https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

29 noiembrie 2023

Craii (magii) de la Rasarit – Cultul Misterelor, Mithra




   Craii, magii de la Rasarit, cei trei regi ai Orientului urmand o stea, Steaua Regelui (Regulus din constelatia Leului), de fapt urmarind conjunctia dintre Jupiter si Steaua Regelui), au marcat nasterea Mantuitorului cu daruri sfinte: aur, smirna si tamaie, anuntand ca Fiul lui Dumnezeu s-a nascut.


Cine erau Magii / Craii de la Rasarit?


  Herodot ne spune ca unul din cele sase triburi din Medina se numea Magi, acestia fiind unul dinte cele mai influente triburi datorita puterii lor vizionare. Erau urmasii directi ai lui Aaron, fiind primii preoti ai omenirii.


Cultul datat sec- I - dupa Hr., Mithra ,defineste Misterele lui Mithras sau Misterele Persanilor, numele Persan –Mithra/ Mitra, desemnand-uL  pe Dumnezeu!


Dumnezeu insusi, vorbind cu Moise i-a poruncit sa-l aseze pe Aaron arhiereu al iudeilor, iar pe fiii lui

ca preoti, randuind si vesmintele lor corespunzatoare cu care acestia trebuiau sa se imbrace la slujbele aducerii jertfelor. "Sa aduci pe Aaron si pe fiii lui la intrarea cortului adunarii si sa-i speli cu apa. Si luand vesmintele sfinte, sa imbraci pe Aaron, fratele tau, cu hitonul si cu meilul, cu efodul si cu hosenul si sa-l incingi peste efod; sa-i pui pe cap mitra, iar la mitra sa prinzi diadema sfinteniei. Apoi sa iei untdelemn de ungere si sa-i torni pe cap si sa-l ungi. Dupa aceea sa aduci si pe fiii lui si sa-i imbraci cu hitoane; sa-i incingi cu braie si sa le pui turbanele; si-Mi vor fi preoti pe veac. Asa vei sfinti tu pe Aaron si pe fiii lui" (les. XXIX, 4-9).






Astazi, denumirea de Mitra, o recunoastem ca fiind toca/ acoperământ al capului de formă sferică sau conică, uneori bogat ornamentat, purtat mai ales de arhierei în timpul slujbei religioase. De asemeni, cuvantul defineste  coroana purtată de regi, de împărați .




La popoarele orientale stravechi, mitra avea o forma speciala (asemanatoare cusmei  dacice).

Mai cunoastem  Mitra Papala, in forma de  gură de pește.  

Un derivat,  poate fi  -Mitropolit- nume purtat de cei cinci dintâi arhierei ai țării, rang în ierarhia Bisericii ortodoxe, inferior patriarhului și superior episcopului


Etimologia cuvantului Mitra, este persana!


 Mergand spre inceputurile Crestinismului, atunci cand Moiese pleaca cu poporul ales din Egipt (exodul), merge 40 de ani in desert (desert nu inseamna neaparata teren nisipos ci mai degraba o calatorie spirituala, in care triburile sunt hranite cu mana cereasca, har divin), ne intrebam pe au mers aceste triburi persane? In drumul lor spre Pamantul Fagaduintei, au putut ele ajunge in Euopa?


picture Rembrandt- Moise -Tablele Legii





Facnd o paralela intre Moise, fratele lui Aaron, care era cunoscut ca Moșé Rabenu („Moise Învățătorul nostru”) si Zamolxe, care era cunoscut ca Moșul, Zeul Moș, putem spune ca au ajuns in Dacia?



Imperiul Persan (în persana veche: Parsā), sau Imperiul Ahemenid, a fost un imperiu iranian ce a dominat Asia de Sud și de Sud-Vest între 550 î.Hr., de la cucerirea mezilor de către Cirus cel Mare, până în 330 î.Hr., când ultimul împărat Ahemenid moare și imperiul este cucerit de Alexandru cel Mare.


La apogeul întinderii sale teritoriale, teritoriul său cuprindea Iranul, Afganistanul, Irakul, Turcia, Siria, Egiptul, Israelul, Libanul, Ciprul și porțiuni din România, Bulgaria, Grecia, Arabia Saudită, Libia, Sudanul de Nord, Caucaz, India, Asia Centrală și chiar din China, cu o suprafață totală de 8.000.000 km2.


După cucerirea Imperiului Persan de către Alexandru cel Mare, cultura Persana din Oriental Mijlociu, fuzioneaza cu cea Europeana.
Acum sa ne intoarcem la misterioasa religie Mithra sau Mitra.

