marți, 7 iulie 2015

Lămâia, produs de lux cu multiple intrebuintari



Cum vine vara, pretul lămâilor crește. Ai impresa ca toată lumea bea doar apă plată cu lămâie.

De ce vara, lămâile sunt un produs de lux?


Furnizorul principal pentru Europa Centrală şi de Est,  in perioada de vara, este Argentina. Asa ca pretul pietei este dictat pana la inceputul sezonului rece ,cand va aparea cultura din Spania, de piata din America Latina.

Etimologic, cuvântul lămâie, sugerează o origine din Orientul Mijlociu. Una dintre cele mai vechi menționări apare într-un document vamal în limba engleză din 1420-1421, cu originea din limba franceză veche, Limon.

Un studiu genetic a lămâiei consideră că este un hibrid între un portocal acru și un lămâi sălbatic(„citron”)  sau chitra


 

Se presupune că primul lămâi a crescut în  Asia , acesta a fost cunoscut pentru proprietățile sale antiseptice și a fost folosit ca un antidot pentru diferite otrăvuri.

 În India, fructul, lămâia, este utilizată în viața de zi de zi pentru diverse scopuri. Este utilizată în toată medicină tradițională indiană, fiind unul dintre ingredientele principale în  bucătăria indiană. Lămâia marinată sau mango marinat fac parte din masa zilnică de prânz în sudul Indiei




chitra
Lămâiul a intrat în Europa prin Italia, nu mai târziu de primul secol d.Hr., în timpul Romei Antice, nefiind cultivat pe scară largă.

 în Persia și apoi în Irak și Egipt a ajuns  în jurul anului 700 d.Hr.. Lămâiul a fost înregistrat în literatura de specialitate într-un tratat în limba arabă despre agricultură din secolul XX și a fost, de asemenea, folosit ca plantă ornamentală în grădinile islamice . A fost distribuit pe scară largă în întreaga lume arabă și regiunea mediteraneană între 1000 și 1150.






Prima cultivare substantială de lămâi în Europa a început în Genova, în mijlocul secolului XV . Mai târziu a fost introdus în America în 1493, atunci când Cristofor Columb a adus semințe de lămâie în Hispaniola de-a lungul călătoriilor sale.  Acesta a fost folosit în principal ca ornament și medicină . În secolele XVIII și XIX, odată cu utilizarea lămâilor pe scară largă în gătit și ca potențiator de aromă, acestea au fost din ce în ce mai mult plantate în Florida și California .

Utilizare:
Sucul, care are proprietăți antiseptice datorită pH-ului scăzut, este utilizat de la produse de prim ajutor până la tratamente împotriva durerii de gât.


Având o cantitate mare de vitamina C, sucul este deseori folosit pentru beneficiile acesteia în medicina naturală. De asemeni, cu un conținut puternic de antioxidanți naturali , se presupune că putea juca un rol împotriva bolilor degenerative ale creierului, ca Alzheimer.

Este tot mai folosit în cosmetică pentru a da elasticitate pielii.
Într-o cercetare din cadrul „The Ohio State University”, SUA, s-a observat că aroma uleiului de lămâie folosită în aromo-terapie, nu influențează sistemul autoimun uman, dar poate modifica starea de spirit.


Uleiul obținut din coajă este folosit în curățirea suprafețelor din lemn, prin capacitatea solventului d-limonen de a dizolva ceara veche, amprentele și mizeria.

Este folosit în produsele de întinerire a vaselor de gătit din cupru.


În produsele de curățire pentru bucătărie și toaletă, sucul de lămâie este utilizat atât ca deodorizant cât și pentru a înlătura grăsimea, petele și a dezinfecta. 



Amestecat cu bicarbonat de sodiu, poate scoate petele de pe cutiile din plastic folosite la stocarea mâncării.