LAVA Cake, Vulcan de ciocolata, Moelleux au chocolat sau Molten cake - creatii gastronomice gourmet, deopotriva disputate de Francezi dar si de Americani
Ca tot ce inseamna produse gourmet, LAVA Cake,
indeplineste criteriile de rafinament, bun gust, specifice patiseriei /
cofetariei de inalta clasa.
Desi initial ‘’gourmet’’ se referea la persoanele
gurmande (care mancau mult, oricum, orice) astazi , cuvantul defineste mai degraba persoanele care cunosc si
apreciaza un produs de calitate , stiind ca este suficient sa gusti ceva
special decat sa manaci pe saturate. Practic, bucataria gourmet este rezervata
cunoscatorilor, iar cei care pregatesc astfel de preparate sunt personae
cultivate, informate , cu un simnt estetic deosebit.
Un desert gourmet, ar trebui sa indeplineasca
cateva criterii:
-sa-l manaci cu ochii
-sa fie un produs de foarte buna calitate care sa imbine texturile (un blat, o baza din
cereale, indiferent ca este vorba despre
pandispan, biscuit, fulgi de cereale, cu
o crema adecvata , de buna calitate) si aromele
-modul de
servire/prezentare: preparatul se serveste in portii individuale, alegandu-se vesela,
tacamuri, care sa-l puna in valoare,
dandu-i pretiozitate.
La prima vedere, LAVA Cake, pare un produs
complicat, dar se pregateste extreme de simplu de catre oricine, avand totusi un
secret: timpul de coacere. Trebuie sa va cunoasteti foarte bine cuptorul si sa
pregatiti preparatul inainte de a fi servit invitatilor, ca si experiment,
fiindca un singur minut in plus, poate transforma Lavacake-ul in briosa.
Preparatul trebuie sa fie o combinative dintre o baza
pandispan si un sufleu.
Statele Unite, revendica preparatul, prin bucătarul Jean
- Georges Vongerichten, care susține că a inventat Lava cake-ul în 1987, la New York ; dar bucătarul francez
Chocolatier Jacques Torres, a contestat această afirmație , susținând că exista
deja în Franța .
Potrivit Vongerichten , el a scos un cozonac de ciocolată
din cuptor înainte de a fi făcut și a constatat că centrul era lichid, dar a
avut un gust bun și o textură excelenta . Indiferent de cine a inventat Lava
cake , Vongerichten a fost creditat cu popularizarea sa în Statele Unite , acum
aparand pe high-end meniurile
restaurantelor de top, ca desert aproape obligatoriu.
Pentru a nu fi nedreptati francezii, desertul European
este acelasi dar cu alt nume: Moelleux au chocolat.
De altfel , acelasi desert este intalnit si sub denumiea
de : Forest Noire ( atunci cand contine fructe de padure), Chocolate Molten Cake, Chez Chloe, Chocolate
coolant, Briosa cu ciocolata lichida, Lava Brownies, Vulcan de Ciocolata
Ingredientele principale pentru LAVA Cake sunt: unt , ouă ,
zahăr , ciocolată.
Untul și ciocolata sunt topite împreună , în timp ce
ouăle sunt amestecate cu zahărul (
uneori albusul batut separat pentru o textura aerata, dar sunt retete unde
ouale se amesteca intregi cu zaharul)
De la aceasta baza, cofetarii si cei care prepara pot sa se joace, adaugand alte ingrediente:
caramel, menta, lamaie, portocala, fructe de padure, ceai matcha si lista
continua cat tine imaginatia.
Totusi, nu prisositi cu ornarea preparatului, deoarece
efectul este dat de felul in care se prelinge partea lichida, Lavacake fiind
vedeta. Este delicios servit alaturi de inghetata sau simplu.
Reteta LAVA Cake:
Matcha (Green Tea)
Ingrediente
(pentru 2 prăjituri):
60g ciocolata alba
40g unt (nesarat).
Zahăr - 40g
1 ou
8g praf Matcha
Făină- 25g
1- Puneti la fiert o oală cu apă, si intr-un castron
asezat deasupra , topiti ciocolata. (luati oala de pe foc pt. a nu branzi
preparatul)
2. Se adaugă untul moale în ciocolată albă topită și se
amestecă bine pentru a încorpora
3. Se adauga si amestecă zahărul
4. apoi se incorporeaza oul
5. Si în praful matcha. Se amestecă bine până când nu mai
sunt cocoloase.
