Retete cu cartofi mov - violet .
In piete si supermarket au aparut cartofii mov-violeti. Cum pot fi preparati, in ce retete pot fi folositi, care sunt beneficiile consumului de cartof violet?
Cartofii violeți - mov ,originari din Peru, se regăsesc frecvent în meniurile din America de Sud.
Cum mai toata lumea stie sa prepare cartofi natur sau piure (acesta fiind principalul mod de pregatire al cartofilor mov – violet) facem cunoscute si alte retete, in care sunt prezenti cartofii mov - violet
-drojdie proaspata – cat o nuca
-2-3 cartofi mov- violet, potriviti
-200-300 ml de apa calduta
-1 lingurita de zahar (pentru a active drojdia)
-Faina cat cuprinde 500 -600 gr – nu este un gramaj exact pentru faina, doarece in functie de umiditate, anotimp, aluatul poate “cere” mai multa sau mai putina faina; de aici si expresia “se simnte la mana daca mai trebuie faina”.
-Sare- cat luam intre degete
-3 linguri de ulei sau 2 linguri de untura
Mod
de preparare:
-Spalam cartofii si ii punem la fiert cu o lingurita de
sare. Dupa ce s-au fiert si s-au racit,ii zdrobim ca pentru piure.
- Ridicam aluatul, presaram putina faina dedesubtul si deasupra
aluatului ca sa nu se lipeasca de vas cand creste, acoperim bolul cu un prosop si lasam deoparte, cca o ora,intr-un loc
calduros si ferit de curent.
In piete si supermarket au aparut cartofii mov-violeti. Cum pot fi preparati, in ce retete pot fi folositi, care sunt beneficiile consumului de cartof violet?
Cartofii violeți - mov ,originari din Peru, se regăsesc frecvent în meniurile din America de Sud.
Declarați cea mai sănătoasă legumă din lume, acești
cartofi violet - mov sunt din ce în ce mai căutați si datorită aspectului
frumos , felului special in care arata preparatele
Cartoful violet - mov este bogat în vitamina
C, potasiu,
calciu, fier,
proteine,
fibre
,carbohidrați dar și în antioxidanți. Culoarea mov a cartofului este dată de
cantitatea mare de antocianine care, fiind antioxidanți puternici, protejează
organismul de diferite forme de cancer.
Un alt beneficiu important al consumului de cartof mov -violet
este scăderea tensiunii arteriale. Dat fiind faptul că nu conțin grăsimi,
cartofii violeți - mov pot fi consumați chiar și în dietele de slăbire dacă nu
sunt combinați cu unt, margarină sau smântână.
Datorită antioxidanților puternici, cartofii violeți –
mov ajută la dezvoltarea și întărirea sistemului imunitar și protejează
celulele de eventuale boli cauzate de radicalii liberi.
Cum mai toata lumea stie sa prepare cartofi natur sau piure (acesta fiind principalul mod de pregatire al cartofilor mov – violet) facem cunoscute si alte retete, in care sunt prezenti cartofii mov - violet
Sa incepem cu un desert! Reteta de Rulada cu cartofi mov-violet
RETETA de PAINE cu CARTOFI MOV - VIOLET
Pentru aceasta reteta avem nevoie de urmatoarele ingredient:
Pnadispanul:
6 galbenusuri de ou
5 albușuri de ou
100g zahăr pudră
Făină 50g
Unt 50g, topit și răcit
Incalziti cuptorul la 200 ° C. Intr-o tavă 30X35 asezati hartie de copt.
Puneti gălbenușurile de ou și 1 lingura de zahăr intr-un bol mediu. Folosind un mixer electric, bateti la viteza mare pana cand se dizolva zaharul
Într-un alt castron, se bat albusurile cu un mixer electric până când este puțin spumos. Se adauga zaharul rămas și se mixeaza până cand albusul nu cade de pe tel
Se toarnă amestecul de gălbenuș în bezea. Folosind o spatula de cauciuc, se incorporeaza ușor amestecul , cu miscari de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din albus.
Cerneti faina peste compozitia de oua si amestecati ușor, dar rapid până faina s-a incorporat.
Se toarnă untul topit pe marginea castronului, amestecand ușor până cand este complet încorporat.
Se toarnă aluatul în tava pregătită.
Coaceți în cuptorul preîncălzit, timp de 12 minute.
Scoateți pandispanul din tava de copt si lăsați-l să se răcească acoperit cu o bucată de folie, pt. a-l putea rula mai apoi.
