https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

12 noiembrie 2022

Birmania - Tari asiatice care merita vazute!

Myanmar (Birmania) este una dintre cele mai sarace și în acelasi timp, una dintre cele mai fascinante țari din Asia de sud-est.  Deși saracia populatiei este evidena (triburile traiesc la fel ca in evul mediu), Birmania este bogată în zăcăminte — petrol şi gaze naturale, cupru, staniu, argint, tungsten etc. — dar şi în pietre preţioase, de felul safirului, smaraldului, rubinului şi jadului. Printre alte comori se numără şi pădurea tropicală; cheresteaua obţinută din lemnul ei este de o calitate rară, câteva dintre esenţele apreciate fiind tecul, lemnul de trandafir şi padaukul.  
Myanmar fiind supranumita -tara aurului- opulenta constructiilor ,  contrasteaza izbitor cu modul in care traiesc localnicii. 



De-a lungul secolelor, Myanmarul a avut numeroase capitale. De exemplu, în centrul Myanmarului se întinde Mandalay, numit în mod popular Oraşul de Aur. În 1857, regele Mindon a îmbrăcat pentru totdeauna capitala Mandalay cu onoare regală, construind un imens palat pentru el şi reginele lui. Vechiul oraş, cu o suprafaţă de 4 kilometri pătraţi, era înconjurat de ziduri înalte de 8 metri şi groase de 3 metri la bază. Zidurile erau dublate de un şanţ cu apă lat de 70 de metri.


La 200 de kilometri mai jos de Mandalay se află Pagan. Şi el o fostă capitală, oraşul a fost întemeiat în timpul primului mileniu al erei noastre, cunoscând cea mai înfloritoare perioadă în secolul al XI-lea; totuşi oraşul a fost abandonat după numai 200 de ani. Cu toate acestea, în jurul a câteva sătuleţe se găsesc sute de temple şi pagode lăsate în ruină — ecoul unei glorii de mult apuse.

Capitala actuală, Yangon (numită oficial Rangoon până în 1989), este un oraş dinamic, cu peste trei milioane de locuitori; turnul aurit, înalt de 98 de metri, al Pagodei Shwedagon, veche de 2 500 de ani, dezvăluie bogăţia şi ingeniozitatea arhitecturală a vremurilor de odinioară. Se spune că turnul este bătut în aproximativ 7 000 de diamante şi alte pietre preţioase. În vârf are un singur diamant de 76 de carate.



 Atractiile principale includ Pagoda aurita Shwedagon si Maha Pasan Guha, sau “Marea Pestera”. Pagoda Shwedagon, este considerat cel mai vechi templu budist din lume, cu fatada imbracata in aur, pe care timp de secole, nimeni nu a îndrăznit să o  jefuiască. 


Legenda spune că doi frați călători l-au întâlnit Buddha cand se odihneau la umbra unui copac . Au împărțit hrana cu el, fiind recompensati cu  opt fire de par din capul lui Buddha . Frații au luat acest păr sacru si cu ajutorul împăratului , a inceput constructia a ceea ce ar fi complexul de Shwedagon.



Printre principalele atractii turistice se numara  Pagoda Stanca de Aur din Kyaiktiyo, un altar de 5,5m construit pe un bolovan ce sta in echilibru pe o stanca. Stanca de Aur sau Pagoda Kyaiktiyo este unul dintre locurile sacre ale birmanilor. 


De fapt un bolovan de granit, acoperit cu foita de aur, stanca atrage turistii ca un magnet, mai cu seama ca sta intr-un echilibru precar si pare gata-gata sa o ia la vale. 

Bolovanul se afla in varful muntelui Kyaiktiyo, din statul Mon, si este complet imbracat in foita de aur, donata de credinciosii budisti care s-au incumetat sa urce pana la 1100 de metri. In varf are o pagoda inalta de 7,3 metri.


Legenda spune ca construcția sa a fost făcută în timpul vieții lui Buddha . 

Potrivit legendei , Buddha , într-una din numeroasele sale vizite la pământ , a dat o suvita de păr unui pustnic numit Taik Tha. Acesta a facut cadou suvita familiei regale. Suveranul, a venit cu ideea sa ascunda suvita intr-un bolovan de aur, in varful caruia avea sa fie construita o pagoda. Ambarcatiunea cu care a fost transportat bolovanul s-a transformat intr-o piatra aflata la vreo 300 de metri de Bolovanul de Aur si devenita si ea  loc de pelerinaj pentru credinciosi.


Potrivit aceleiasi legende, motivul pentru care Bolovanul de Aur sta in echilibru si nu o ia la vale este tocmai faptul ca in interiorul acestuia se afla suvita lui Buddha.


Anual în perioada octombrie-martie , Pagoda este de mii de credincioși care se adună în jurul stâncii aprinzand lumanari, oferind fructe , tămâie , podoabe pentru păr și aplicand foiță de aur pe stanca .


Alt obiectiv turistic este Naga-Yone de langa Myinkaba. Aici, se afla statuia lui Buddha protejata de o cobra uriasa – o combinatie intre budism si astrologie brahmana.


 
Iar in Pegu se afla Pagoda aurita Shwemawdaw. La nord-est se afla Buddha Shwethalyaung, privita ca una dintre cele mai reale statui ale lui Buddha asezat, acoperit in totalitate de jungla in 1757 si redescoperit in epoca britanica.


Daca ti-a placut te rog da share pe pagina facebook. Multumesc!