6. Se toarnă în Ramekins (sunt cupe mici de unica
folosinta, din aluminiu alimentar, in supermarket sau boluri speciale din portelan, pentru sufle-uri) și se pun în congelator pentru cel puțin 30 de
minute
7. Incalziti cuptorul la 230 grade Celsius
9. Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 9 minute. (cand
se face prima data reteta, verificati la 7 minute – doar daca este mult prea
lichida mai lasati un minut, doua)
10. Lăsați în ramekin timp de 10 minute, să se răcească.
Folosiți o spatulă / cutit pentru a indeparta părțile laterale ale ambalajului,
astfel încât să nu mai lipeste de peretii vasului. Întoarceți ușor ramekin-ul
pe o altă farfurie, astfel încât sa nu stricati preparatul. Se serveste cu
inghetata si fructe sau simplu cu cafea, digestive,etc.
Reteta LAVA Cake - Little lemon-
Aceasta nu este chiar o reteta clasica , mai degraba o
adaptare ! Reteta-pentru 6 portii:
Partea lichida (crema):
Suc de la 3 lamai (1/2 cana
aproximativ / 110 ml)
200g -Zahăr alb
2 oua
Un vârf de cuțit de sare
50g Unt nesărat – rece
Pentru pandispan:
100g -Unt nesărat moale,
plus suplimentar unt pentru gresare (ungerea formelor)
80g zahăr
2 oua
2-linguri lapte
-coaja de la o lamaie
100g făină
Instrucțiuni
Crema:
Punetiți toate ingredientele
pentru crema (partea lichida de lamaie), cu excepția untului într-o cratiță
medie la foc mediu-scăzut, amestecand continuu timp de 5-8 minute, sau pana
cand se ingroasa amestecul fara să fiarbă (se poate branzi).
După ce amestecul sa ingrosat, se
ia de pe foc si se incorporeaza untul. După ce toate untul sa topit complet, Se
toarnă într-un castron, se acoperă și se pune la frigider (câteva ore, sau de
seara pana dimineata pentru a se intari).
Pandispanul:
Se incalzeste cuptorul la 280 g.
Ungeti cu Unt șase Ramekins și presarati cu zahăr alb
Într-un castron mare sau castron
de mixer stand, se bate untul și zahărul până devine pufos. Ușor adaugati ouale
peste unt si amestecati. Adăugați laptele și coaja de lămâie. Adauga apoi faina
în amestec și încorporează bine.
Acum, asamblati pandispanul cu crema rece din frigider!
Puneti amestecul de pandispan in fiecare ramekin,
aproximativ 1/3 plin ; Folosind o lingura, în mijloc puneti crema de lamaie
rece ,apoi se acopera usor cu amestec de pandispan, până cand ramekin-ul este
de 3/4 plin.)
Coaceți în cuptorul preîncălzit
timp de 15-20 minute (verificati timpul de coacere sacrificand o prajitura dupa
15 minute, poate chiar putin mai repede, fiindca totul tine de felul in care
coace cuptorul fiecaruia)
Rulati imediat cu
un cutit in jurul marginilor de prăjiturii, intoarceti pe farfurie si serviti
cald
Reteta LAVA Cake - Dulce de Leche
ingrediente – pentru 8 mini prajituri
-113g unt, topit
-260g dulce de
leche , ușor cald ( o cutie lapte condensat, lasata o ora in cuptor la foc
foarte mic inainte de a o deschide; daca cutia nu este din aluminiu/tabla, turnati
continutul intr-un vas de yena, inox, acoperiti-l fix peste lapte cu o folie
din aluminiu – altfel prinde crusta si lasati la cuptor o ora sau pana cand se
ingoase ca o crema moale si are o culoare de zahar ars nu foarte accentuata
)Pentru a obtine 260g dulce de leche, aveti nevoie cam de 500 g lapte condensat
caci se reduce la jumatate cantitatea prin evaporare
-2 galbenusuri de ou
-2 oua intregi
-2 linguri de zahăr
-Un praf sare
-1/4 linguriță de scorțișoară
-1 vanilie
-31 g Faina
Cum se face:
1- Incalziti cuptorul la 280g . Ungeti cu unt 8 Ramekins ,
presarati cu faina și puneti-le într -o tava de copt
2. Amestecati împreună dulce de leche și untul , adaugati
pe rand: scorțișoară și făină amestecanf cu un tel/mixer sa nu fie cocoloase.
