miercuri, 12 aprilie 2017

Reteta Briose (muffins) cu ciocolata - PRAJITURI MODERNE



Care sunt prajiturile moderne? Cum se prepara?


Romanii, nu sunt foarte consecventi in privinta. Inprumutam, adaptam si modificam retete pentru a urma trendurile. Nu stiu daca este bine sau rau. Poate, peste timp, vom duce dorul papanasilor, poalelor in brau sau prajiturilor cu foi coapte pe dosul tavii. Ciocolata de casa , mai face cineva?


Checul de exemplu, a fost readaptat. Aceleasi ingrediente, s-au schimbat proportiile. Modern, compozitia este mai cleioasa si se pune in forme rotunde, de briose iar preparatului ii spune ...muffins.




Ingrediente:

ciocolata amaruie-  200g

unt -120g

faina-80g

zahar-100g

sare- un vf. cutit

oua- 4 buc.

1 fiola  extract vnilie

mod preparare:



 


1. Aprindeti cuptorul si fixati-l la 180 de grade Celsius.


2 . Ciocolata rupta in bucati si untul se pun intr-o cratita in bain-marie (intr-o alta cratita ceva mai mare cu apa clocotita) ca sa se topeasca impreuna.


Daca veti alege un vas mai mare in care sa topiti untul si ciocolata, veti putea pregati toata reteta in acesta, nu va trebui sa trasnferati continutul in altceva, asa cum am facut eu la pasul 2.


3. Imediat ce s-au topit untul si ciocolata (sa fie lichide, nu sa se infierbnate sau doamne fereste sa fiarba) se mixeaza cu mixerul la viteza medie sa se racoreasca putin (2-3 minute).


4. Faina se amesteca separat cu sarea si zaharul, apoi se adauga toata deodata peste compozitia de ciocolata topita. Se mixeaza pana se omogenizeaza bine.


5. Se adauga cate 1 ou, pe rand, mixandu-se dupa fiecare in parte.


6. Se adauga extractul de vanilie si se mai bate pe viteza mare 10-20 de secunde, pana la obtinerea unei compozitii mai deschise la culoare, cremoase.


7. In tava de muffins pregatita cu cosulete individuale  de hartie (sau unsa cu unt si tapetata cu pudra de cacao) se imparte compozitia in mod egal.


8. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade, timpul de coacere variind in functie de preferinte:

- daca doriti muffins cu interiorul cremos-lichid, coaceti timp de 9-10 minute;

- daca doriti muffins cu interiorul cremos, dar stabil, care nu mai curge, coaceti 11-12 minute