Cum aleg vinul potrivit!
Necunoscator fiind este greu sa te decizi cand alegi dupa denumirea podgoriilor sau etichete. Cantitatea de sulf, modul de depozitare, ambalare pot deprecia vinul.
Totusi, exista cateva criterii recomandate de somelieri in alegerea vinului potrivit. Preparatele culinare, evenimentele sau ocaziile speciale, preferintele personale si nu in ultimul rand bugetul, determina alegerea vinului potrivit.
CABERNET FRANC
buchet: coacăze negre , zmeură , mure , migdale , prune ,
coacăz roșu , ardei verde , iedera , subarbust Wet , ienupăr , piper negru ,
anason stelat , chimen , boia de ardei dulce Precious , scorțișoară , piele
Cabernet Franc este una dintre cele mai importante soiuri
de struguri negru din întreaga lume . Acesta este în principal cultivat pentru
amestecarea cu Cabernet Sauvignon și Merlot Cabernet Franc este mai ușor decât
Cabernet Sauvignon , și se defineste printr-un parfum piperat . În funcție de
regiune, aromele suplimentare pot include tutun , zmeură , ardei gras, Cassis și violete .
CABERNET SAUVIGNON
buchet: De obicei, vinurile Cabernet Sauvignon au un
miros de stafidă neagră, cu un iz de ardei gras verde, vanilie , tutun ,
ciocolata , cafea.
Alte arome mentionate de degustatori sunt: afine, cireașă neagră,
lemn
dulce, măslină verde , pâine prăjită,
cedru, piele
Considerat mult timp ca fiind un soi antic ,soiul, detine
dupa Chardonnay, al doilea loc in privinta reputatiei si solicitarii in
comertul international cu vinuri (intre vinurile albe). Soiul Sauvignon este
originar din zona Sauternes (Franta) si a fost introdus la noi in ultima parte
a secolului trecut. Vinurile albe seci de Sauvignon , recunoscute pentru
calitatea lor, se obtin in Africa de sud, in California (SUA) sau in Noua
Zeelanda. Pe eticheta acestor vinuri se scrie de regula ,,SAUVIGNON BLANC"
Este vinul care devine ideal prin îmbătrânire, după minim 18 luni de păstrare.
Cu trecerea timpului, aroma sa distinctă de stafidă
neagră poate dezvolta un buchet cu nuanțe de cedru, violete,
piele sau tabac
SAUVIGNON BLANC
buchet: Grapefruit , coacăze , ardei gras (verde),
coacăz (negru) , iarba
Se cultivă, de secole, în Franța. În
România este răspândit în podgoriile Drăgășani,
Ștefănești, Alba Iulia. Sec, demisec sau dulce, Sauvignon blanc este
un vin cu multă
viață, plăcut, acid și aromat.În mare parte vinul este consumat in primul sau
al doilea an de la roadă. După câțiva ani de păstrare în butoaie și butelii,
buchetul și gustul se apropie de cele ale pepenelui galben.
PINOTAGE
buchet: mure , coacaze negre , banane , cireșe negre ,
afine, piper , rozmarin , cuisoare , ienupăr , piper negru , dafin , anason ,
cafea , tutun
Pinotage este un soi de struguri care a fost creat în
Africa de Sud în 1925 de către Abraham Izak Perold, primul profesor de
viticultura la Universitatea din Stellenbosch.
MERLOT
buchet: roșu coacăz , cires , afine , zmeura , cedru ,
menta, iarba , vanilie
Merlot este un soi de struguri folosit la producerea vinurilor roșii rezistent la temperaturi joase și secetă; în
anii cu temperatură scăzută se coace mai bine decât Cabernet Sauvignon, iar în anii cu temperaturi
ridicate acumulează mai mult zahăr. La fel ca și Cabernet Sauvignon, este unul din cele mai
răspândite și populare soiuri de struguri și se cultivă în majoritatea
regiunilor viticole din lume.
SHIRAZ / Syrah
buchet: afine , mure , menta , afine , scorțișoară ,
nucșoară , ciocolata , bacon , paine prajita , cedru
Locul în care Syrah strălucește în toată măreția sa este
Valea Rhône-ului din Franța. Din
punct de vedere genetic nu sunt diferențe dintre Syrah și Shiraz. În Franța precum
și o mare parte din Statele Unite ale Americii varietatea
este numită Syrah, iar in Australia, Africa
de Sud și Canada
este numită Shiraz. Până nu demult, în Australia
purta denumirea de Hermitage.Anumite persoane susțin că numele Shiraz provine de la
localitatea Shiraz din Iran, unde se crede că își are originea procesul de
vinificare si vinul însuși. O altă părere este că a fost adus de către romani
din Syracusa (Sicilia) in Valea
Rhône-ului,
cu 300 de ani î.e.n..