3. ouăle intregi, galbenusurile
si zaharul amestecati-le pana cand s-a topit zaharul. Pentru o textura mai
aerata puteti sa bateti albusurile cu zaharul separat, apoi sa adaugati galbenusurile
4. Combinati amestecurile: Adăugați amestecul dulce de
leche peste ouale cu zahar .
5. Împărțiți aluat in Ramekins. Lasă neumplut aproximativ
1cm de la partea de sus
1cm de la partea de sus
6. Coaceți pana se rumeneste , dar este încă moale la
mijloc, aproximativ 7-14 de minute (functie de cuptor)
7. Rulați un cuțit de-a lungul marginii de ramekin ,
pentru a se răstoarnă pe farfurie .
8. Se serveste cu frisca sau inghetata sau simpla
Reteta LAVA Cake- Red
Velvet -
Ingrediente:
8 linguri unt
4 uncii de ciocolata alba (1 uncie = 28,35 grame) 120 g
Zahăr 1 cană pudra
2 oua mari (trei mici)
2 galbenusuri de ou –mari (trei mici)
1 lingura de lichid roșu colorant alimentar (puteti sa-l
inlocuiti cu suc de sfecla, este natural iar efectul este similar)
2 linguri de cacao pudră
6 linguri faina
Pentru decor:
zahăr pudra, ciocolata -pentru a decora ( opțional )
zmeură sau căpșuni felii , pentru servire
red-velvet-molten-lava-cakes |
1-Incalzeste cuptorul la 280 de grade.
2-Suflati cu Ulei Spray sau ungeti cu un servetel/pensula
4 Ramekins.
3-Se topește untul și ciocolata pe un vas cu apa calda
amestecand sa nu se taie. După ce este complet topit, se amestecă cu zahărul
pudra.
4-Amestecati usor ouăle și gălbenușurile de ou intr-un
castron mare, adaugati colorantul rosu și amestecul ciocolata topita.
5-Combinati cacao și făina într-un castron. Apoi adaugati
faina_cacaoa peste toate celelalte ingrediente si omogenizati.
6-Împărțiți aluatul în mod egal între Ramekins.
7- Puneti Ramekins pe o tava de copt si coaceti până când
părțile laterale devin pandispan, dar centrul este încă moale, 7 - 15 minute.
8- Desprindeti marginile prajiturii de folia de aluminiu
cat este calda, lasati prăjitura sa se odihnească timp de 2 minute, apoi le
răsturnați pe farfurie.
Serviti prăjitura imediat,
pudrata cu zahăr și cu fructe de padure !
Reteta LAVA Cake- Black Forest
Ingrediente:
-Ciocolata de bună calitate, 4
uncii (1 uncie = 28,35 grame) 120 g
-1/2 pachet mare de unt
-3 lingurite extract de zmeură
-Extract de vanilie 1 lingurita
-1 cană zahăr pudră
-2 oua
-Gălbenușul de la 1 ou
-Făină - 6 linguri
Topping
:
1/2 ceașcă
zmeura congelata
Miere 1 lingura
Extract de zmeură 1/2 linguriță
zmeură proaspătă
frunze de menta
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 280gr.
Se stropesc cu ulei/ung cu unt 7
Ramekins
Topiti ciocolata si untul pe baie
de abur
Adaugati extractele de zmeura si
vanilie.
Adaugati zahărul pudră.
Adaugati ouăle și galbenusul de
ou.
Se adauga făina si se
omogenizeaza.
Se toarnă uniform în Ramekins,
umplere aproximativ 2/3.
Coaceți timp de 7-14 minute, până
când laturile sunt ferme, dar la mijloc este moale.
(optional puteti
adauga inainte de a introduce in cuptor, in Ramekins, o lingurita cu dulceata
de visine, fructe de padure amestete cu brandy/lichior de buna calitate, pe
care le puneti in mijlocul compozitiei, avand grije sa fie acoperita bine cu
aluat)
Topping:
Zmeura se decongeleaza , daca
este proaspata cu atat mai bine, si se paseaza cu o furculita, amestecandu-se
fie cu miere sau o lingurita de sirop de fructe de padure ori se flambeaza cu putin
alcool care sa se potriveasca preparatului, chiar in fata invitatilor.
Puteti garnisi cu frunze de menta
Serviti imediat!
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc :)