https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

13 noiembrie 2022

Dieta, alimente bune pentru Inima




Alimente esentiale pentru sanatatea inimii:

Pestele -Spre deosebire de alte tipuri de carne, pestele ajuta la desfundarea arterelor si echilibrarea presiunii sanguine, implicit mentinand sanatatea cardiaca.

Cel mai mare cadou pe care ti-l ofera pestele este omega 3. Totusi, unele tipuri de peste sunt mai sanatoase, altele mai putin, potrivit LiveStrong.

In general, pestele de apa rece contine cei mai multi acizi grasi omega 3. Somonul, tonul, heringul, macroul si sardinele sunt de preferat. Pastravul, pisica de mare si stiuca nu sunt la fel de prietenoase cu inima.

In plus, pestele oceanic este mai sigur decat cel din lacuri, continand mai putini factori poluanti.

Din cauza ca bebelusii si fetusii sunt foarte sensibili la mercur, este bine ca pana in varsta de 12 ani sa nu fie expusi la peste susceptibil la doze mari de mercur. Rechinul si macroul se numara printre speciile vizate.

Este un mit faptul ca crustaceele fac rau inimii. Ani intregi s-a crezut ca homarul sau crabii cresc nivelul de colesterol, dar acest lucru nu se intampla mai mult decat in cazul carnii de pui, fapt confirmat de studii.

Crevetii, in schimb, cresc nivelul de grasime de pe artere, astfel incat trebuie consumati cu atentie. O portie de creveti are de 3 ori mai multa grasime decat una de carne de vita. Alege mai bine crabi, homar si scoici daca vrei sa nu ai probleme cu colesterolul.



Legumele si fructele mov si albastre sunt printre cele mai sanatoase legume, iar toamna este extrem de bogata in aceasta categorie. Marele beneficiu pe care acestea le aduc este continutul foarte mare de resveratrolul, un antioxidant care face concurenta celui mai puternic antioxidant cunoscut, licopenul si care are efecte anti-imbatranire si capacitatea de a preveni aparitia si dezvoltarea unor boli.

Este dovedit ca resveratrolul, continut de toate legumele si fructele mov si albastre este esential pentru sanatatea inimii si are capacitatea de a reducere nivelul colesterolului. Studiile au dovedit ca cei care consuma regulat legume si fructe albastre si mov, in medie de doua ori pe saptamana, au un risc mai mic de a dezvolta maladii canceroase si Alzheimer.



 Spanacul este un adevărat depozit natural de vitamine şi minerale.  Conţine săruri minerale – sulf, mangan, cupru, zinc, iod, fier, magneziu, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C), acid folic, lipide, glucide, aminoacizi.
Interesant în cazul spanacului este că, deşi nu conţine atât de mult fier cum se credea în trecut, fiind devansat de alte legume, totuşi conţine o substanţă numită saponină, ce are proprietatea de a ajuta organismul să asimileze bine fierul. Astfel, efectele în combaterea anemiei, spre exemplu, pot fi mai bune în cazul în care se consumă spanac decât alte legume ce conţin o cantitate mai mare de fier.


 Ardeiul iute este cheia catre o inima sanatoasa. Substanta activa din ardeii iuti, capsaicina, care ofera de altfel gustul iute, este extrem de puternica si are beneficii importante pentru organismul uman. Cercetatorii au descoperit ca substantele active din ardei, care dau gustul iute, reduc tensiunea arteriala si nivelul de colesterol din sange. Ardeii iuti protejeaza organismul uman de afectiunile cardiovasculare , care sunt principala cauza de deces in intreaga lume.

