sâmbătă, 15 octombrie 2016

BAUTURI APERITIV sau DIGESTIVE ?

ATENTIE! ALCOOLUL DAUNEAZA GRAV SANATATII


Un coniac, un brandy sau un lichior bun? Acestea sunt bauturile digestive care pot insoti cafeaua sau desertul la finalul unei mese copioase.

De ce … aceste produse,  se numesc digestive, se consuma dupa masa si nu aperitive?

Fiind bauturi aromate, tari, peste 30% alcool,  bauturile digestive ajuta organismul sa digere mult mai usor alimentele consumate. In comparatie cu aperitivele, care se servesc inainte de masa, pentru stimularea poftei de mancare si care de obicei sunt albe-transparente, digestivele au esente aromate si chiar daca nu contin zahar , par dulci.

Daca Brandy-ul se obtine prin fermentarea sucului si a pulpei de fructe, Coniacul este dublu distilat si invechit in butoaie de stejar. Lichiorurile sunt bauturi digestive dulci, aromate cu diverse ierburi, fructe, miere, etc.


Cuvântul  ’’Lichior’’ derivă din latinul " liquifacere ", ceea ce înseamnă a distila . Principala caracteristică a băuturilor digestive este într-adevăr că  sunt făcute prin distilare . Lichiorurile nu sunt , de obicei, învechite în timp, dar au o perioadă de odihnă pentru îmbinarea aromelor.

Obiceiul de a consuma digestive, isi are originea in  Franta.

Conform legendei , în 1605, un trimis al împăratului francez Henric al IV , François d' Estrées Hannibal , a cerut călugărilor din Carthusian la Vauvert ,in aproapierea Parisului , sa reproduca reteta  unui manuscris alchimic care reda o reteta pentru un "elixir de viata lunga". Astfel, Chartreuse, este cunoscut si ca ’’elixirul vietii’’

 
 domeniile Chartreuse
Chartreuse - este un lichior francez făcută de către călugării Carthusian de la 1737 în conformitate cu instrucțiunile stabilite într-un manuscris, oferit acestora de către François d' Estrées Annibal în 1605. Acesta este compus din alcool distilat din nu mai putin de  130 de plante și flori . Licoarea este numit dupa manastirea călugărilor Grande Chartreuse , situata in Muntii Chartreuse din regiunea Grenoble în Franța. Licoarea, este produsa în distilarie lor , în orașul De Voiron.



Cele mai cunoscute produse  Chartreuse , sunt: cel de culoare verde- lichior natural facut din 130 de plante macerate în alcool- 55%  si Chartreuse Galben, 40% alcool, cu gust și aromă mai blande si mai dulci.

Insa , cel mai cunoscut produs Chartreuse, este Elixir Végétal de la Grande Chartreuse- 69% alcool. Acesta, a dat si numele culorii -Chartreuse-  (este o culoare neon, undeva intre verde si galben )

culoarea -Chartreuse-



   A fost si un Chartreuse Alb, produs și vândut între 1860 și 1900.

Chartreuse, are un gust foarte puternic, foarte dulce , dar devine atât picant cât și înțepător. Este comparabil cu alte lichioruri pe bază de plante , cum ar fi Galliano , Liquore Strega sau Kräuterlikör , deși este distinct mai vegetal. Ca si alte lichioruri , aroma sa este sensibila la temperatura de servire. Se poate servi foarte rece , dar este adesea servit la temperatura camerei. De asemenea, este prezent în unele cocktail-uri . Unele retete, contin doar câteva picături de Chartreuse din cauza aromei. Este popular în stațiuni de schi franceze , amestecat cu ciocolata calda - numit Green Chaud.



Tot călugării au produs " Génépi " . Génépi este termenul general în Alpi pentru un lichior de casă facut din flori montane locale. Familiile produc aceasta bautura pentru uzul propriu, în fiecare an. Există sute sau chiar mii de retete diferite de băuturi. Recent ( anii 2000 ) a fost făcut un produs Génépi etichetat " Génépi des Peres Chartreux " disponibil doar la nivel local, cu 40% alcool .
 
flori de munte din care se prepara Genepi

Benedictin este o băutură pe bază de lichior de plante, din secolul XIX , produs în Franța , la curtea lui Alexandru cel Mare. Initial, s-a spus ca a fost produs ca medicament, de catre calugarii de la Abatia benedictina, Fécamp în Normandia. 

The legend of Bénédictine in stained glass, at the Palais Bénédictine.


Alexandru cel Mare, a început producția sub denumirea comercială "Benedictine", folosind o sticlă cu o formă și etichetă reconoscibile.
Familia, în cele din urmă, a vândut compania celor de la Martini - Rossi, care a fost la rândul său,  cumparată de Bacardi.
 
Alexandru- cel-Mare

Fiecare sticlă de benedictini are inițialele DOM, pe etichetă, care vin de la " Deo Optimo Maximo " ("Pentru Dumnezeu, cu cât mai mult, cu atât mai bine"). Aceasta abreviere,  este frecvent utilizată la începutul documentelor ordinului benedictin.


Cointreau- este un brand de triplu sec (un lichior cu aromă de portocale),  produs în Saint -Barthélemy - d'Anjou , Franța . Acesta, a fost numit initial "Curaçao Blanco triplu sec". 

