luni, 4 martie 2019

Simbolul florii de Crin

“De ce nu am aripi să zbor! /M-aș face un flutur ușor,/ Un flutur ușor și gentil /Cu suflet voios de copil,/ M-aș pune pe-o floare de crin, /  Să-i beau suflețelul din sân, / Căci am eu pe-o floare necaz:
                                                                                                               Frumoasă-i ca ziua de azi!”
                                                                                                                                           M. Eminescu

Se știe că Milady de Winter ( pe numele ei, Ann de Breuil, contesă de la Fère ) este înfierată, pe umărul stâng,  cu floarea de crin, semnul osândiților,  de către călăul orașului Lille, fiindcă l-a sedus și l-a dus la pierzanie pe un tânăr preot. Acest stigmat este suficient de convingător pentru ca următorul ei soț, nimeni altul decât Athos, conte de la Fère, să o condamne la moarte.Nu va ganditi ca  Athos, nobil si muschetar, era vre’un sfant. Fara scrupule, Athos,  joaca la zaruri banii, caii și bunurile prietenilor ! Indragostit de frumoasa Milady de Winter, acesta descopera semnul  si o osandeste la morte. Cand vin garzile sa o ridice, aceasta, inca ii declara cu Lacrimi in ochi dragostea ei, Contelui de la Fère.  Orbit de furie si gelozie pe trecutul frumoasei sale sotii, Contele  de la Fère, Athos, cere pedeapsa suprema. Mult mai tarziu, isi da seama ca a pierdut singura femeie pe care a iubit-o. Dupa ce  "Cei trei mușchetari" din romanul lui Alexandre Dumas, respectiv  cei patru prieteni  “dupa 20 de ani” se despart, Athos devine contele de La Fere, moșteneste o moșie lângă Blois (moșia Bragelonne) și înfiază un copil pe care îl crește - Raoul (vicontele de Bragelonne)

Astfel floarea de crin, devine in literatura universal, simbolul tradarii si al iubirii irecuperabile.Si totusi din punct de vedere religios,  crinul alb este asociat cu puritatea şi neîntinarea. Mesajul religios dat florii de crin este  extrem de  puternic. Este  simbol al Fecioarei Maria, al Sfantului Iosif dar şi al altor sfinţi, cum ar fi Arhanghelul Gavril şi al Sfântului Antonie ( religia catolica).Crinul, leul, acvila şi crucea sunt simboluri heraldice, prezente pe stema / blazonul statelor, oraselor, familiilor, organizatiilor.

Zeii l-au vrut si ei. : Hera, soţia lui Zeus, dar si  Jupiter au floarea de crin drept simbol. Hera, alaptandu-l pe fiul ei, Hercule, scapă câteva picături pe Pământ. Picăturile au format Calea Lactee, iar cele ce au căzut direct pe sol, au înflorit, devenind crini albi!Crinul galben - falsitate, dar şi distracţie
Crinul portocaliu – modestie
Crinul roşu - pasiune amoroasă, foc
Crinul roz – vanitate

Folosirea crinului inclusiv în ceremonia căsătoriei este o tradiţie ce aparţine Greciei antice. Cu crini se decorau inclusiv coridorul nupţial al tinerilor miri, obicei păstrat şi astăzi, considerat  o floare potrivită logodnei.

Crinul, simbolizeaza mandria si totodata nobletea. Floarea simbol pe blazonul regal, are o tije rigida care nu se indoaie dar se rupe, asemeni persoanelor orgolioase care decât sa abdice de la principiile lor, mai bine parasesc oamenii  care au opinii diferite de ale lor si situatiile care nu le sunt favorabile.

Crinul se dăruia oamenilor cu statut nobiliar, regilor,  ca simbol al iubirii necondiţionate. Mutat apoi in limbajul actual al florilor, crinul daruit unei femei indică iubirea princiara. 

 Pe biletul atasat florilor de crin, ar putea sta scris:  " Tu eşti suverana sufletului meu, lasa-ma sa te tratez ca pe o regina, sunt gata sa fac totul pentru tine!"


In lumea acvatica,  nuferii poarta numele de "crinii apelor"!

Povestea nufarului (crinului de apa) : Se spune ca din cerurile nopții a coborât Fecioara din Stele, cu gând să trăiască de atunci înainte alături de oameni. Tatăl și-a trimis fiul împreună cu Fecioara din Stele la un înțelept care locuia peste lac pentru a-i cere acestuia cuvinte povățuitoare. Dar pe când traversau apa, barca tânărului s-a lovit de un buștean, Fecioara din stele a căzut în apă și s-a înecat. Dimineața, pe acel loc a apărut prima floare de nufăr.

Vezi si Aranjamente florale 2019