum nu putem auzi sunete din game cu mult mai înalte decât cele de pe claviatura pianului. Lumina vibrează la o frecvenţă foarte înaltă, cu multe octave deasupra undelor acustice. Omul poate percepe o singura octava de lumina din zece faze de activitate energetica ondulatorie, aceea a luminii Solare obisnuite, lumina alba. Razele Soarelui, pe scara suprauniversala, constitue patru octave de lumina. Spectrul vizibil, numit si spectrul optic reprezintă domeniul spectrului electromagnetic ce este vizibil și poate fi detectat de ochiul uman fără mijloace ajutătoare. Radiațiile electromagnetice din acest interval de lungimi de undă se numesc lumină vizibilă. În condiții normale ochiul uman percepe în aer lungimile de undă din domeniul 380 - 750 nm (nanometri).Lumina albă este gamă de frecvenţe (ca şi sunetul), numită spectrul vizibil, fiind împărţită în culori. Culoarea roşie are frecvenţa cea mai joasă, violet cea mai înaltă, ordinea de succedare fiind roşu-oranj-galben-verde-albastru-indigo-violet (ROGVAIV). Fiind limitati, vedem doar ceea ce poate percepe ochiul uman in dimensiunea noastra. Si cum credem doar ceea ce vedem, ceea ce nu poate fi vazut este de neanteles pentru majoritatea dintre noi.



                       Asa cum Iordanul este Apa Sfanta a Crestinatatii prin Botezul Domnului de catre Sf. Ioan, Ialomita pare a fi apa care a Botezat Dacia, unealta care a creat “locul sapat cu eforturi mari”,  mentionat pe Columna lui Traian!

Curiozitate!? De ce a tinut Traian Imparatul sa fie ingropat sub columna, de ce au disparut toate scrierile din timpul domniei sale referitoare la razboaiele cu Dacii si de ce s-a facut o replica a columnei in timpul lui Aurelian (replica al carui soclu poate fi interpretat ca facand ramarci ostentative se pare la adresa unui cetatean roman decedat, ingropat sub columna, din care a ramas doar “ceva cu care s-a fălit”-columna), ramane un mister dar ne putem gandi ca Traian a fost cumva “inaintea timpurilor sale”, intelegand ce inseamna Crestinismul.

Astfel de “Povesti Adevarate” nu sunt doar la noi si in Europa, ci peste tot in lume: Egipt, India, Asia, America; fiecare regiune (tara) isi are propriile povesti despre “Inceputuri” (vezi  Arca lui Noe) si toate sunt reale, percepute prin cultura locala, caci Lumea s-a creat simultan, fiecare dintre noi -persoana sau comunitate/ teritoriu fiind Centrul Universului(al propriului univers).




Centrul Romaniei, se afla in Judetul Brasov, mai exact in Zona Fagarasului, denumita si Tara Oltului, fiind prezenta aici de la primele datari istorice, din evul mediu timpuriu. Sinonimul sau German este Altland = Tara Veche. Poate fi "tara de dedesubt" (de sub ghetar) daca ne gandim ca Lacul Mioarelor din Muntii Fagaras, este lacul glaciar aflat la cea mai mare altitudine din tara - 2282m

    4-Am stabilit unde este Muntele Sfant si Apa Sfanta a Kogaiononului, ramane totusi o intrebare: cum s-ar traduce cuvantul Kogaionon
Exista vre-o legatura intre Kogaionon si Stiintele Kognitive – Aparatul cognitiv?