 
Dita Von Teese, ambasadoarea Cointreau ( accesorii  speciale  pentru a face cocktail-uri)

Cointreau Distillery a fost înființata în 1849, de Adolphe Cointreau , un cofetar și fratele său Edouard -Jean Cointreau. Primul lor succes, a fost cu Guignolet - lichior de cireșe , dar au devenit faimosi atunci când amestecand coji de portocale cu alcool pur din sfecla de zahăr, au obtinut primele sticle de Cointreau, care au fost vândute în 1875. Se estimează că 13 de milioane de sticle sunt vândute în fiecare an, în mai mult de 150 de țări. Cointreau & Cie S.A. a fost o firma de familie până în 1990, când a fuzionat cu Rémy Martin, pentru a forma Rémy Cointreau, acum o companie cotata la bursa .



Coniacul se degusta la temperatura de 10-11° C, dar anumiti producatori recomanda degustarea coniacului racit cu un cub de gheata sau flambat. Cunoscatorii prefera armagnac-ul, un coniac cu un gust mai puternic si staruitor.

Armagnac este un fel distinctiv de coniac produs în regiunea Armagnac din Gasconia , sud-vestul Franței . Acesta este distilat din vin, de obicei, realizat dintr-un amestec de struguri din soiurile Baco 22A , Colombard , Folle blanche și Ugni Blanc si învechit  în butoaie de stejar.

Armagnac a fost unul dintre primele domenii, în Franța, unde a început distilarea vinului. Armagnac, este cel mai vechi brandy distilat în Franța.

Ca și Brandy-ul,  în trecut, a fost consumat pentru beneficiile sale terapeutice. În secolul al 14-lea, Cardinalul Prior Vital Du Four, a pretins că Armagnac-ul , are 40 de virtuți: face să dispară înroșirea ochilor, vindeca hepatita, vindecă răni ale pielii, este bun pentru masaj, leac impotriva amneziei...

    
Între secolele 15 și 17, Armagnac s-a tranzacționat pe piețele de Saint-Sever, Mont-de-Marsan, și Aire-sur-l'Adour. Ulterior, comercianți olandezi au inceput promovarea pe scară mai largă.

Tradiția  franceză, spune ca Armagnacul se foloseaste pentru un fel de mâncare cu totul special si anume Ortolan. Consumul de ortolani, are o intreaga poveste, extrem de interesanta si desi astazi, prinderea micutelor pasari se considera braconaj, delicatesa inca se consuma in cercuri restranse.  Modul tradițional de a consuma ortolan este de a le capta cu plase, îngrășa într-un spațiu întunecat,  a le îneca în Armagnac, apoi fripte - se consuma întregi ,cu tot cu oase, în timp ce mesenii isi acopera capul cu un șervet alb. Este un ritual ciudat, asemeni unei conspiratii, tocmai fiindca pasarea se introduce in gura - toata, lasand afara doar capul cu tot cu cioc si apoi se musca astfel incat capul sa-i cada in farfurie.
 
ritualul Ortolanului





 
 
 
Sub sloganul "Nu vrem disparitia acestei pasari - Vrem doar să se mențină o tradiție! " chefii, posesori de stele Michelin, cauta o derogare din partea guvernului francez de a servi ortolan, doar un week-end de un an. Pana atunci, micuta pasare este degustata la preturi exorbitante, in taina, sub stergarul care ascunde rusinea fata de divinitate.


Lichiorurile sunt bauturi digestive dulci, aromate cu diverse ierburi, seminte, fructe, alune, miere si alte adaosuri secrete. Lichiorurile se servesc la temperatura camerei sau racite cu gheata. Pot fi, de asemenea, incorporate in cocteiluri. Si cremele de lichior sunt considerate bauturi digestive.


Grappa este o bautura distilata care a aparut in Italia inca din Evul Mediu. "Tuica" sau "palinca" italienilor, grappa este facuta nu din prune, ci din tescovina de struguri. In jurul anilor 1600, iezuitii din Spania, Italia si Germania au studiat si perfectat tehnica obtinerii grappei, iar metodele descoperite de ei au fost utilizate pana recent. Modernizarea distilarii grappei a avut loc cel mai probabil in 1979, in nordul Italiei. In procesul initial, distilarea avea loc pe flacara directa, dar curand au devenit evidente avantajele utilizarii distilarii la abur pentru obtinerea unei bauturi de calitate superioara.
Aroma sa depinde de varietatea de strugure utilizata. In mod traditional, Grappa se serveste in pahare mici la sfarsitul mesei, deoarece italienii cred in rolul digestiv al acestei bauturi.




Acestea au fost doar cateva dintre digestivele cu poveste, dar sunt si alte  digestive cunoscute: Disaronno, Amaretto, Fernet Branca,  Amaro Ramazzotti, Hubertus, Hallbiter, Unicum, Sheridan’s Irish Cream, Irish Cream, Malibu, Kahula – Rum, Vaccari Negro, Tatratea, Jagermeister, Drambuie Tia Maria, Hpnotiq liqueur, Limoncelo… si va las pe voi sa descoperiti  noi  digestive  cum ar fi   lichiorul de prune Mirabelle din Lorena și lichiorul de pere din Ardèche - printre multe altele care insotesc sampania sau servesc drept topping-uri pentru inghetata.

 tips! Rețeta digestiv / coniac  de casă:
1 litru țuică de casă
1 lingură semințe de struguri (prajite în tigaie la foc foarte mic -amestecați continuu, sa nu se ardă )
5-6 boabe cafea de bună calitate
1 esență vanilie ( ideal ar fi  un baton ) sau dupa gust, portocală (poate fi coaja de portocală, pe care o taiați ca și coaja de măr, fară să intrați in partea albă a coajei  - caci este amară și poate strica gustul)
Lasați toate ingredientele la macerat 10 zile, strecurați și puneți în sticlă!