https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

01 noiembrie 2022

Curatare Seminee si Sobe




cum se curata semineul ? Dar soba ?
                             

Curatarea funinginii de pe geamul șemineului
Dacă funinginea acoperă sticla, este suficient, în mod normal ,sa intensificati arderea lemnului in focar pentru o perioda scurta de timp iar căldura intensa și sistemul de curatare cu aer vor face ca particulele de funingine depuse pe sticla sa fie arse. 




În cazul în care sticla este încă acoperita cu funingine, se recomandă următoarea metodă: umeziți o bucată încrețită de ziar și înmuiat-o cu atenție în cenușa din pe partea de jos a focarului. Frecați geamul cu hârtia inmuiata in cenușa(asigurati-va ca cenusa este indreptata inspre geam). Se repetă de mai multe ori dacă este necesar, pentru a aduna toata funinginea. În cele din urmă, frecati geamul cu o bucată curată de hârtie uscata pentru a îndepărta particulele de funingine, care acum se vor curata usor. Această metodă este ecologica, eficienta și ieftina.

Curatarea focarului de cenusa
Specialistii spun ca  este benefic sa lăsati un strat de cenușă pe fundul focarului de semineu. Acest strat izoleaza si protejeaza partea de jos a focarului. De asemenea, mulți oameni consideră că este mai ușor să aprindă focul în cazul în care câteva bucăți de cărbune sunt lasate in focar.
Deoarece cenușa este un material extrem de izolant, de multe ori veți găsi resturi aprinse  ascunse în cenușă la cateva ore sau chiar zile dupa ce focul a fost facut. Prin urmare când goliți cenușa, este important ca acesta sa fie golita într-o găleată cu un capac, ambele din metal. Cenusa trebuie să fie lăsata sa se raceasca până a se arunca la gunoi când sunteți sigur că nu există particule rămase în cenușă care ar putea crea incendii. Cenușa poate fi folosita ca îngrășământ în cazul în care provine din lemn curat, netratat. Alternativ poate fi aruncata împreună cu alte deșeuri.


Cel puțin o dată pe an, scoateti placa deflectoare și placile de fonta/samota din interiorul focarului pentru a va  asigura că acestea sunt în formă bună. De asemenea, verificati grătarul și placa de jos a focarului si curatati cu o perie particulele de funingine de pe acestea si in restul camerei de ardere.

Toate semineele , sobele si  cosurile de fum ar trebui să fie curatate cel puțin o dată la 4 ani (maxim  4 ani,  in cazul tehnologiillor de evacuare performante). Dacă observam noi sau coșarul ca se formează în coșul de fum mai multa funingine decat in mod normal , trebuie să crestem frecventa inspectiilor.

Un semineu curat și un coș de fum curat este important pentru a realiza o ardere curata și pentru a evita un incendiu . În cazurile în care coșarul va observa acest lucru ,vă va instrui cu privire la tehnicile corecte și va va sugereaza măsurile care trebuie puse în aplicare.