 Astazi, stiintele cognitive (Kognitive) studiaza psihologia, inteligența artificială, filozofia, neuroștiințele, lingvistica şi antropologia scopul fiind acela de a intelege mintea omeneasca.
Aparatul cognitive este procesul mental prin care se realizeaza cunoasterea. Include perceptia, judecata, creativitatea si intuitia

Aparatul meu cognitiv, imi spune ca ar trebui sa ma raportez la Kogaionon prin cele Doua elemente extrem de importante: Muntele(cu lumea subpanateana-pesterile) si Apa in toate formele ei de agregare.
sursa: site Micul Dac

Cat de sus vrei sa urci? Desi multi pot presupune ca locul cel mai apropiat de Dumnezeu este vf. Muntelui (acolo vrem sa ajungem toti, “sus”), sa nu uitam “candva, Pamantul a fost acoperit de Ape” (Romania are lacuri glaciare, fauna si flora din zilele noastre se datoreaza glaciatiunii- schimbarii climatice) deci mai presus decat muntele, a fost apa (marea, oceanul si apa in stare solida-gheata) care a sapat in munte coridoare adanci. Aceasta, apa, s-a retras ca la un semn, dand ascultare (s-a topit?) pentru a face loc lumii terestre. Despre inteligenta apei, a cristaleleor de apa,  faptul ca particulele din apa isi schimba structura in functie de cuvintele care se rostesc in preajma lor, am auzit toti si nu sunt doar povesti (apa sfintita). Orice vietate terestra, are corespondet in lumea de sub ape (si inca nu cunoastem nici 50% din lumea subacvatica, spun cercetatorii). Credem ca exista doar ceea ce vedem, ce atingem, mirosim sau gustam.  Taramul apelor este dovada existentei unei lumi necunoscute.


Curiozitate! Stiati ca delfinii au nume proprii si se striga pe nume, asemeni oamenilor? 

     Interesant este si faptul ca atunci cand avem probleme, suntem in cautarea unor raspunsuri punandu-ne intrebari, ni se spune adesea “Coboara in sufletul tau, acolo vei gasi raspunsuri” (coboara, nu ni se spune urca; da-ti voie sa plangi, plansul nu inseamna slabiciune ci curatire si clarificare a lucrurilor, lacrimile sunt cele care sapa in suflet si scot la iveala esenta-credinta). Ce trebuie sa gasim jos, sub ape, acolo unde nu avem acces cu vederea? Probabil prima celula vie, Inceputul facerii Lumii, energia datatoare de viata si elementul care intretine viata?


Despre Zamolxe, Herodot spuna:  În tot timpul cât îşi ospăta oaspeţii şi le cuvânta astfel, pusese să i se facă o locuinţă sub pământ. Când locuinţa îi fu gata, se făcu nevăzut din mijlocul tracilor, coborând în adâncul încăperilor subpământene“

   La Crestinarea unui copil, Botezul se face cu apa pentru a capata intelepciunea, curatenia si claritatea, dar si forta, abilitatea (putera apei a fost folosita in antichitate ca si un laser, pentru a taia bucatile imense de apa cu care s-au construit Piramidele, Sfinx-ul din Egipt, civilizatia Maia, Petra, Capadocia si alte locuri stiute si nestiute inca de noi). Apa, vine dintr-o lume nevazuta, subpamanteana se purifica singura printr-un filtru natural inainte de a izvora si se varsa in alta lume nevazuta, acvatica, lasandu-ne sa-i luam energia, calitatile, resursele.

Pentru calugari, toată perioada de la intrarea în mănăstire şi până la tunderea în monahism (călugărirea) se numeşte „ispitirea canonică” sau noviciat ce cuprinde 3 stadii:de la primirea în mănăstire la admiterea noului venit în rândul fraţilor, de la admiterea ca frate de mănăstire la îmbrăcarea în haină monahală (dulama),de la purtarea dulamei la tunderea în monahism (slujba de călugărire)

 
Dacă cel care doreşte să devină călugăr trece de toate cele trei etape, dând dovadă de dorinţă şi vocaţie pentru aşa ceva, cu acordul episcopului urmează momentul oficial al tunderii în monahism care se face doar în mănăstire de către episcop.
  Este momentul în care cel care va deveni călugăr depune cele trei voturi monahale: sărăcia, fecioria şi ascultarea, care se constituie în jurăminte ce se fac în faţa altarului. Candidatul, este întins la pământ în semnul crucii şi îmbrăcat doar cu o haină albă  care reprezintă cămaşa bucuriei lui. Tunderea în monahism se face în prezenţa unui naş, tot călugăr, care-l poartă pe viitorul monah sub mantia lui, fiindu-i îndrumător tot restul vieţii, la fel ca şi naşul de la botez.