O ultimă ipoteză, susține că Syrah este un strugure nativ al Franței.
RIESLING
buchet: mere , lamaie , caise , piersici , prune , ananas
, pere , tei , margarete , ardezie
Riesling-ul, se cultivă în România în
multe centre viticole ca soi pentru vinuri superioare. Gustul ușor acidulat, îl
face atrăgător, imprimându-i multă personalitate. Se produce într-o gamă largă,
de la sec până la demi-dulce și chiar dulce, dominant fiind însă tipul sec. Originea
acestuia este incertă, unii ampelografi afirmând că este originar din Germania
de pe valea Rhinului, alții din Italia sau din Austria Ca urmare, soiul
Riesling italian asigură o gamă largă de vinuri: seci, demiseci, demidulci, sau
poate fi folosit ca materie primă pentru spumante, ori distilate învechite din
vin. Aroma si buchetul amintesc de fructele mediteraniene si de mirosul fanului
cosit. Gustul aminteste de cel al piersicilor lasand in final o usoara amareala
placuta. Datorita aciditatii crescute se recomanda la preparatele de peste
gras, carne de pasare si fructe de mare.
CORTES
CHARDONNAY
buchet: ananas , caise , pepene galben , vanilie , paine
prajita , unt , caramel
Chardonnay este un soi de struguri și un vin obținut din
struguri albi, se bucura de cea mai mare
solicitare pe plan international. Se vorbeste chiar de o oarecare tendinta
rnondiala de ,,Chardonnay"-zare ; negustorii de vinuri de pretutindeni
solicitand cu prioritate vinuri de Chardonnay, iar viticultorii din unele
regiuni ale lumii se intrec in a planta Chardonnay sau macar in a converti
unele plantatii prin supraaltoire cu Chardonnay. În România, se cultivă în podgoria Murfatlar.
Chardonnay sec este un vin elegant, cu o aromă florală distinctă și se
recomandă a fi servit rece alături de preparate din pește, crustacee sau
specialități din fructe de mare. Denumirea Chardonnay, vine de la comuna
franceză Chardonnay, din Burgundia.
Morio - MUSCAT
Buchet: ananas , litchi , Pêche blanche , nuci , fleurs ,
Menthe ...
Morio Muscat rămâne cel mai popular " Muscat ",
în Germania în regiunile viticole din Palatinat și Rheinhessen . În afara de
Germania , există plantații mici în Africa de Sud și Canada .
MUSCAT Ottonel este un soi de struguri
de origine franceză
care s-a extins în diverse podgorii din România. Vinurile obținute din
această varietate sunt albe, seci, dulci sau demidulci. Au o tărie alcoolică de
circa 11,5-12%. Vinul Muscat Ottonel se caracterizează printr-o culoare
galben-pai, cu o aromă tipică de muscat care evoluează prin învechire de scurtă
durată într-un buchet foarte complex, prin gust fin și delicat.
PINOT GRIS / Pinot Grigio
Intre vinurile albe, Pinot gris este al treilea ca
solicitare in comertul national, dar la oarecare distanta de pnimele doua. E
interesant ca, desi soiul e de origine franceza, a fost readus relativ de
curand in atentia pietei mondiale de catre italieni, cu numele de Pinot grigio.
La noi se cultiva in Transilvania, in Dealul Mare si podgoria Murfatlar. Dintre
soiunile cultivate la noi, Pinot gris dovedeste cea mai ridicata capacitate de
acumulare si concentrare a zaharurilor. Pe piata internationala el este
cunoscut mai ales ca vin sec, plin, viguros, cu caraeter (desi fara aroma).
Uneori, ca vin tanar pare usor rustic. Fiind un vin cu tarie alcoolica ridicata
poate prezenta oarecare amareala la sfarsit, insa tocmai aceasta amareala ii da
specificitate. Prin invechire indelungata, buchetul sau, devine extreme de
apreciat.
Multumesc pentru timpul acordat. Daca v-a placut va rog dati share pe pagina / grup facebook!