Este posibil sa nu existe o legatura intre obiectele/rangurile actuale de cult religios si misterioasa  religie ? 


Se spune ca:
''Credincioșii de Mithras au avut un sistem complex de șapte grade de inițiere, cu mese rituale. Initierea se se facea in temple subterane, sub deviza "uniți de strângerea de mână". 



 Templele de Mithras sunt scufundat sub pământ, fără ferestre, și foarte distincte.  Un număr considerabil de temple Mithra au fost găsite în Roma, Ostia, Numidia, Dalmatia , Marea Britanie și de-a lungul frontierei Rinului / Dunării (inclusiv România); fiind mai puțin frecvente în Grecia, Egipt și Siria .



Mithraeum reprezenta peștera în care Mithra a ucis taurul (scena principala care defineste cultul Mithra); Acestea sunt de obicei situate în apropiere de izvoare sau de apa (se cunoaste faptul ca apa este inteligenta, este vie si purtatoare de informative); apa proaspătă pare să fi fost necesara pentru unele ritualuri Mithraice (botezul), adesea fiind încorporat în structura templului un bazin.


Taurul, poate fi taurul Egiptlui,  Apis, iar pestera incaperea subterana care se afla sub sfinxul Egiptean unde sunt cele doisprezece sarcoface, unul singur fiind ocupat de un taur.
De aici, inceputul unei noi religii prin Aron, fratele mai mare a lui Moise, cel care l-a induplecat pe faraon sa ingaduie plecarea israelitilor din Egipt. Dumnezeu i-a desemnat pe Aron si Moise cu comemorarea Pastelui, iar Aron si fii sai au primit autoritate preoteasca prin Moise.



Scenele iconice ale lui Mithras arată ca acesta s-a născut dintr-o piatră " Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea Şi îţi voi da cheile împărăţiei cerurilor şi orice vei lega pe pământ va fi legat si in ceruri si orice va fi dezlegat pe pamant va fi dezlegat si in ceruri" matei16 , menirea sa fiind sacrificarea taurului (alte simboluri ale taurului fiind semiluna, balaurul, Iuda,etc) și recunoastrea unui singur Dumnezeu (Soarele).






Mithras nascandu-se din piatra 180–192 Muzeul national de istorie al Romaniei


 La Roma, exista aproximativ 420 site-uri arheologice in care s-au gasit materiale legate de cult. Printre obiectele gasite sunt aproximativ 1000 de inscripții, 700 de scene (mozaic, picturi sau sculpturi) cu uciderea taurului  și aproximativ 400 de alte monumente.


Trebuie mentionat ca de la începutul anilor 1970, a inceput sa se faca distinctie intre cultul roman Mithraic si cel Persan.


În acest context, Mithraismul a fost uneori privit ca un rival al creștinismului timpuriu, cu similitudinile sale, ca ierarhia de adepți(arhiepiscopi, episcopi, preoți)  și o luptă grea, permaneneta dintre Bine și Rău.
 

Există dovezi arheologice că în locurile de închinare s-a scris sub forma nominativ numele lui Dumnezeu ca "Mithras". Cu toate acestea, în textul grec ( « Περὶ ἀποχῆς ἐμψύχων » ) , există o referire la istoria misterelor Mithraic de Euboulus și Pallas, care sugerează că " Mithra " este un cuvânt străin, indeclinabil. În sanscrită, " Mitra " înseamnă " prieten" sau "prietenie"


Cuvantul Iranian "Mithra" și sanscrita "Mitra" se crede ca provin dintr-un cuvânt indo-iranian care înseamnă "contract, acord, legământ " (cei care purtau Chivotul Legii si Tablele Legii)


Istoricii moderni au diferite concepții despre dacă aceste denumiri se referă la același Dumnezeu sau nu. Istoricul John R. Hinnells a scris de Mitra / Mithra ca fiind o singură zeitate  la care se închinau religii diferite. Pe de altă parte, David Ulansey consideră ca  Mithra ar fi un nou zeu care a început să fie adorat în secolul -I- î.en.



Piesa centrala care spune ’’povestea’’ este Mithras, îmbrăcat în costumul Anatoliei (linea, ia, haina lunga din in care reptrezinta puritatea, ingerii)  și purtând un coif frigian (ceea ce noi numin cusma dacica), ucigand taurul; Un câine și un șarpe ajung pana spre sângele prelins din rana taurului. Un scorpion prinde organele genital ale taurului. Un corb zboară în jurul sau. Trei spice de grâu ies din coada taurului, uneori de la rana. Taurul era adesea alb.


