Shaorma cu "de toate" sau Shaorma cu fructe de mare?
Daca bolile de inima, despresia, artrita reumatoida, aproximativ 40% din inteligenţa, sansa de a face cancer, sunt puse pe seama pacatelor care trebuiesc platite de sapte generatii sau mostenirea genetica, simnturile pot fi mostenite genetic? Si gustul? Este foarte posibil. De altfel, s-a observant ca in timp ce unora le plac anumite condimente, altora li se par amare , mergand pana la a provoca alergii. Desigur, gustul poate fi educat, rafinat.
Sa presupunem atunci ca amatorii de Shaorma desced din turci, tatari, arabi sau sunt doar adeptii unui fast-food modern, de
import? Oricum ar fi, Shaorma a fost macar o data mancata, savurata, devorata,
fie sub forma de sandwich sau ‘’la farfurie’’.
Pe shish (aparatul pe care se pune
carnea pentru Shaorma)
însemnând “carne pe băț”, incap aproximativ
50 de kilograme/ carne.
Shaorma ‘’europeana’’ , se face doar din carne de pui, miel, curcan, vita sau vitel.
Carnea se prepară pe shish după rețeta proprie a fiecarui Shaormar .
Shaorma de pui, poate fi piept alternat cu cu pulpă ,
printre bucăți se pot adauga legume . Ceea ce numim Shaorma ‘’de vita’’ poate
fi vita in amestec cu oaie.
Marinarea carnii pentru Shaorma , este absolut obligatorie pentru a
aromatiza si fragezi carnea . Carnea capata un nou gust, imbogatit de
aromele plantelor si condimentelor folosite – iar gusturile sau mirosurile
specifice, usor neplacute ( oaie, capra) se pot atenua considerabil. Carnea
marinata nu se mai usuca atat de mult, isi pierde mai putin din sucurile
proprii si devine mai usor digerabila. Timpul de preparare este micsorat intr-o
oarecare masura. In plus, marinadele au rolul de a conserva carnea pentru
timp scurt. Carnea de miel pentru Shaorma ,se marineaza de obicei intr-un amestec
de iaurt sau alte lactatae fermentate, cu suc de lamaie, usturoi, menta,
rozmarin, cimbru si chiar apa mineral.
Shaorma se serveste
cu o mare varietate de legume:
castraveti , ceapa , rosii , salata verde , vinete , patrunjel , napi murați ,
castraveciori murati , murături și varza
.
De obicei, Shaorma , este însoțita de cartofi pai. Tarile care folosesc
cartofi pai in Shawarma, sunt: Iordania ,
Libia , Siria , Israel , Liban , Pakistan , Turcia , Egipt , India , și Arabia
Saudită , la fel si in Europa: România , Italia , Germania , Bulgaria și
Regatul Unit , precum și în Australia și Canada
In alte regiuni, Shaorma
se serveste cu cartofi taiati in felii groase . De asemeni , functie de
regiuni, in Shaorma gasim : tahini ( sau tahina ) , sos
AMBA ( mango murate cu chili ) , hummus , sau aromatizate cu oțet și condimente
, cum ar fi cardamom , scorțișoară , nucșoară și . Shaorma de pui se servește
cu maioneza de usturoi , toum ( sos de usturoi ) , concentrat de rodie , sau
skhug ( un sos chili fierbinte ) .
În Arabia Saudită , carnea de capră este la fel de comuna ca și carnea
de vită sau miel . Alternative mai puțin frecvente includ pește și cârnați .
Unele magazine, pentru a prepara Shaorma , folosesc chifle, baghete , hot dog, dar cele mai multe au Pita și lavas.
În Israel , Shaorma are în principal carne din curcan , pui , vită
și miel.
In Romania, sosurile pentru Shaorma sunt: Domates (sos dulce de roșii); Acili
Ezme (sosul picant de roșii), Hardal (cu iaurt și muștar), Haydari (cu iaurt, mentă
și verdețuri), Tahina, care este un fel de pastă/ulei de susan, Curry (dulce), Maioneză.
Mirodeniile
folosite la Shaorma , in Romania , sunt de obicei: chimen, sumac, isot, curry,
menta, susan si un mix de sapte condimente.
Unele
magazine care servesc Shaorma isi prepara singure lipiile care sunt
facute de obicei doar din : faina,iaurt si sare. Alte retete includ in loc de
iaurt , apa minerala .
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!