Cum se face salata de icre si maioneza. In cazul in care se taie, cum le repar?
Atat reteta pentru salata de icre cat si cea de maioneza pentru Salata de Boeuf sunt usor de preparat daca respecti cateva reguli de baza.
-Ulei- doar de floarea soarelui 250 ml !
-Daca doriti sa schimbati gustul puteti adauga la sfarsit, ulei de nuca, dovleac sau masline, etc. in functie de preparatul pentru care folositi maioneza
-Zeama de la ½ lamaie mare sau o lamaie intreaga mica
-Mustar – o lingura
PENTRU
MAIONEZA
Tips!
Maioneza se taie foarte rar sau deloc
daca folositi doua galbenusuri fierte si unul crud
Ingrediente:
-Trei galbenusuri : unul crud, doua fierte
-Un praf de sare-Ulei- doar de floarea soarelui 250 ml !
-Daca doriti sa schimbati gustul puteti adauga la sfarsit, ulei de nuca, dovleac sau masline, etc. in functie de preparatul pentru care folositi maioneza
-Zeama de la ½ lamaie mare sau o lamaie intreaga mica
-Mustar – o lingura
Cum
procedez!
Se fierb cele doua oua, se curata, se scoate galbenusul
care se sfarama cu furculita si se lasa cateva minute sa se raceasca.
Se adauga
in vasul in care se face maioneza alaturi de galbenusurile fierte si galbenusul
crud, se presara sare si se adauga treptat ulei, la inceput foarte-foarte putin
(cativa stropi) apoi, cand se leaga, se poate adauga ceva mai mult.
Cand se
intareste, se adauga cativa stropi de
zeama de lamaie, avand grija sa nu adaugam prea mult odata. Amestecam si reluam procedeul : ulei apoi zeama de lamaie,
pana ajungem la consistenta si cantitatea dorita. La final se adauga mustarul !
Daca
se taie? Stim ca maioneza este taiata cand uleiul nu se mai
incorporeaza formand o pasta si se separa de galbenusuri !
Fierbem un galbenus tare - dupa ce s-a racit, il pasam si adaugam peste
el maioneza taiata, la inceput o lingura, amestecam pana se incorporeaza apoi
restul , lingura cu lingura, amestecand dupa fiecare lingura. Daca este necesar
dupa ce am incorporat toata maioneza taiata, mai putem adauga ulei si zeama de
lamaie.
PENTRU
ICRE
Tips ! Icrele , inainte de a incepe sa preparam salata,
trebuiesc tinute la temperature camerei
cam 20 -30 minute pentru a reduce
diferenta de temperature dintre ulei si icre! Daca icrele sunt prea apoase, trebuiesc puse intr-un tifon sau strecuratoare pentru a se elimina surplusul de apa. Intotdeauna, se pastreaza o
lingura de icre separat, pentru cazul In care preparatul se taie (daca nu au
fost probleme si preparatul s-a legat, acestea pot fi adaugate la final in
salata)
Unii folosesc o ligura de gris fiert, altii le prepara
fara gris. Ambele variante sunt corecte, cu conditia ca si grisul sa fie racit
la temperatura camerei.
Daca icrele sunt prea sarate, la final se poate adauga miezul de la o felie de paine inmuiat in lapte si stors.
Daca icrele sunt prea sarate, la final se poate adauga miezul de la o felie de paine inmuiat in lapte si stors.
Icrele pestilor
mari: somon, mourn…etc . se servesc ca atare,
nefacute salata, aranjate pe foietaje
sau paine prajita, peste care initial s-a pus unt sau pasta de peste asezonate
doar cu zeama de lamaie si eventual pentru decor ceapa verde, marar…
Icrele de stiuca , se amesteca la final in salata de icre de crap, doar dup
ace am preparat initial salata de icre de crap.
Pentru salata de icre -Ca si pentru maioeza, se
foloseste fie o lingura de lemn - fie mixerul,
adaugand la inceput cativa stropi de ulei pana cand devine o pasta
omogena. Cand pasta devine tare, se
desface cu cativa stropi de zeama lamaie, urmand sa mai adaugam ulei apoi zeama
de lamaie.
Sfat! La final, se adauga o lingura cu apa mierala
rece pentru ca icrele sa se albeasca si sa fie pufoase . Optional, se poate
pune o ceapa mica, taiata fin sau data prin razatoare si obligatoriu stoarsa
(altfel salata devine amara)
In
cazul in care preparatul se taie- se folosesc icrele pastrate si se adauga lingurita cu lingurita, icrele taiate peste icrele
pastrate, amestecand dupa fiecare lingurita.
Si daca nu mai am alte icre?
1- Un truc, ar putea fi sa ti mixerul fix si sa ameteci intr-un singur punct, 20-30 de secunde, fara a plimba mixerul prin castron. Cand / daca incep sa se lege, incorporeaza putin cate putin din preparatul din imediata apropiere a paletelor mixerului pana cand incorporezi toata compozitia.
Daca nu se leaga?
Si daca nu mai am alte icre?
1- Un truc, ar putea fi sa ti mixerul fix si sa ameteci intr-un singur punct, 20-30 de secunde, fara a plimba mixerul prin castron. Cand / daca incep sa se lege, incorporeaza putin cate putin din preparatul din imediata apropiere a paletelor mixerului pana cand incorporezi toata compozitia.
Daca nu se leaga?
Cum se repara icrele taiate, fara gris.2-Pune icrele taiate in strecuratoare sau in tifon si incearca sa scurgi intr-un castron surplusul de ulei prin presare. Apoi pune peste icrele scurse cateva picaturi de zeama de lamaie si amesteca. S-ar putea sa le recuperezi .
Cum se repara icrele taiate, cu gris.3- fierbe 1 lingura de gris in 100 ml apa; lasa-l sa se racasca si adauga icrele taiate, lingura cu lingura, amestecand dupa fiecare lingura cu icre adaugata, pana se incorporeaza.
Pentru icre cu maioneza, in loc de ulei puneti maioneza!
Pentru icre cu maioneza, in loc de ulei puneti maioneza!
Multumesc mamaie pt. reteta!
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc! :)