Concluzie 2
S-a cautat un inteles a cuvantului Kogaionon
Daca ne gandim ca Yaga era denumirea femeii sfinte care facea minuni mosind, ursind, vindecnd; Koga poate fi o supradenumire. Din slava, sensul Koga =a face. Io- cunoscut de la ungerea Domnitorilor Romaniei (Io Stefan Voievod) inseamna "unsul Lui Dumnezeu", in greaca fiind  „Ioannes“ (Ιωάννης), care înseamnă  „cel ales de Dumnezeu”, ceea ce justifică prezenţa sa într-un titlu domnesc. Translatat "ionon" poate insemna "prin Voia Domnului". Kogaionon=Locul creat de Dumnezeu, Locul Sfant

Munte = drumul greu al cunoasterii, initierea. 
Apa = calea inteligenta care deschide noi orizonturi, ne intretine viata dar ne si aduce mereu la Inceputuri (vezi circuitul apei in natura), la credinta. 

     Prin urmare, Kogaionon nu este un cuvant, ci o expresie, care cuprinde intregul univers          
               Cunoasterea/ recunoastera / puterea, fara credinta, sunt inutile! Orice loc, pentru a deveni sfant, are nevoie de oameni sfinti prin care Dumnezeu face minunile.






Facerea lumii- Dumnezeu a facut lumea din nimic in sase zile. A saptea, s-a odihnit si a binecuvantat lucrarea Sa.


Şi a zis Dumnezeu: "Să fie o tărie prin mijlocul apelor şi să despartă ape de ape!" Şi a fost aşa. / A făcut Dumnezeu tăria şi a despărţit Dumnezeu apele cele de sub tărie de apele cele de deasupra tăriei. / Tăria a numit-o Dumnezeu cer. Şi a văzut Dumnezeu că este bine. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a doua.  Şi a zis Dumnezeu: "Să se adune apele cele de sub cer la un loc şi să se arate uscatul!" Şi a fost aşa. şi s-au adunat apele cele de sub cer la locurile lor şi s-a arătat uscatul. / Uscatul l-a numit Dumnezeu pământ, iar adunarea apelor a numit-o mări. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.

 Dupa ce a facut Dumnezeu Cerul si Pamantul, a facut Omul!

 -“Atunci, luând Domnul Dumnezeu ţărână din pământ, a făcut pe om şi a suflat în faţa lui suflare de viaţă şi s-a făcut omul fiinţă vie

…Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit, şi a pus acolo pe omul pe care-l zidise.
...Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam (Adam, in ebraica inseamna Om) somn greu; şi, dacă a adormit, a luat una din coastele lui şi a plinit locul ei cu carne.
 Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie şi a adus-o la Adam. Şi a zis Adam: "Iată aceasta-i os din oasele mele şi carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său. De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup.

Şi a făcut Domnul Dumnezeu să răsară din pământ tot soiul de pomi, plăcuţi la vedere şi cu roade bune de mâncat; iar în mijlocul raiului era pomul vieţii şi pomul cunoştinţei binelui şi răului.(Nicaieri, nu spune ca pomul cunoasterii era mărul, dar spune ca adunarea apelor a numit-o mări. Intelegand tot ce am inteles pana acum despre ape, ca ar avea inteligenta, acestea ar putea inmagazina cunoasterea sau drumul apelor este drumul deschis spre lumea larga- spre cunoasterea altor culturi si civilizatii; este foarte posibil ca omul sa nu fi avut voie sa se hraneasca din cunoasterea apei, apa care alimenteaza marea,  dobandind astfel cunoasterea unor altfel de lumi. Aceasta cunoastre aduce atat binele dar si raul, omul fiind tentat nu doar sa exploreze dar sa si invadeze alte teritorii pe calea apelor.  Si evident, noi mancam fructe de mare, calatorim si uneori ne stabilim pe alte teritorii. Hrana energetica a acestor teritorii nu este mereu compatibila cu ADN-ul nostru, care are radacini in locurile de provenienta ale strabunilor). 
Evolutia din antichitate (de cand dateaza primele harti)  pana in zilele noastre


