https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

27 februarie 2023

Reteta de Mucenici - Muntenesti sau Moldovenesti. Cand sunt si cum se fac mucenicii


Cand sunt Mucenicii?

Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie.




Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie.

Cine au fost mucenicii?

Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici au fost  soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.

 De ce sunt praznuiti si De ce reteta de MUCENICI clasica, MUNTENEASCA, este cu mucenici scaldati in sirop

Afland despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage: "Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine". In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.

 Pentru ca au fost scosi vii din lac, comandantii au poruncit sa li se zdrobeasca picioarele cu ciocanele. Toti martirii au trecut la cele vesnice in urma acestui supliciu. Trupurile lor au fost puse intr-un car, ca sa fie duse spre ardere si apoi sa fie aruncate in lac. Numai Meliton, un tanar soldat, a supravietuit torturii. Pentru ca mai respira, ostasii nu l-au pus in car. Mama sa, stiind ca cei 39 de confrati in suferinta aveau pregatita imparatia cerurilor, isi ia fiul in brate si merge cu el sa-l puna in car. Daca ii dorea salvarea, trebuia sa fie lipsit de credinta in Hristos. Meliton moare pe drum, in bratele mamei sale.

 NUMELE celor patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.



In credinta populara, in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc. 

 In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.

Patruzeci sau patruzeci si patru de mucenici?

 Dupa traditia cea geto-dacica au fost 44 de mucenici, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legenda, din Fratautul Vechi - Moldova, unde se vorbeste de ziua celor 44 de Sfinti. Insa, traditia crestina afirma ca au fost 40 de mucenici.

 In Bucuresti, particele din moastele Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia se afla la Manastirea Antim, la Schitul Darvari, la Biserica Icoanei, la Biserica Mihai Voda, la Biserica Dichiu de pe Strada Icoanei si la Biserica "Sfantul Alexie" de pe Calea Serban Voda.

 Gospodinele fac in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie.




INTERESANT!
Un obicei rus,  este acela  de a face din aluat de cozonac  patruzeci “Zhavoronki”, pâinici mici, în formă de "ciocarlie". Ciocarlie sunt considerate ca primele păsări care se intorc  în Rusia, vestind începutul primăverii. Cum inceputul primaverii coincide cu praznuirea celor 40 de martiri,  această tradiție de a face ciocarlii in loc de opt-uri, a fost adoptată pentru a comemora mucenicii.
 

 

Reteta pentru mucenici Muntenesti

 Pentru aluatul din care se fac mucenicii este nevoie de 250 grame faina; 120 ml apa calda si sare.

Pentru zeama in care se scalda mucenicii: apa 2 litri, zahat-8 linguri, vanilie, nuca macinata, scortisoara

 In seara de 8 martie sa se faca o coca din care se modeleaza mucenicii. Mucenicii se fac snururi lungi si subtiri din coca, apoi se fac cerculete mici sau opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa presarata cu faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina.






In dimineata de 9 martie, mucenicii se trec prin sita sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o  oala cu apa fiarta.

TIPS!
Daca vreti ca siropul pentru mucenici sa fie limpede, nu fierbeti mucenicii direct in sirop ci intr-o oala cu apa in care ati pus un praf de sare, separat.  Mucenicii se pun la fiert abea cand apa clocoteste.

TIMP DE FIERBERE: 5-7 minute la foc mic – daca sunt facuti proaspeti, acasa; cei din comert  se pot fierbe ceva mai mult (depinde cat de vechi sunt) trebuiesc incercati dupa 8-10 minute

In alt vas se fierbe siropul : apa cu zahatul , la final cand se ia de pe foc se adauga mirodeniile: vanilia si coaja de lamaie, portocala.

Apoi se adauga in sirop mucenicii fierti si strecurati, trecuti in prealabil printr-un jet de apa rece pentru a indeparta amidonul.

 Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara de preferat puse in momentul servirii! daca adaugati nuca si scortisoara in sirop, acesta va avea o culoare maronie.

Pentru cei care prefera Mucenicii Moldovenesti , reteta video!