duminică, 27 mai 2018

CUM asez TACAMURILE


Cum asez tacamurile? In ordinea in  care vin la masa felurile de mancare, tacamurile respective folosindu-se de la exterior spre farfurie ! Dar despre ...limbajul tacamurilor ati auzit?


Daca pe vremea lui Brâncoveanu se dădea zestre un pocal şi din el bea întreaga familie, iar  la curtea lui Ştefan cel Mare era aceeaşi regulă: circula un singur pocal în jurul mesei şi toţi musCum asez tacamurileafirii beau pe rând,  dupa cum amintea Sadoveanu  în scrierile lui despre pivnicerul lui Ştefan cel Mare, care sfătuia oamenii: „Vinul nu se bea ca apa, ca să se audă cum gâlgâie în gâtlej, ci îl primeşti pe limbă ca pe un şirag de mărgele, ca să-i prinzi agerimea şi mireasma“   astazi , codurile in ceea ce priveste servirea mesei si modul in care se aseaza tacamurile /vesela s-au schimbat. 

In ceea ce priveste asezarea veselei, tacamurilor, eticheta este unanim valabila si cunoscuta de profesionisti


Dar cum raspundem noi, beneficiarii ,  atunci cand masa se ia intr-un local si  vrem sa transmitem chelerului  un mesaj discret,  in privinta debarasarii mesei sau a faptului ca mancarea ne-a placut sau ...nu ?  Tacamurile se folosesc dinspre exterior spre interior. Tacamul cel mai indepartat de farfurie se va folosi la primul fel.


1-      In cazul in care  doriti sa va invitati sotia la dans  fiindca a incept melodia voastra preferata  si nu doriti sa se ia farfuria , lasati tacamurile in farfurie, orientate cu varfurile spre partea de sus a farfuriei, in asa fel incat sa formeze litera A .

2-      Daca doriti sa vi se aduca felul urmator, tacamurile se aseaza in farfurie, furculita fiind pusa peste cutit, in centrul platoului, in forma de cruce.

3-       Daca doriti ca chelnerul sa transmita bucatarului ca ati apreciat mancarea, asezati tacamurile unul peste celalat, cu varfurile orientate in dreapta.

4-      In cazul in care dimpotriva, preparatul nu a fos pe gustul vostru, incrucisati furculitat si cutitul, intoducand lama cutitului printre dintii furculitei.

5-       Ati terminat de mancat? Asezati tacamurile unul langa celalalt, pe centrul farfuriei, cu varfurile in sus!


Totusi, nu luati aceste coduri ca fiind reguli unanim valabile, caci dupa cum spuneam,  ele difera de la timp la timpuri si de la casa la casa . De altfel, eticheta este diferita de la o regiune la alta, de la o tara la alta, de la un continent la altul asa cum ne arata  Lisa Mirza Grotts - Etiquette Expert.