 Din Eden ieşea un râu, care uda raiul, iar de acolo se împărţea în patru braţe (Evident, daca ne uitam la harta apelor din Romania, vedem ca raurile sunt radacinile unui singur trunchi, Dunarea, aceasta la randul ei ramificandu-se asemeni crengilor unui copac in brate ce se varsa in Marea Neagra.  Nu lipseste nici Insula Serpilor, este aici, la gurile Dunarii , in apropiere de Gura Portitei . Desi vedem trei brate, ele astazi sunt patru, socotind  si canalul Dunare-MareaNeagra. Scrptura are caracter atemporal; in ea se citeste trecutul, prezentul si viitorul. Simbolul pestelui,  pleacă de la evanghelia după Luca, Matei și Ioan, din Biblie, în care Isus a folosit doi pești pentru a hrăni o mulțime de peste 5000 de persoane. O altă interpretare ar fi cuvintele lui Isus, care spunea: „Veniți după mine, și vă voi face pescari de oameni.” Romania are forma de peste iar Baraganul este granarul europei)  . Acesta înconjură toată ţara Havila (Valahia?), în care se află aur./ Aurul din tara aceea (Apuseni?) este bun; tot acolo se găseşte bdeliu (astazi se spune ca este rasina unui arbore - Commiphora wightii – sau mukul myrrh, seamana cu coacazul; se mai cunoaste o razina miraculoasa mumio, (oare localnicii din Moroeni stiu de ea?) care se gaseste doar in pesteri la peste 2000 m altitudine, doar in Asia?)şi piatra de onix(mina de la Corund?).” Biblia Ortodoxa- Facerea (Geneza- cap.1-2-3) 


Conturul slav al EuroAsiei




Şi a zis Domnul Dumnezeu: "Iată Adam s-a făcut ca unul dintre Noi, cunoscând binele şi răul. Şi acum nu cumva să-şi întindă mâna şi să ia roade din pomul vieţii, să mănânce şi să trăiască în veci!.."/De aceea l-a scos Domnul Dumnezeu din grădina cea din Eden, ca să lucreze pământul, din care fusese luat./Şi izgonind pe Adam, l-a aşezat în preajma grădinii celei din Eden şi a pus heruvimi şi sabie de flacără vâlvâitoare, să păzească drumul către pomul vieţii.


Un alt indiciu ca Europa a fost Pamantul fagaduit de Dumnezeu poporuli sau, este legenda lui Moise. Se spune ca Moise a mers prin desert timp de 40 de ani in catarea pamantului fagaduit, timp in care oamenii s-au hranit cu mana cereasca. Moise a primit tablele legii si desi nu a ajuns sa traiasca pe acest pamant (fagaduit), a apucat sa-l vada. Stim ca Moise a fost inmormantat in Iordania- Podisul Moabului, la Nord de Marea Neagra. 

De ce se uita Omul spre Piatra Craiului si spre Valea Prahovei? (de pe Vf.  se vede Piatra Craiului si Valea Prahovei). Omul  se uita (are vedere cu ochiul liber) spre Valea Prahovei; dar in aceeasi directeie desi nu se vede, este  tot Sud-Estul Romaniei: Capitala,Gurile Dunarii,Marea Neagra. Din Bucuresti, se vad Bucegii (cei care locuiesc la etaje superioare sau lucreaza in cladiri inalte pot confirma) se vede Cuibul cu Dor (cf. calculelor matematice facute de site-ul Romania Natura).

