Care sunt prajiturile moderne? Cum se prepara?
Romanii, nu sunt foarte consecventi in privinta. Inprumutam, adaptam si modificam retete pentru a urma
trendurile. Nu stiu daca este bine sau rau. Poate, peste timp, vom duce dorul
papanasilor, poalelor in brau sau prajiturilor cu foi coapte pe dosul tavii.
Ciocolata de casa , mai face cineva?
Checul de exemplu, a fost readaptat. Aceleasi
ingrediente, s-au schimbat proportiile. Modern, compozitia este mai cleioasa si se pune in forme
rotunde, de briose iar preparatului ii spune ...muffins.
Ingrediente:
ciocolata amaruie-
200g
unt -120g
faina-80g
zahar-100g
sare- un vf. cutit
oua- 4 buc.
1 fiola extract vnilie

1. Aprindeti cuptorul si fixati-l la 180 de grade
Celsius.
2 . Ciocolata rupta in bucati si untul se pun intr-o
cratita in bain-marie (intr-o alta cratita ceva mai mare cu apa clocotita) ca
sa se topeasca impreuna.
Daca veti alege un vas mai mare in care sa topiti untul
si ciocolata, veti putea pregati toata reteta in acesta, nu va trebui sa
trasnferati continutul in altceva, asa cum am facut eu la pasul 2.
3. Imediat ce s-au topit untul si ciocolata (sa fie
lichide, nu sa se infierbnate sau doamne fereste sa fiarba) se mixeaza cu
mixerul la viteza medie sa se racoreasca putin (2-3 minute).
4. Faina se amesteca separat cu sarea si zaharul, apoi se
adauga toata deodata peste compozitia de ciocolata topita. Se mixeaza pana se
omogenizeaza bine.
5. Se adauga cate 1 ou, pe rand, mixandu-se dupa fiecare
in parte.
6. Se adauga extractul de vanilie si se mai bate pe
viteza mare 10-20 de secunde, pana la obtinerea unei compozitii mai deschise la
culoare, cremoase.
7. In tava de muffins pregatita cu cosulete
individuale de hartie (sau unsa cu unt
si tapetata cu pudra de cacao) se imparte compozitia in mod egal.
8. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade, timpul
de coacere variind in functie de preferinte:
- daca doriti muffins cu interiorul cremos-lichid,
coaceti timp de 9-10 minute;
- daca doriti muffins cu interiorul cremos, dar stabil,
care nu mai curge, coaceti 11-12 minute