https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

03 ianuarie 2024

Reteta Savarina cu Gris


Reteta de  Savarina, asa cum o cunoastem noi astazi, descede dintr-o “familie” a deserturilor Poloneze, avand-o ca “bunica” pe  Rom Baba

Povestea spune ca Stanislas Leszczynski, rege al Poloniei , spre sfarsitul domniei, prin anii 1760, datorita problemelor cu dantura, a cerut ca desertul care I se serveste sa fie moale. Practic, vechea prajitura traditionala Poloneza , care abea consistenta unui cozonac, pentru a putea fi servita regelui , a fost inmuiata in vin de Malaga.

In secolul al XVI-lea, prajitura avea forma cilindrica, preparata dintr-un aluat dospit si garnisita cu fructe uscate.

Denumirea de Rom Baba , deriva de la cuvantul slav „babka", cu referire la Prajitura Bunicii inmuiata in Rom, deoarece oamenii de rand nu aveau acces la bauturi fine. Astfel , prajitura, devine desert si digestiv  simultan.

Jean Anthelme Brillat - Savarin (1755-1826) , un avocat francez , politician , epicurian al vremurilor,  si-a castigat faima ca si gastronom, cu celebra lucrare  Physiologie du gout ( Fiziologia gustului ) , publicata în decembrie 1825.

Pentru prima data, reteta prajiturii Rom Baba apare in aceasta lucrare si datorita faptului ca prajitura (readaptata prin insiropare cu sirop de zahar aromatizat cu coaje de lamaie ,vanilie , etc. pentru a fi accesibila copiilor) devine extreme de populara,  prajitura de odinioara a Bunicii, ia numele autorului cartii de culinare- Savarin

O alta varianta a Savarinei, este servita si astazi in tarile Nordice. In Suedia, prajitura de face de Lasata Secului,  fiind umpluta cu crema caramel sau crema clasica pentru eclere si asezata intr-o farfurie cu lapte. Astfel, prajitura Bunicii, devine prajitura care aduce aminte de copilarie, de datini si traditii.



Si astazi , Baba au Rhum sau Savarina,  isi gaseste locul pe raftul celebrelor cofetarii, uneori aranjata intr-un pahar, servita cu frisca, piure de fructe sau crema caramel sau sub forma de tort , facut in formele rotunde de cozonac. Cu rom sau cu celebrul jeleu rosu deasupra, prajitura simpla,  cu frisca, ramane si astazi preferata copiilor si a celor care prefer un desert usor si bine insiropat.

Reteta aluatului pentru SAVARINA CU PESMET SAU GRIS


Aluat savarina cu gris - 150 gr. faina, 100 gr. pesmet sau gris, 1 ou, 15 gr drojdie uscata, 200 ml lapte, 25 gr zahar, 30 ml ulei, 1/2 lingurita esenta de vanilie, 1 praf sare.

Reteta  ALUATULUI doar din faina

  -250 gr faina 
- drojdie uscata  - un plic- sau drojie calup – cam cat se ia intr-o lingurita
- lapte  - 150 ml
- 2 oua  sau 3-4 galbenusuri
- 2 linguri zahar 
- 2linguri ulei  sau 50 gr unt topit
un praf de sare 
coaja de lamaie 


 Pentru SIROP 

200 gr. zahar 
esenta de rom 

1/2 litru apa 


 DECOR 

frisca 
1 plic de jeleu rosu (sau jeleu facut acasa din sirop de capsuni, cirese, visine…)

Cum prepar aluatul

Dizolvati drojdia cu zaharul in putina apa calduta si omogenizati. Adaugati faina si un praf de sare. Se adauga ouale intregi, laptele, uleiul si se amesteca totul bine. Se ung formele si se umplu cu compozitie pana la jumatate, apoi se lasa sa creasca 30 minute.


 Se da tava la cuptor cca 20 – 25 minute. Se incearca cu scobitoarea. Atunci cand scobitoarea nu iese lipicioasa , aluatul este copt

Se lasa sa se raceasca si se decupeaza capacul.

Siropul-se amesteca apa cu zaharul si coaja de lamaie si se lasa sa fiarba 4-5 minute pana se topeste zaharul . Adaugam esenta dup ace s-a racit, incorporam si insiropam savarina.

 Se orneaza cu frisca si jeleu si se lasa la rece
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina /grup  facebook . Multumesc!