 Crai, insemna Imparat- Dumnezeu (Serafimii- ingerii lui Dumezeu vin din Soare, astazi multi calugari sunt botezati  Serafim), care a fost inlocuit noaptea cu Crai Nou (semiluna, cornul lunii), in primul patrar al lunii (patru rauri - patru patrare ale lunii) privandu-ne aproape de tot de reflexia soarelui (care este in permanenta cu noi ziua si noaptea, folosind luna pe post de oglida, ca sa ne trimita lumina si in intuneric).

Se spune ca necuratul si-a facut salaj la Poarta Raiului. Crai Nou, este cunoscut in popor ca cel care inseala fara scrupule (vezi versurile lui Vasile Alecsandri si ascultati primele acorduri ale operetei Crai Nou -Cipian Porumbescu- pare ca este cantecul/strigatul muntilor Caraiman). Luna, sta intre Pamant si Soare noaptea (aratandu-si cornul, in primul patrar), asa cum Castelul Bran sta intre Vf. Omu si Piatra Craiului si cum Insula Serpilor sta la gurile Dunarii, mai exact in apropierea primului brat Chilia. ( Manastirea Stipoc, Schitul Sfantul Atanasie, este singura manastire situata in Delta Dunarii, amplasata pe grindul Stipoc, in apropiere de Chilia, pazind poarta dela Gurile Dunarii) 
Daca va uitati la Gurile Dunarii, sunt trei si impreuna formeaza un triunghi -simbolul trinitatii. Practic, "sarpele" neavand cum sa intre pe aici si-a facut cu ajutorul "slugilor" pamantene un canal mai jos de Gura Portitei (grindul Lupilor) - Canalul Dunare Marea Neagra, construit cu sacrificii umane (pretextand constructia centralei de la Cernavoda, denumirea Orasului Cernavoda fiind initial Cernîi ,care in slavona inseamna “Negru”, "Cernit")are are bifurcarea cu un capat spre Navodari, celalalt spre Constanta, intre ele se afla Mamaia, iar bifurctia (rascrucea de drumuri) este intre Poarta Alba si Castelu ; pe aici pare ca a urcat in inima Romaniei, la Bran. Intamplator sau nu, denumirea localitatii Bran vine din limba turca si inseamna tot Poarta, aici fiind celebrul Castel Bran pentru care ne cunoaste omenirea (pare un potal - calea binelui si raului). Cu toate ca localitatea Bran nu avea initial nici o legătură cu satul Poarta, ele fiind despărțite inițial de o pădure deasă de brad și fag, pădure ce se întindea dinspre sud-estul actualului castel până la actuala biserică ortodoxă a comunității Poarta, Bran este Castel si Poarta. Dupa revolutie, zonele cele mai prolifice din Romania, au devenit la mare - Mamaia, iar la munte-Bran Moeciu.






Revenind, putem spune ca Bucurestiul, Capitala Romaniei, (urmasii ciobanului, omului, "adamului" Bucur) se uita catre Bucegi, la Vf.cu Dor, parca cerand/cautand acel ceva lasat in urma.

Cei care se uita la National Gographic, Digi World, History, au vazut reportajele cu astronauti NASA, care in spatiu s-au intalnit atat cu alte nave extraterestre dar si cu ingeri veniti din Soare. Oamenii de stiinta considera ca Luna este goala la interior, au lasat special sa cada o sonda si luna a sunat a clopot timp de peste o ora –reportajele sunt pe internet. Desi noua ni se par povesti, aceste lucruri sunt confirmate de specialisti incontestabili in domeniile lor.

Puse cap la cap, documentarile cercetatorilor despre zona unde se afla Kogaionul, Concluziile sunt cel putin uimitoare:

Isabela Iorga ajunge la concluzia că, prin numele de Adam se înţelege ADN-ul uman, care conţine însuşi codul genetic al organismului, intrat în subconştientul popoarelor drept Arborele Vieţii.

