sâmbătă, 2 iulie 2016

Reteta - TURTA DULCE cu poveste

 





Turta dulce- in istorie!



Turta dulce, a fost cunoscuta în Europa din anul 992 , raspandirea ei pe scara larga, fiind atribuita călugărului armean Grigorie, de la Nicopole (Gregory Makar) ( Grégoire din Nicopole ) . 
A plecat de la Nicopole -Pompei , dar a trăit în Bondaroy ( Franța ) , în apropierea orașului de Pithiviers , unde a locuit timp de șapte ani , învățand si preparand ‘'turtă dulce'’ pentru
creștinii francezi .

 

Indiferent cum este prezentata , originea diverselor tipuri de turta dulce, pare a fi comuna.

In general, turta dulce,( Gingerbread- varianta englezeasca) este un desert aromat cu ghimbir si indulcit cu miere sau melasă. Varietatile de Turtă dulce pot fi de la un tort (cu blat moale) ,chec cu textura umeda, pana la biscuiti ghimbir . 

Inițial ,turta dulce, cunoscuta ca Zingiber sau Gingebras, face referire la ghimbir conservat . Mai tarziu, acelasi termen,  s-a referit la o glazura  făcuta cu miere și condimente .

Traducerea din franceză - pain d'épice- face referire la un chec (pâine condimentata)

Din Germana, avem termenul Lebkuchen se pare ca vine din combinarea termenilor: Leben( viață ) sau LAIB ( pâine ), kuchen insemnand ‘’tort’’  se pare ca facea referire la un tort 
aniversar ; tot din germana Pfefferkuchen(turata dulce) – face referire la tortul condimentat si provine de la o gamă largă de condimente folosite în acest produs .



În secolul al XIII-lea , turta dulce a fost adus în Suedia de către imigranții germani . 
În secolul al XV-lea , in Germania este cunoscuta breasla producatorilor turtă dulce .
Referințe timpurii (1444) la manastirea  Vadstena Abbey (Suedia), arată ca maicile coceau turtă dulce, aceasta fiind renumita pentru tratarea indigestiei . Din aceeasi perioada, dateaza obiceiul de a coace biscuiți și a-i picta, pt. a-i pune in fereastră, ca decoratiuni .

Prima documentare a Comerțului de biscuiți (turtă dulce) dateaza din secolul al XVII-lea,acestia fiind vânduti în mănăstiri , farmacii și piețe.

 Daca in Evul Mediu, in  Anglia, turta dulce a fost consumata pentru proprietățile medicinale , o sută de ani mai târziu orașul Market Drayton în Shropshire , Marea Britanie, a devenit cunoscut pentru turta dulce , aceasta fiind afișata cu mândrie pe insemnul care ureaza ‘’bun venit’’ in orașul lor. Prima mentionare înregistrata cum ca turtă dulce este coapta in oras,dateaza din 1793 ; cu toate acestea , produsul a fost probabil făcută mai devreme la nivel local,deoarece ghimbirul a fost datat ca fiind prelucrat din 1640 . Turta dulce,  a devenit disponibila pe scară largă, în secolul al XVIII-lea .

 

Turta dulce – in lume!

În Anglia , turtă dulce se poate referi la tort , sau un tip de cookies / biscuiti făcut cu ghimbir .
In forma de fursecuri , este prezentata de obicei sub forma unui om de turtă dulce .

 
''Omuletii Turtă Dulce'' au fost mai întâi atribuite reginei Elisabeta I , care ar fi servit figurinele unor demnitari străini . Astazi , sunt în general servite în preajma Crăciunului .

Parkin -este o turtă moale , cu fulgi de ovăz și melasă, populara în nordul Angliei .

În Statele Unite , turta dulce ,este numita "tort turtă dulce " sau "tort ghimbir " pentru a o distinge de formele mai dure .

În Franta, pain d'épice, este oarecum similară si se face cu miere. Turta dulce original franceză,nu conține ghimbir .

În Germania turtă dulce se face în două forme : o formă moale numit Lebkuchen și o formă mai dura , asociata cu carnavalurile și piețele de Crăciun. Turta dulce tare, se face în forme decorative , cu glazură .


 
În țările nordice , turta dulce este cunoscuta sub denumirile: 
-estepepperkaker (norvegian) , 
-pepparkakor (suedeză) ,
-brunkager (daneză),
-piparkökur (islandeză) ,
-piparkakut (finlandeză) și 
-în țările baltice piparkūkas (letonă) sau
-piparkoogid (estonă) . 