 Interesant este faptul ca zeul isi intoarce privirea de la Semiluna, spre Soare, Mithra fiind fiul Soarelui.




mithras- muzeul Vaticanului




Cei doi purtători de torțe sunt pe fiecare parte, îmbrăcati ca Mithras , Cautes cu flacara îndreptata în sus in dreptul Soarelui  și Cautopates cu torța îndreptat în jos in dreptul Semilunii.


In unele iconografii apare ’’iluminarea’’ care vine dinspre Soare.

Cea de a doua scenă ca importanta dupa cea cu taurul, este așa-numita scenă banchet, unde Mithras sta alaturi de Soare, unul dintre adepti dedicand cornul taurului jertfit,  zeului Soare. Interesanta este pozitia semilunii. Si aici, apare sarpele (ADN-ul uman), constelatia Hidra. 









Una dintre cele mai multe reprezentari ale religiei Misterelor este ingerul cu cap de leu, legat de pamant cu un sarpe.


Gura leului este adesea deschisa (asa cu este gura Leului Steagului Dacic). De obicei are patru aripi (posibil serafim), două chei, uneori o singură cheie (posibil cheia Sf. Petru de la Portile Raiului) și un Sceptru (posibil simbolul imparatiei cerurilor, toialul lui Aaron) . Cele patru aripi, transporta simbolurile celor patru anotimpuri (scena se repeta la Crestini in "Apocalipsa", unde apar: leul, vulturul, taurul si omul ca fiind sustinatorii tronului celest) și un fulger este inscripționat pe piept (nascut in/din zodie de foc, intruchiparea energiei divine). La baza statuii sunt ciocanul și cleștele, cocoșul ( "Zic ţie, Petre, nu va cânta astăzi cocoşul, până ce de trei ori te vei lepăda de Mine") și bagheta lui Mercur.


Leul, este ceea ce noi cunoastem ca fiind Lupul Dacic, vezi steagul Mitrenilor, care nu este lup ci Leu, Leul antic, leul de Pestera, care asemeni lui Mitra se naste din piatra (pestera) simbolul preotilor persani, al Semeitiei lui Aaron, calugarilor de astazi, sarpele fiind toiagul lui Aaron (ADN-ul)  " Aaron şi- a aruncat toiagul înaintea lui Faraon şi înaintea slujitorilor lui; şi toiagul s'a prefăcut întrun şarpe"  iar aripile leului aratand ca acesta este inger intre cer si pamant, constelatia Leului fiind cea in care se afla Regulus, Steaua Regelui, stea urmata de magi la nasterea Mantuitorului.






Potrivit MJVermaseren, Anul Nou Mithraic și ziua de naștere a lui Mithra a fost pe 25 decembrie.




Museum Orientalis in the Netherlands



Initierea:
Se afirmă că "nimanui nu i s-a permis să fie inițiat (În misterele lui Mithra), până când nu arată că este apt si statornic.
 

Au fost șapte grade de inițiere în tainele Mithras , care sunt enumerate de Ieronim. Manfred Clauss susține că numărul de clase, șapte, trebuie să fie conectat la planete. În crescator, ordinea importanței clasele inițiatice au fost : 

Corax, Corux or Corvex (corb)
Nymphus , Nymphobus (cavaler onorific)
Miles (soldat)
Leo (leu)
Perses (persan)
Heliodromus (cel care alearga dupa Soare)
Pater (parinte)



Simbolurile pentru aceste grade de initiere erau distincte : de la pahar, la cununi de lauri, fulgere, purtatori de lumina (lampasi) pana la Boneta frigiană (ceea ce noi cunoastem a fi forma cusmei dacice), aceasta din urma fiind purtata de rangul suprem, Pater.


Cum acesti initiati, pe langa multe alte cunostinte pe care le detineau, erau buni cunoscatori ai astrologiei - fiecarui grad ii revenea , simbolistic, o planeta.

A mithraeum found in the German city of Saarbrücken


 Cel mai înalt grad, pater, este departe cel mai frecvent găsit pe dedicatii si inscriptii

Admiterea în comunitatea a fost completata cu o strângere de mână cu Pater. În vechiul Iran, strangerea de mână ținând mâna dreaptă, a fost în mod tradițional uzitat pentru a încheia un tratat, înțelegere solemnă între două părți.


Doar nume masculine apar în listele de membru. Istoricii, inclusiv Cumont și Richard Gordon au ajuns la concluzia că cultul a fost doar pentru bărbați.


Mithra descoperit in site-ul arheologic de la Londra


Istoricul Dio Cassius povestește cum a fost spus numele lui Mithra în timpul vizitei de stat la Roma, de catre Tiridates I - al Armeniei , în timpul domniei lui Nero . Roger Beck crede că acest episod a contribuit la apariția Mithraismului ca religie populară in Roma.

Majoritatea regilor vremii aveau gradul de Pather, la inscaunare primeau sceptrul si mitra (coroana). Astfel ajungem la magi, craii de la rasarit, regii care calauziti de stea ajung la pestera unde s-a nascut Mantuitorul pentru a-i aduce darurile sfinte: aur, smirna si tamaie.



Mithras discovered in France



Se presupune ca cei trei magi de la rasarit, Melkon, Regele Persiei - Gaspar, Regele Indiei si Baltazar, Regele Arabiei nu erau altceva decat adepti ai acestei culturi vizionare,  mistice (de aici si pseudonimul de magi). Initiati in astrologie,  primind ‘’iluminarea‘’, ei au pornit in calatoria care avea sa schimbe cursul omenirii, Crestinismul devenind cult recunoscut .


 Unul dintre cele mai puternice centre de dezvoltare a mithraismului a fost Dacia Romana. Dacii liberi,  l-au adoptat devenind parte din panteonul lor . Si veteranii, adica soldatii “lasati la vatra” dupa 20-25 de ani de serviciu, au jucat un rol in raspandirea mithraismului in Dacia. Importante diplome militare descoperite pe teritoriul dacic dovedesc existenta acestor veterani in provincia romana de pe malurile Dunarii. 

-templul-zeului-mithras-cercetat-la-alba-iulia




Monumentele si inscriptiile mithraice descoperite in Dacia sint mai numeroase decat cele din Asia Mica, incat un autor  a putut afirma ca Mithra ar fi trebuit sa fie zeul national al dacilor si deci pierderea Daciei ar fi insemnat o puternica lovitura data acestei religii.


Savantul olandez N. J. Vermaseren, in lucrarea sa Corpus Inscriptionum Monumenlorum Religionis Mithriacae, indica pentru Dacia 274 de monumente si inscriptii mithraice adaugandu-se, dupa descoperirile recente, inca trei altare la Apulum (Alba-lulia), cate unul la Ceanul Mic, Potaissa (Turda) si o alta localitate necunoscuta din Dacia Inferioara.

Se pare ca centrul cultului mithraic in Dacia a fost la Ulpia Traiana, capitala provinciei, unde se atesta existenta mai multor “mithree” ce au dat la iveala un bogat material arheologic. 


Acestea erau situate in afara de cetate, la miaza-zi de coltul sud-vestic al incintei. Dintre acestea, unic prin dimensiunile sale intre toate mithreele descoperite pana acum in regiunile mithraizate, este cel situat pe valea Hobitei si pe malul stang al paraului Apa Mica, din ruinele caruia s-au scos circa 250 monumente sculpturale si inscriptii.


Miturile sumeriene, egiptene, mayaşe, chineze, vorbesc despre fluviul ceresc al creaţiei, denumit când coloana de susţinere a cerului, când crocodil sau dragon. Cert este că toate aceste denumiri se referă la cordonul ombilical care făcea legătura dintre Cer şi Pământ, fiind o poartă de legătură cu Universul, Axis Mundi (Axa Lumii). 

Unii spun ca Axa Lumii, ar trece prin maximul energetic al planetei, situat muntele sacru al dacilor – Kogaionon. 


Sunt voci care spun ca insasi forma caciulii dacice, cusma, care  in cultura persana nu este altceva decat mitra – acoperamantul de pe capul inteleptilor – are forma muntelui sacru Kogainon

Si poate fi foarte adevarat! In cer, acest loc este in Constelatia Leului, mai exact intre constelatia Leului si constelatia Hidra (sarpele) . Caciula dacica, pileusul persan, este exact capul constelatiei Leului care arata ca un carlig indreptat in fata, astfel explicandu-se de ce pileusul/ cusma se poarta cu motul in fata, purtatorul celebrei caciuli nefiind altcineva decat reprezentantul acestei constelatii, pe pamant ( precum in cer/ asa si pe pamant) ! Aceasta este o recunoasere suprema a locului de unde venim, trecand prin Poarta raiului- Poarta Soarelui