Foarte aproape de Pestera Sf. Andrei, se afla Adamclisi.  În 2003, cercetătorii amerciani şi francezi au ajuns, independent unii de alţii, la concluzia senzaţională că elementele de bază ale vieţii biologice se ascund în pământul obişnuit, confirmând concepţia biblică a originii omului. Isabela Iorga ajunge la concluzia că, prin numele de Adam se înţelege ADN-ul uman, care conţine însuşi codul genetic al organismului, intrat în subconştientul popoarelor drept Arborele Vieţii.

Scriitorul E. Delcea remarcă pe bună dreptate că respectivul „arbore” este unul dintre cele mai vechi elemente decorative prezente în arta populră românească. Prof. T. Diaconu, pe baza unei metode proprii de analiză a scrierii hieratice (sfinte), scrie despre cuvântul Adamclisi că are două părţi clare, Adam şi Clisi, iar înţelesul este „pământul lui Adam”.(Vezi aici ce spun Italienii despre razboaiele cu dacii)

Dintre istoricii care au studiat aprofundat zona Bucegilor, considerand ca aceasta este zona Muntelui Sacru al dacilor-Kogaion, ii amintesc pe N. Densusianu (1913) si pe A. Bucurescu (1998), acesta din urma, pe baza descifrarii unei inscriptii de la Romula, considera ca Sfinxul din Bucegi se afla pe locul (Koga-I-Ion= Capul Magnificului). Voi explica in cateva cuvinte la ce se refera A. Bucurescu. In arta,exista o tema” Orfeu chemand animalele sau Vrajind animalele” . In lume exista cateva mozaicuri, care il infatiseaza pe Orfeu cantand la lira , fiind inconjurat de animale salbatice: in Roma la Palermo, in Blanzy- Franta, chiar si in capitala Tunisiei. Aceeasi imagine o intalnim si in pictura: Toussaint Dubreuil, Jacob Bouttats, Gustave Surand;  poeti ca Michel Maffesoli au evocat aceeasi imagine. Dar si in frescele sculptate din Ecouen/ Franta. In mod clar, nu este doar o imagine (legenda) a Europei, fiind intalnita in Asia si Africa deopotriva. Probabil datorita caciulii frigiene (seamana cu cusma dacilor) s-a facut o analogie intre Orfeu si in cazul acesta Sfinxul din Bucegi.

O documentare elocventa este a istoricuui Mihai Haret, în cartea “Peştera Ialomiţei şi Casa Peştera”- 1924.


Dupa patru ani de cerctare in Muntii Bucegi, cercetatoarea Cristina Pănculescu,  ajunge la concluzia: cel mai important Centru Energetic natural al planetei, „Intreitul Stâlp al Cerului” este la Peştera Ialomiţei. In cartea “Taina Kogaiononului – Muntele Sacru al dacilor“ bazata pe studii de mitologie comparată, istorie veche, folclor şi artă veche românească, istoria religiilor, hermeneutică şi ştiinţe tradiţionale în general,  aceasta spune:  “Centrul lumii unde se face legătura dintre cer şi pământ, unde este Poarta de ieşire din masivul terestru, unde creşte Arborele vieţii”


Citez: “Deci Muntele Sacru al dacilor se află în Bucegi; el este structurat pe trei niveluri care corespundeau la tot atâtea trepte de iniţiere:
– primul nivel: Peştera lui Zalmoxis identificată cu Peştera Ialomiţei, în 12 mai 1986;
– al doilea nivel: Platoul Babelor unde se află Sfinxul de la care a început totul, în 25 noiembrie 1984;
– al treilea nivel: Zona Vârfului Omu, care este Sanctuarul principal.
Se spune că în Peştera Ialomiţei a poposit şi Apostolul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, cel trimis să încreştineze România.”
Evident, sunt si alte documentari, ale altor cercetatori, la fel de pertinente.