Fasolea-Este bogata in fibre hipocolesterolemiante (solubile) si are un index glicemic redus. Ca si alte leguminoase, combate constipatia si complicatiile acesteia, de la hemoroizi, la cancer colo-rectal si diverticuloza. Diverse studii au asociat consumul de fasole cu o reducere spectaculoasa a riscului de a face boli de inima. in plus, fasolea aduce magneziu (in cantitate mare), molibden si acid folic. Sa nu uitam fierul, atat de necesar mai ales femeilor in perioada de fertilitate, cat si vitamina B1 (tiamina), esentiala in buna functionare a sistemului nervos. Fasolea uscata aduce si mangan, element mineral care este cofactor al enzimelor antioxidante si care ne permite sa luptam impotriva stresului oxidativ. In fine, dar nu mai putin important, proteinele din fasole ne completeaza ratia de nutrienti esentiali.  Nucile- fructele cu cel mai bogat continut de cupru si zinc, se recomanda persoanelor care sufera de artroze, reumatism, anemii, tuberculoza, sifilis, scrofuloza, metrita, enurezis sau afectiuni ale pielii, dar si celor care vor sa manance mai putina carne, deoarece contin cam aceeasi cantitate de proteine ca si aceasta.
Pe langa cupru si zinc, substante care le recomanda la tratarea unor afectiuni cardiovasculare, a problemelor legate de crestere si curele de intarire ale sistemului imunitar, nucile mai au in compozitia lor potasiu, magneziu, fosfor, sulf, fier si calciu, precum si vitaminele A, B, C, E si P si fibre alimentare. Miezul de nuca mai contine si melatonina, un hormon care regleaza ritmul somn - veghe si un antioxidant de exceptie. Persoanelor care au mult de invatat, mai ales elevii si studentii, dar si celor care acuza pierderi de memorie, li se recomanda sa manance zilnic cate o mana de miez de nuca, deoarece ajuta la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare. Oamenii de stiinta au demonstrat ca persoanele care mananca de cel putin patru ori pe saptamana cate o mana de miez de nuca prezinta un risc injumatatit de a se alege cu un atac de cord, acest lucru fiind posibil datorita acizilor grasi omega 3 continuti de miezul de nuca. Cand miezul de nuca este usor prajit are efect laxativ. Nucile ajuta la refacerea dupa boala, fiind un tonic de exceptie. Varstnicilor li se recomanda consumul de nuci ca sa aiba mai multa putere si rezistenta in lupta cu capriciile vremii.



Ovăzul acţionează pozitiv asupra vaselor de sânge şi a inimii, scăzând colesterolul din sânge şi glicemia (fiind util şi în diabet). De asemenea, este indicat în tratarea anginei pectorale şi a ulcerului varicos. Ovăzul este o cereală foarte indicată în afecţiunile digestive, având rol de stimulare a digestiei, de calmare a spasmelor intestinale şi rol laxativ. El se recomandă şi în afecţiunile ficatului, dar mai ales în inflamaţia colecistului (colecistită).
Din punctul de vedere al sistemului nervos, ovăzul este un excelent tonic pentru celulele nervoase, este indicat în numeroase afecţiuni neurologice, în cazurile de astenie fizică şi psihică, în insomnii şi în stări de surmenaj. 


Brocoli-  Aceştia susţin că o substanţă chimică din această legumă, numită sulforafan, este folosită de organism pentru a menţine sulpleţea arterelor. Respectiva substanţă stimulează formarea unei proteine care atenuează inflamaţiile şi care este implicată în menţinerea sănătăţii vaselor de sânge, numită Nrf2. Pentru că broccoli stimulează producerea acestei proteine, previne bolile de inima . Broccoli este recomandată şi pentru că are un conţinut mare de seleniu, mineral care ne susţine imunitatea.


Usturoiul - Biologii de la Universitatea Alabama, SUA, au reconfirmat că usturoiul protejează inima şi arterele, scade tensiunea arterială şi previne apariţia cheagurilor de sânge.
Acest lucru se datorează conţinutului bogat de vitamina C, de magneziu, cât şi de vitaminele B6 şi B1. Ca să aibă aceste efecte asupra inimii, usturoiul trebuie consumat zilnic, sub formă naturală.



Roşiile- Printre alimentele cele mai benefice pentru inimă se numără roşiile, deoarece conţin calciu, vitamina A şi magneziu, elemente importante pentru prevenirea hipertensiunii şi aritmiei cardiace. Licopenul, o altă substanţă care se găseşte din abundenţă în roşie, ajută la menţinerea elasticităţii vaselor de sânge. Cu ajutorul vitaminei C, conţinută de aceste legume, previi creşterea nivelului colesterolului ”rău” din sânge.


Daca ti-a placut te rog da share pe pagina/ grup facebook. Multumesc!