Tort Joffre- prajitura Mascota
Se prepara o compozitie de baza (“compozitia initiala”)
care se imparte in trei parti din care 1/3 se foloseste impreuna cu celelalte
ingrediente la obtinerea blatului iar restul de 2/3 se alatura ingredientelor
din care urmeaza sa se obtina crema
COMPOZITIA
INITIALA
10 gălbenuşuri
500 g zahăr
100 g cacao
125 ml apă
Se pun la fiert zahărul, cacaoa şi apa, se dau în clocot
5 minute şi se lasă puţin la răcit;
Compoziţia se împarte în trei parţi;
BLATUL
10 albuşuri
1 lingura făină
2 linguri pesmet fin
O parte din compoziţia initiala se amestecă cu 1 lingură
de făină cu vîrf, 2 linguri de pesmet cu vîrf şi la sfarsit, de jos in sus, cu
albuşurile bătute spumă, cu 2-3 linguri de zahăr;
Se rastoarnă într-o cratiţă de 3 kg, unsă şi tapetată şi
se coace la foc potrivit, spre mic;
După coacere, blatul se răstoarnă pe un platou .
CREMA
400 g unt
2-3 linguri de zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
esenţa de rom
3 linguri cacao (ness)
Celelalte două părţi din compozitia initiala, se amestecă
cu untul şi se mixează foarte bine;
Se adaugă 2-3 linguri de zahăr, zahărul vanilat, esenţa
de rom şi 3 linguri cacao (ness), se mixează foarte bine;
Se ţine la frigider o oră.
GLAZURA
50 g ciocolată
50 g zahăr
Se topesc 50 g ciocolată cu o lingura de apă la foc
foarte slab sau pe baie de aburi;
Se freacă cu 50 g zahăr pînă devine o cremă moale.
ASAMBLARE
Blatul se taie în două, se pune crema între blaturi;
Se acoperă cu glazura;
Se lasa la rece pana a doua zi cand se poate servi.
Cantitatile sunt pentru obtinerea a 12 portii de tort.
Aceasta a fost reteta clasica Joffre, de cofetarie
Pe vremuri, mamele si bunicile faceau acasa o prajitura
Joffre cu blat copt dar cremoasa si foarte buna, a carei reteta era :
Ingrediente Joffre (cu blatul copt)
-10 oua, (separati albusul de galbenus)
-250 g zahar (de preferat pudra)
-100 g cacao
-150 g unt
-200 grame nuci macinate fin. Acestea pot fi inlocuite cu
alune de padure sau chiar alune nesarate macinate fin ori faina de migdale
-2 linguri de faina.
-un praf de sare
-esente rom, vanilie dupa gust
Optional se pot aduga stafide sau alte fructe confiate
Mod de preparare Joffre (cu blat copt)
Galbenusurile si
zaharul se amesteca pana cand zaharul se topeste.
Se adauga untul la temperature camerei, se incorporeaza
Se adauga cacaoa amestecata cu 2 linguri de faina si
putina sare, optional, se poate pune un praf de copt, se incorporeaza
Apoi urmeaza nuca, fructele confiate, esenta vanilie /rom
Se lasa compozitia sa se odihneasca pana cand se bat
albusurile spuma tare.
Se incorporeaza albusurile in compozitia pregatita
inainte. Prima data se pune jumatate din compozitia de albusuri si se
incorporeaza usor pentru a nu scoate
aerul din albusuri. Dup ace acestea s-au incorporate, adaugati si restul
albusurilor batute spuma. Amestecati cu miscari lente, de jos in sus.
Timp de coacere 30
minute
Prajitura se pune
in forme tapetate cu faina si se da la cuptorul preincalzit la 180 grade,
pentru 10-15 minute la foc mare, apoi
focul se reduce la jumatate.
Se scoate, se raceste si se pudreaza cu zahar sau cu
cacao.
Daca doriti sa faceti glazura din ciocolata: topiti intr-un vas, pe abur, 200 gr ciocolata pe care le amestecati cu 3 linguri de smantana sau lapte si ornate!
Daca doriti sa faceti glazura din ciocolata: topiti intr-un vas, pe abur, 200 gr ciocolata pe care le amestecati cu 3 linguri de smantana sau lapte si ornate!
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!