Potriveala Inceputurilor, crearii omului, gradinii Edenului, este evidenta. Axis Mundi, fie ca este imaginea unui munte, a unui copc (pomul vietii) a unui labirint in care se afla stalpul creatiei  este reala. Insasi imaginea  AND-ului uman (sarpele cosmic), este imaginea Axis Mundi.
V-ati plictisit? Mai este putin din poveste!
Eu am vorbit despre Bucegi, datorita faptului ca Bucegii sunt muntii pe care ii cunosc cel mai bine. Fiecare dintre cei care au avut rabdare sa citeasca, este legat emotional de o zona anume: Moldova, Ardealul sau Tara Romaneasca. Povestile voastre, sunt la fel de reale, credibile si pot fi documentate.

La fel de evident este ca povestea Muntelui Ceahlau, seamana cu povestea Muntelui Sinai : lespedea (unde s-a rugat mantuitorul) ziua in care apare piramida energetica (6 august-schimbarea la fata), izvoarle, pesterile, fiind parca desprinse din acelasi loc.

Muntii Godeanu – Gugu. Desi nu au facut obiectul postarii, sunt esentiali in “povestea” Kogaiononului. Vârful Godeanu se află înconjurat de cea mai mare concentrare de aşezări civile militare şi religioase reperate şi cercetate din toată Dacia; la poalele Godeanului se află cele mai multe sanctuare din toată Dacia, opt la Sarmizegetusa, trei la Feţele Albe şi alte câteva zeci la Pustiosu, Rudele, Meleia şi Tâmpu; este singurul vârf care este vizibil de pe culmile tuturor cetăţilor dacice din zonă inclusiv de pe cetatăţile  Căpâlna şi Golu. Insa elementele care il pun in context, sunt cele exceptionale (inexplicabile): caciula de nori care se formeaza deasupra muntelui- la anumite ore ale zilei, acest munte din România dispare cu totul sub caciula. Este doar unul din misterele Vârfului Gugu, din Munţii Godeanu. Muntele despre care au scris Jules Verne (Castelul din Carpati) și Victor Kernbach (Enigmele miturilor astrale) este un munte al energiilor inexplicabile. Fulgere globulare brazdeaza cerul dar si mai interesant, in Cracul Peșterii, unde se crede că ar fi stat Zamolxe se petrece un fenomen uluitor: din peșteră se pot studia stelele ziua, nu doar noaptea, datorită unui fenomen de reflexie a razelor solare, care permite vizualizarea lor chiar dacă soarele strălucește pe cer, așa cum se poate întâmpla și din fundul unei fântâni. Explozii de lumină care au țâșnit din munte acopera uneori varful,  iar aparatele de fotografiat și camerele de filmat, uneori, nu inregistreaza imagini.



In Heraldica Crestina, triungiul reprezinta trinitatea: Tatal, Fiul si Sf. Duh (ochiul magic)
Dumnezeu a creat lumea intr-un limbaj universal: matematica, facand-o perfecta. Fiecare element este legat de altul, printr-o retea energetica, noi spunem invizibila pentru ca nu avem timp s-o vedem.
Daca cautam cronici din intreaga lume, in fiecare regiune/tara gasim cate ceva din Cartea Sfanta: facerea Lumii, viata Mantuitorului, Potop, etc. Intelegem ca Biblia este povestea reala a omenirii, adunata in paginile unei singure carti. Dumnezeu ne-a creat pe toti dupa chipul si asemanarea LUI, s-a plimbat prin'tre noi si ne-a lasat dovezi incontestabile despre trecerea Lui, numindu-ne pe toti, indiferent de religie si rasa, OM!


Dar asta este alta poveste si desigur, unele ipoteze sunt dovedite stiintific, altele sunt doar analogii si presupuneri. Eu, nu am facut altceva decat sa constat, sa fac conexiunea intre "mit" si realitate, marind ochii cat cepele pe masura ce "vedeam" potriveala.



Imaginile sant preluari Google
Cu drag, pentru Romani si pentru Romania: Marina Filofteia ( Purece) Niculescu