 
Este facuta din aluat fraged , cu aspect de cookie-uri / biscuiți subțiri , find asociata cu perioada Crăciunului. 
În Norvegia și Suedia ,pepperkaker / pepparkakor sunt de asemenea folosite ca decoratiuni pentru ferestre, pepperkaker/pepparkakor, sunt ceva  mai groase, fiind decorate cu glazura si bomboane .

Coacerea turtei dulci, in preajma Craciunului,  este o traditie in multe familii, copiii fiind obligatoriu implicati in aceasta activitate (pepperkaker / pepparkakor / brunkager) .
În limba engleză , termenul:  pepperkaker / pepparkakor / brunkager, este folosit pentru biscuit cu ghimbir , mai degrabă decât pentru turtă dulce .

În Elveția , "biber" este tort cu aroma de turtă dulce ,dreptunghiular, cu  umplutură marțipan .
Biber, este faimos din cantoanele Appenzell sau St. Gallen și este ornate cu figurine ale ursului Appenzell sau catedrala St. Gallen.

 
În Țările de Jos și Belgia , o turtă dulce moale și friabilă numita Peperkoek, Kruidkoek sau Ontbijtkoek este foarte populara si se serveste la micul dejun sau în timpul zilei. Are forma unui chec  din care se taie felii groase și adesea se ung cu unt, pe partea de sus .

Cozonace - sunt cunoscute în Rusia . Cele mai cunoscute Cozonace sunt coapte în orașele vechi Tula ( Tula turtă dulce , Тульский пряник ) , Vyazma , și Gorodets .
 

În Polonia , turta dulce , este cunoscuta ca pierniki. Cel mai renumit produs este : Toruń- turtă dulce ( Piernik Toruński ) , o turtă dulce tradițională poloneză , care a fost produs încă din Evul Mediu , în orașul Toruń . A fost o delicatesă, (favorita lui Chopin , când l-a vizitat nașul său , 
Fryderyk Florian Skarbek , in Toruń ,în timpul unei vacante).

 

În România , turtă dulce , este de obicei acoperită cu glazura de zahăr si are ca condiment distincta fiind aroma de cardamom . De altfel, acest condiment este des folosit in turta dulce, in europa, fiind chiar asimilat produsului,  gustul lui fiin regasit si in prepararea vinului fiert

În Brazilia , un tip de prăjitură asemănătoare cu turta dulce este cunoscut ca Pao de Mel "pâine cu miere " . Acesta, poate fi la fel de mare ca un tort de cafea , sau cu dimensiuni mici, fiind de obicei acoperita cu ciocolată .

Există de asemenea, o varietate foarte populara locala, a turtei dulci din Bulgaria
Se numește меденка " din miere " . În mod tradițional, este la fel de mare ca palma , rotunda și plata ,uscata,  acoperita cu un strat subțire de ciocolată . Ca ingrediente specifice: miere ,scorțișoară , ghimbir si cuisoare .


Reteta - Figurine din turta dulce

 Ingrediente

-2 cani faina,

-2 oua,

-1 pachet budinca ciocolata,

-1/2 pachet unt,

-1/2 cana zahar pudra,

-1/2 lingurita praf de copt stins cu zeama de lamaie sau un stop de otet,

- condiment; fivespices sau un varf de cutit cardamom (obligatoriu, este ingredientul care da gustul specific acestui prepatart, nu intreceti masura, este foarte aromat), putin ghimbir, un varf de cutit nucsoara si anason rasnite si trecute prin sita, scortisoara

 

Mod de preparare

Puneti in vasul de mixer, pe rand, ingredientele:

1-Faina amestecata cu praful de budinca, initial cernute, se amesteca cu untul,

2-adaugati apoi ouale amestecate in prealabil cu zaharul,  

3-Este randul prafului de copt stins

4- Cand adaugati condimentele, puneti o cantitate mica si gustati. Toate sunt condimente foarte aromate si s-ar putea sa stricati preparatul daca se intrece masura.

Dati la rece minim 45 minute.

Scoateti aluatul din frigider, si intindeti pe masa tapetata cu faina. Decupati formele si dati la copt, intr-o tava tapetata cu hartie si unsa  cca 30- 45 de minute (functie de cuptor), la foc mediu.

Ornati cu serbet sau glazura de zahar, bombonele si voie buna !



 
articol documentat Gingerbread