marți, 1 mai 2018

Aperitive OUA UMPLUTE - Sanda Marin


Cecilia Maria Simionescu (1900-1961) este probabil cea mai mare “bucătăreasă” româncă din toate timpurile. Sub pseudonimul Sanda Marin a publicat volumul "Carte de Bucate", carte ale carei retete le-am testat toti, deoarece era ghidul nelipsit din bucataria mamelor si bunicelor noastre.

Nascuta la Iasi si facand parte din inalta societate a vremii, fiica cărturarului Ion Simionescu - preşedinte al Academiei Române, Cecilia Simionescu a fost educata la cele mai renumite scoli. Cunoscatoare a limbilor: franceza, germana, engleza, Sanda Marin nu era chiar deloc o casnică, ci o femeie emancipată, care avea o viaţă mondenă şi conducea în anii 30 automobilul personal.

Dupa casatorie, devenita Doamna Cecilia Zapan s-a hotarat sa adune retetele cunoscute in vremea respectiva in renumita “carte de bucate” sub pseudonimul Sanda Marin, nefiind convinsa ca aceasta lucrare va fi primita in mod pozitiv de protipendada vremii.

Prefatata de Păstorel Teodoreanu, prima editie a inclus peste 1000 de retete, ramanad pana in zilele noastre cea mai vanduta carte culinara.OUĂ UMPLUTE CU PASTĂ DE PESTE


6 ouă, 50 g unt, 1 lingurită pastă de peste (anchois), câteva frunze de salată verde.


Se fierb ouăle tari. După ce s-au răcit, se curătă si se taie în lung. Se scoate cu grijă gălbenusul din albus, fără ca albusul să se rupă. Gălbenusurile se pun într-un castron si se adaugă untul si o lingurită de pastă de peste ce se cumpără gata preparată. Se freacă totul bine până ce se obtine o pastă omogenă cu care se umplu albusurile. Se asază pe o farfurie si se pun împrejur frunze de salată verde.
OUĂ UMPLUTE CU FICAT
6 ouă, 100 g ficat de gâscă, unt proaspăt cât o nucă, un vârf de lingurită sare, câteva Frunze de salată verde.


Se fierb ouăle tari, se curătă si se taie în două în lungime. Se scot gălbenusurile, se trec prin sită si se freacă cu ficatul de gâscă fiert. Se adaugă unt proaspăt cât o nucă, se potriveste de sare. Cu această compozitie bine frecată se umplu jumătătile de ou cu vârf si se asază în farfurie pe un strat de salată verde tăiată ca tăiteii.
OUĂ RĂSCOAPTE CU SOS PICANT
6 ouă, 2 gălbenusuri, 1 Iingurită mustar, 100 g ulei, 2 castraveti murati în otet, un vârf de lingurită sare.
Se fierb ouăle tari. Când sunt reci, se curătă de coajă, se taie felii rotunde si se asază pe o farfurie unele peste altele. Separat se face un sos de mustar cu ou în felul următor: se pun într-un castron o lingurită de mustar, gălbenusurile crude si un praf de sare. Se freacă cu o lingură de lemn până s-a amestecat oul cu mustarul, apoi se adaugă putin câte putin ulei.
Când sosul este gata, se adaugă 2 — 3 castraveti în otet si capetele de albus răscoapte, toate tăiate foarte mărunt. Se potriveste de sărat si de acru. Este bine ca sosul să fie putin mai sărat. Acest sos se toarnă peste feliile de ou asezate în farfurie, iar împrejur se pun foi de salată verde si felii de ridichi. În sos se poate adăuga si putin otet.
OUĂ CU MAIONEZĂ
6 ouă, 2 gălbenusuri, 1 lingurită mustar, 100 g ulei, 1 lingură smântână, un vârf de lingurită sare, 2 — 3 măsline sau putină salată verde.


Se fierb ouăle tari. Când s-au răcit se curătă de coajă si se taie în două, în lung. Se asază pe o farfurie cn gălbenusul în jos si se toarnă deasupra un strat de maioneză