https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

17 noiembrie 2022

TRATAMENTE - COSMETICE pentru păr

COSMETICELE - TRATAMENTELE pentru par sun eficiente, fac ceea ce promit sau doar sustin o industrie cu o cifra de afaceri enorma?


Pâna unde pot merge oamenii când doresc să atingă standardele stabilite de tiparele frumusțeii? Parul lung, de exemplu, mai este un reper de feminitate, elegantă și senzualitate?








Cine a impus aceste standarde? Iși mai doresc fetele să semene cu prințesa Rapunzel? Mai este calviția o problemă masculină?


Ei bine, da! Se pare că frustrarile legate de podoaba capilară, aduc încasari de miliarde companiilor care propun soluții mai mult sau mai putin inovatoare, saloanelor și clinicilor de medeicină estetică 

Cambria , New York , în Niagara County! Aici incepe povestea celui mai cunoscut topping pentru par.





Cele șapte surori Sutherland : Sarah , Victoria , Isabella , Grace , Naomi , Dora , și Maria Sutherland au starnit un val de uimire urcand pe scena. Dar nu, nu felul in care dansau , cantau, jucau era atractia. De fapt, se pare ca nimanui nu-i pasa de actul lor artistic. Sala se umplea de urale si aplauze cand surorile se despleteau la finalul spectacolului, lasand cositele lungi sa atarne pe podea. Părul magic , mitic – expresia feminitatii era singurul lucru pentru care oamenii veneau sa le vada.


Surorile - nascute cândva între 1845 și 1865 , au trăit o viață  la ferma de curcani, alatui de  familie, în apropierea cascadei Niagara. Mama lor , Maria, folosea pentru parul fetelor o lotiune puternic mirositoare. Colegii fetelor , le evitau din cauza mirosului puternic.

Dupa moartea mamei lor, în 1867 , tatal Fletcher Sutherland, preocupat de prozelitism și politicianism, s-a hotarat sa-si promoveze ficele care cantau in corul bisericii, urcandu-le pe scena. La vârsta de 13 ani, a cincea fiica , Naomi , a uimit publicul cu vocea de bas primind recenzii pozitive in ziarele Rochester și Albion .


Catalogate ca " cele șapte minuni ", surorile Sutherland , la începutul lunii decembrie 1880 , si-au facut debutul pe Broadway . Acesta a fost momentul in care parul extrem de lung si gros a devenit simbolul suprem al feminității , considerat a avea aproape puteri magice .

Sarah , cea mai mare dintre surorile Sutherland , avea parul doar pana la talie, dar pentru a crea impresia ca este mult mai lung, poza lasand-se pe sapte. 



Din 1882 , surorile au semnat un contract pentru un turneu cu WW Coles , devenind " cele șapte minuni ale lumii  "

în mod evident ,aparitia lor a fost un succes . Acesta a fost momentul in care Fletcher , tatal lor, a avut ideea de a promova un  tonic pe baza unguentului aplicat pe par de catre mama fetelor. Astfel s-a fondat Sutherland Sisters Corporation

Până la sfârșitul anului 1884 , The Sisters Sutherland Corporation a castigat 90.000$  din vânzări


Fletcher a murit în 1888 iar  surorile au preluat compania , care sa extins pentru a include o întreagă linie de produse pentru par , inclusiv un pieptene , o lotiune de curatare scalp , și opt nuanțe de "Colorator", precum și alte produse cosmetice, cum ar fi crema de fata .

Ce continea tinctura magica: 56% apă de alun , 44 % tinctura de dafin , rom , sare , magneziu , și acid clorhidric. Potrivit brevetului , pulberea ’’Scalp Cleaner’’ a avut " borax , sare , chinina , cantaride , dafin, rom , glicerină , apă , alcool  și săpun

Aceste preparate nu erau deloc ieftine ,se vindeau intre 0.50 $ și $ 1,50/ borcan , cam salariul pe o zi pentru americani in anii 1880 . Un sistem de marketing bine pus la punct, facea ca produsul sa fie exclusivist, destinat femeilor din inalta societate, dar ravnit de catre femeile din clasa de mijloc, conferind astfel o maxima credibilitate produsului

Intr-o epoca in care femeile erau catalogate ca gospodine fragile , delicate, surorile Sutherland s-au dovedit femei de afaceri ambițioase. Au venit cu sloganuri publicitare inteligente , cum ar fi "părul este coroana unei femei" și "Amintiți-vă doamnelor, părul, nu pălăria, te face frumoasa !" Atunci când nu erau  in turneu sau în săli de concerte , surorile călătoreau în lume , promovand produsele.

În cele din urmă , compania a deschis birouri in New York , Philadelphia , Chicago , Toronto , și chiar Havana , Cuba , cu o rețeaua vastă de 28.000 de dealeri .

Din 1890, surorile au vândut 2,5 milioane de sticle cu  mai mult de 3 milioane  de dolari .

Astfel, femeile cu parul lung, au fost promovate ca idealuri de frumusete.







Imaginea lor, a inspirit-o pe artista Mika Rottenberg în ideea de a dezvălui pâna unde pot merge oamenii pentru a avea o imagine similară celei vândute pe bani mulți,  în reclame. "Cheese", este o producție interesantă , care a făcut valuri in 2008.
cheese


Imaginile producției dezvaluie cum, uneori, obiectivele de neatens cer sacrificii prea mari și aduc nefericire. Normalitatea, acceptarea propriei persoane, pot fi deziderate mult mai firesti iar fericirea nu depinde de lungimea părului nici de chelie!