Astfel, ajungem la preotii care inchinau imnuri de slava cerului, acelui loc din cer care face legatura intre lumi. Acestia sunt Lruienii / Leurilenii, iar colindele cantate/ ascultate in preajma craciunului sunt imnurile de slava. Cel mai vechi colid romanesc este ''Leru-i ler'' (leu-i leu)


Citind toate acestea, incepem sa intelegem ce a vrut sa spuna arhitectul peruan Daniel Ruzo care  venea în România pentru a cerceta Sfinxul din Bucegi(Între 1966 -1968).  „Am cercetat munţii din cinci continente”, scria el, „dar în Carpaţi am găsit monumente unice dovedind că în aceste locuri a existat o civilizaţie măreaţă, constituind centrul celei mai vechi civilizaţii cunoscute astăzi”. 


Adoratorii din aceasta localitate reprezentau clase sociale diferite, adica de la sclavi si soldati pana la guvernatori si ofiteri, si se intalnesc aici epitete acordate zeului putin familiare altor adoratori, ca Bonus Puet si Deus Bonus Puer Posphorus. Trebuie remarcat faptul ca “spre deosebire de alte localitati din Dacia, reprezentarile din marmura ale lui Mithra s-au lucrat la Apulum cu scene numeroase si amanuntite, ceea ce arata cunoasterea temeinica a mitului zeului de catre pietrari”.

Astfel lucrurile se leaga.  Biblia ortodoxa, in Sfanta evanghelie dupa Matei spune astfel: 
''16.Răspunzând Simon Petru a zis: Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.
17.Iar Iisus, răspunzând, i-a zis: Fericit eşti Simone, fiul lui Iona, că nu trup şi sânge ţi-au descoperit ţie aceasta, ci Tatăl Meu, Cel din ceruri.
18.Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.
19.Şi îţi voi da cheile împărăţiei cerurilor şi orice vei lega pe pământ va fi legat şi în ceruri, şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat şi în ceruri.
20.Atunci a poruncit ucenicilor Lui să nu spună nimănui că El este Hristosul.''

Mithra dispare din peisajul nostru foarte tarziu, (anii500-600) fiind inlocuit de  noul cult al lui Iisus, crestinismul ajuns in Dacia prin acelasi model de propagare ca si cultul lui Mithra, insotit insa de sutele de crestini refugiati din cauza persecutiilor lui Dioclitian, prin Sfantul Apostol  Andrei care a  fost  primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci in secolul I. Pestera in care se crede ca a vietuit Sfantul Apostol Andrei, cat timp a propovaduit pe teritoriul romanesc, se afla la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judetul Constanta. 

După învierea lui Isus și Pogorârea Duhului Sfânt (la Rusalii), apostolii au mai rămas câțiva ani la Ierusalim, începând formarea Bisericii. La Sinodul Apostolic care a avut loc în jurul anilor 49-50 d.Hr. la Ierusalim, apostolii s-au întâlnit și au tras la sorți pentru a decide unde va merge fiecare. În Tradiția Bisericii Apostolului Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea). Mai întâi, Andrei l-a însoțit pe fratele său (Apostolul Petru) prin Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit un timp. Apoi a continuat misiunea de propovăduire a evangheliei, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi.


Mergem mai departe in descoperirea centrelor Mithra si vedem ca Vaticanul a fost construit pe ruinele unui fost centru  Mithra, marturie stand catacombele Vaticanului. 


 In urma povestii, intelegem si de ce Piata in care este situate palatal Papal, se numeste Piata Sf. Petru.

Vatican-frescoes-Catacombs

Pe un perete, in zona care este adesea numita " regatul din catacombe ", deoarece este dotat cu camere funerare ale papilor , este și o frescă mică , a Madonei cu pruncul Isus ce dateaza din jurul anului 240 fiind - cea mai veche imaginea cunoscută a Madonei și Pruncului. 



Acesta imagine face parte din Bazilica Sf Silvestru, unde este înmormântat Papa Silvestru (secolul IV). Bazilica este format din doua camere, una dedicată cultului, iar celălalt utilizata în trecut ca material sculptural, și care conține, printre altele, de 700 de fragmente de sarcofage.





Inscriptia scrijelita pe un perete de unul din primii pelerini, "in acest intuneric este lumina, in aceste morminte rasuna cantari", poate fi un motto pentru o istorie care se repeata!


daca ti-a placut te rog da share pa pagina / grup facebook. Multumesc!