Umplere:
-smantana de Frișcă 500ml – (rece, din frigider)
-5 linguri zahar pudra
-vanilie 2 esenta
-gelatina (un plic)
-5 cartofi violet - mov
Adauga smântână și zahărul într-un bol mediu si bateti amestecul până are o consistenta ferma - dar mu mai mult fiindca riscati sa se branzeasca
Intre timp fierbeti cartofii mov- violet taiati , in apa cat sa-i acopere. Dupa ce cartofii mov- violet au fost fierti, scurgeti apa intr-un vas si adaugati in aceasta gelatina- vz. pe plic cantitatea; reintoduceti cartogfii in gelatina astfel preparata si lasati sa se racoreasca – asambalati inainte sa se inchege gelatina.
Asamblați astfel:
Se transferă pandispanul pe o bucată de hârtie pergament, cu partea de dedesubt(care a venit in contact cu tava de copt) în sus. Peste pandispan puneti ¾ frisca si bucatele de cartofi dulci mov-violet . Rulati.
Decor:
Restul de frisca mixati-l cu restul de cartofi mov - violet si gelatina; pastrati cateva felii de cartof fiert pt. decor
RETETA de PAINE cu CARTOFI MOV - VIOLET
-drojdie proaspata – cat o nuca
-2-3 cartofi mov- violet, potriviti
-200-300 ml de apa calduta
-1 lingurita de zahar (pentru a active drojdia)
-Faina cat cuprinde 500 -600 gr – nu este un gramaj exact pentru faina, doarece in functie de umiditate, anotimp, aluatul poate “cere” mai multa sau mai putina faina; de aici si expresia “se simnte la mana daca mai trebuie faina”.
-Sare- cat luam intre degete
-3 linguri de ulei sau 2 linguri de untura
-Maiaua se
pregateste fie intr-un vas separat, fie direct in vasul in care framantam. Intr-o jumatate de cana de apa calduta,
dizolvam drojdia si adaugam 1 lingura rasa de zahar, pentru ca aceasta sa se
activeze. Cand s-a dizolvat si zaharul, punem apa cu drojdie peste faina ( in
centrul vasului in care am pus faina) si incorporam cate putina faina, pana se face ca o pasta moale. Lasam sa se
odihneasca 10 minute intr-un loc ferit de current, acoperind vasul cu un
stergar/ capac.
-Dupa ce maiaua a inceput sa creasca, adaugam sarea si cartofii
pisati peste faina; incepem sa
incorporam maiaua, adaugand cand este necesar restul de apa. Cand coca a ajuns
la consistenta dorita, aluatul nu trebuie sa fie moale, nici foarte tare, nici
foarte umed , adaugam uleiul/ untura, daca se desprinde de pe mana, aluatul
este gata.
-Punem aluatul in tava/forme. Mai lasam deoparte sa
creasca inca 45 de minute. Intre timp,pornim si cuptorul la.
-Introducem painea in cuptor. Lasam sa se coaca approximativ
45 de minute la 180gr.
-Scoatem painea din cuptor si cu palma umezita cu apa sau cu un stergar
umed, dam painii putin luciu.
-Acoperim painea cu un stergar si lasam sa se raceasca.
Reteta - Mantou violet de cartofi dulci – preparat la abur
Ingrediente:
1 linguriță drojdie instant
80ml apă călduță
240g faina
1 praf de copt
65g zahăr pudră
250 g cartofi dulci violet, fierti si mixati piure (ca
sa-i mixati nu puneti lichid, adaugati 1 ou )
2 linguri de ulei vegetal
2 linguri seminte de susan, opțional
Zahăr 10g, opțional
Adauga drojdia uscată în apă călduță cu un praf de zahar,
pt. a o activa.
Cerne faina și praful de copt împreună, într-un castron
mare, amestecati cu zahărul pudră.
Adaugă încet drojdia în amestecul de făină și amestecă cu
mâna curată; adauga apoi cartofii dulci
piure si amesteca adaugand apa, până obtii un aluat moale. Adaugati uleiul si amestecati
până aluatul se despreinde de mâna.
Lasatiți aluatul deoparte la dospit, aproximativ 30 de
minute ,acoperit cu un prosop sau folie alimentara pt. a nu face crusta
deasupra
Se aseaza aluatul pe o suprafață de lucru presarata cu
faina dandu-i formă dreptunghiulară, se umplere (presara) cu zahăr brun sau/si susan ori gem, se ruleaza și
se taie în părți egale.
Se pun bucatile taiate pe suporturi de hartie pergament .
Se lasa la odihnă pentru alte 15 minute.
Se pune o oala cu apa la fiert. Cand apa fierbe , se
aseaza aluatul cu tot cu suportul pergament in sita care se aseaza deasupra
vasului cu apa fiarta.
Se lasa la foc mediu timp de aproximativ 8-10 minute
Când ați terminat, scoateți din vapor . Se servesc calde!