marți, 17 ianuarie 2017

Cum se face Shaorma cu de toate - reteta autentica

  Shaorma cu "de toate" sau ...shaorma cu fructe de mare?
Daca : bolile de inima, despresia, artrita reumatoida, aproximativ 40% din inteligenţa, sansa de a face cancer, sunt  puse pe seama pacatelor care trebuiesc platite de sapte generatii  sau mostenirea  genetica, simnturile pot fi mostenite genetic? Si gustul?   Este foarte posibil. De altfel, s-a observant ca in timp ce unora le plac anumite condimente, altora li se par amare , mergand pana la a provoca alergii. Desigur, gustul poate fi educat, rafinat.

Sa presupunem atunci ca amatorii de Shaorma 
desced din turci, tatari, arabi sau sunt doar adeptii unui fast-food modern, de import? Oricum ar fi, Shaorma  a fost macar o data mancata, savurata, devorata, fie sub forma de sandwich sau ‘’la farfurie’’.

Pe  shish (aparatul pe care se pune carnea pentru  Shaorma)  însemnând “carne pe băț”, incap aproximativ 50 de kilograme/ carne.  

Shaorma  ‘’europeana’’ ,  se face doar din carne de pui,  miel, curcan, vita sau vitel.



Carnea se prepară pe shish după  rețeta proprie a fiecarui  Shaormar .
 Shaorma  de pui, poate fi piept alternat cu cu pulpă , printre bucăți se pot adauga legume . Ceea ce numim Shaorma ‘’de vita’’ poate fi vita in amestec cu oaie.
 

Marinarea carnii pentru Shaorma , este absolut obligatorie pentru  a aromatiza si fragezi carnea .  Carnea capata un nou gust, imbogatit de aromele plantelor si condimentelor folosite – iar gusturile sau mirosurile specifice, usor neplacute ( oaie, capra) se pot atenua considerabil. Carnea marinata nu se mai usuca atat de mult, isi pierde mai putin din sucurile proprii si devine mai usor digerabila. Timpul de preparare este micsorat intr-o oarecare masura. In plus, marinadele au rolul de a conserva carnea pentru  timp scurt. Carnea de miel pentru Shaorma ,se marineaza de obicei intr-un amestec de iaurt sau alte lactatae fermentate, cu suc de lamaie, usturoi, menta, rozmarin, cimbru si chiar apa mineral.

Shaorma   se serveste cu  o mare varietate de legume: castraveti , ceapa , rosii , salata verde , vinete , patrunjel , napi murați , castraveciori murati , murături  și varza .

De obicei, Shaorma ,  este însoțita de cartofi pai. Tarile care folosesc cartofi pai in Shawarma, sunt:  Iordania , Libia , Siria , Israel , Liban , Pakistan , Turcia , Egipt , India , și Arabia Saudită , la fel si in  Europa:  România , Italia , Germania , Bulgaria și Regatul Unit , precum și în Australia și Canada 

In alte  regiuni, Shaorma  se serveste cu cartofi taiati in felii groase . De asemeni , functie de regiuni, in   Shaorma  gasim : tahini ( sau tahina ) , sos AMBA ( mango murate cu chili ) , hummus , sau aromatizate cu oțet și condimente , cum ar fi cardamom , scorțișoară , nucșoară și . Shaorma de pui se servește cu maioneza de usturoi , toum ( sos de usturoi ) , concentrat de rodie , sau skhug ( un sos chili fierbinte ) .

În Arabia Saudită , carnea de capră este la fel de comuna ca și carnea de vită sau miel . Alternative mai puțin frecvente includ pește și cârnați . Unele magazine, pentru a prepara Shaorma , folosesc chifle, baghete , hot dog,  dar cele mai multe au Pita și lavas. 

În Israel , Shaorma  are  în principal carne din curcan , pui , vită și miel.

In Romania, sosurile pentru Shaorma  sunt: Domates (sos dulce de roșii); Acili Ezme (sosul picant de roșii), Hardal (cu iaurt și muștar), Haydari (cu iaurt, mentă și verdețuri), Tahina, care este un fel de pastă/ulei de susan, Curry (dulce), Maioneză.

Mirodeniile folosite la Shaorma , in Romania , sunt de obicei:  chimen, sumac, isot, curry, menta, susan si un mix de sapte condimente.

Unele magazine care servesc Shaorma  isi prepara singure lipiile care sunt facute de obicei doar din : faina,iaurt si sare. Alte retete includ in loc de iaurt , apa minerala .


Intrebarea ramane una singura: cum sa fie Shaorma ? Cu de toate?