Covrigul tradițional (denumirea germană : Brezel ) este
produs de panificatie, făcut din aluat fiert si apoi copt, cu formă curbata
simetric, rasucita cu o ‘’bucla covrig’’ ! Sarea este cel mai frecvent
condiment. Alte condimente includ zaharul , ciocolata , glazuri , semințe,
nuci.
Istoria Covrigilor
Covrigii isi au originea în Europa , cel mai probabil in
Evul Mediu timpuriu inventati fiind , se pare, de catre călugării germani .
In Istoria Științei și Tehnologiei ,
Bryan Bunch și Alexander Hellemans, mentioneaza ca în 610 " ... un
călugăr italian inventează covrigei ca o
recompensă pentru copiii care invata
rugăciunile.
O ilustrare a covrigului, apare in
secolul al XII-lea, in ‘’Hortus Deliciarum’’(Gradina Rasfatului)
O altă sursă, atribuie aparitia covrigului unei mănăstiri
din sudul Franței(covrigii fiind in forma de inel, legati pe sfoara)- similari
covrigilor de Buzau
Covrigul produs traditional - in Germania!
Meyers, in 1905 suspectează originea covrigilor ca
venind dintr-o interdicțiede a coace painea in forme considerate pagane , cum
ar fi în formă de cruce, soare , la Sinodul de Estinnes în anul 743. Astfel,
covrigul a apărut ca un substituent al painii, numele german " Brezel
" pare-se fiind imprumutat din‘’bracellus’’ latină - bratara !
În Biserica Catolică , covrigeii, au o semnificație
religioasă.
Rețeta folosind doar făină și apă, asocia covrigii
Postului.
Covrigii erau ascunsi în dimineața de Paște, la fel ca și
traditia ‘’ouălor ascunse’’ in dimineata de Paste, astăzi.
Buclele mari ale covrigilor aveau un scop practic :
brutarii le atârnau pestick-uri , așa cum se vede într-un tablou de Job
Berckheyde (1630-1693)de la aproximativ 1681.
-Pentru modul de prezentare, sunt renumiti Covrigii de la Burg, care în mod
obișnuit, se atrana cu o sfoara în jurul gâtului
În sudul Germaniei și zonele învecinate ,vorbitoare de
limba germana , covrigii - au păstrat semnificațiile lor originale,
religioase și sunt încă folositi în diverse tradiții și cu ocazia diverselor
festivaluri . De Crăciun, pot fi realizati din turtă dulce moale ( "
Lebkuchen " ), cu glazură de ciocolată
Traditia Covrigilor ca dar, in Germania!
De 1 ianuarie , se prepara covrigi in casa! Acestia
se fac din aluat dospit cu drojdie si sunt dulci, de diverse marimi . Cand se
merge in vizita la prieteni si rude sau cand copii merg in vizita la nași,
se duc in dar covrigi.
De 1 mai , baietii
care vor sa se insoare, picteaza un covrig pe ușile iubitelor .
Un covrig cu susul în jos, ar fi un semn de
rușine .
In in Görlitz, Germania, covrigul este o emblema a brutarilor
O veche tradiție în Duminica Floriilor datează din 1533
este ''covrigul în aer liber''
În special în zonele catolice , cum ar fi Austria ,Bavaria
"covrigul de Florii " se face de Duminica Floriilor .
Dimensiunile pot varia de la 30 cm , până la 1 m și cântărește uneori până
2.5 kg
În zona Renania , covrigeii dulci, sunt realizati cu
bucle pline cu ''pudding'' (covrigei cu
budinca ) .
A patra duminică din Postul Mare, în Luxemburg , este un
festival numit "covrigul de duminică " . Băieții dau in dar
covrigi sau prăjituri în formă de covrig prietenelor. Dimensiunea
covrigului simbolizează... cât de mult o place!
Populari în timpul Postului Mare, în Biberach sunt
‘’covrigii Slow’’ se fierb în apă și se coc, dupa ce au fost presararti cu
sare.
Schloss Burg este renumit pentru o specialitate vechi de
200 de ani ,‘’Burger Brezel’’ . O poveste locală, spune ca reteta provine din
1795 de la un soldat al lui Napoleon, recunoscător , pentru
tratarea unei plăgi de către o familie de brutari din orășelul Burg .
Importanța culturală a covrigului pentru Burg, este data de un monument, în
cinstea brutarilor care fac covrigi.
Este chiar si un traseu de 18 Km . pentru cei care vor sa
faca drumetii in imprejurimile orasului numit ‘’Traseul covrigului’’
O varietate tipic
pentru Franconia de Sus este "anason covrigul" Orașul Weidenberg
celebrează " covrigul " printr-un carnaval , când covrigi
cu aromă de anason sunt serviti alaturi de mâncăruri speciale gătite cum
ar fi friptura cu hrean.
În orașul Lübeck , se face o masă în Catedrala Lübeck ,
unde sunt serviti "Pretzelfun" copiilor, acestia fiind
invitati sa cante in cor. Sarbatoarea se tine in aminirea copiilor care
proveneau de la orfelinat si nu aveau suficienta mancare. Ei primieau in
dar , Kringel ( covrig ), ca o recompensă .
Orașul Osnabrück sărbătorește Pacea de la Westfalia (
1648 ) organizand o cursă anuală de cai. La finalul cursei , sunt impartiti
covrigi dulci.
Orașul Speyer, se mândrește a fi " Orasul covrig
" ; în al doilea weekend din luna iulie, de vineri până marți , se face un
festival anual cu parcuri de distracții numit "Brezelfest" fiind
cel mai mare festival de bere din regiunea Rinului de Sus , atrage aproximativ
300de mii de vizitatori .
Speyer Handwerkerbrunnen (monumentul dedicat covrigului)
În 2003 și 2004 , " Covrigii Pace " Au fost copti pentru un eveniment de caritate UNICEF În loc de bucla tipica a covrigului , acestea aufost făcute în forma simbolului de pace .
Covrigul este Introdus în America de Nord, la sfârșitul
secolului al XVIII-lea, de catre imigranți germani Germani și Elvețieni,
regiunea fiind cunoscuta ca Pennsylvania olandeză, brutariile rurale detinute
de acestia faceau covrigi.
În secolul XX , covrigii moi (corn, in forma de inel sau
‘’S’’) devenu cunoscuti în multe regiuni din Statele Unite . Orase precum
Philadelphia , Chicago și New York devenu renumite pentru covrigi ,
datorita industrializarii si producerii acestora la scara industriala.
Distribuirea se facea prin chioscuri la: școli , magazine alimentare ,
cinematografe , arene , săli de concerte si stadioane.
în Philadelphia în 1993 se deschide " Muzeul
covrigului "
În 2003 , in Pennsylvania, guvernatorul Ed Rendell,
declarată 26 aprilie "Ziua Națională a Covrigului" recunoascand
astfel importanța covrigului in istorie și economie
Covrigul in Europa
În Republica Cehă
,covrigul este cunoscut ca Preclík ,
în Finlanda ca
viipurinrinkeli ,
în Slovacia se numește praclík .
Spaniolii,
italienii, francezii ,numesc covrigii - Brezel
Olandezii au variantele dulci numite krakeling
In norvegiană și daneză numesc o kringle ,
în poloneză este
Precel ,
în maghiara , sârbă și croata , Pereca .
în România -covrigul este foarte popular, fast-food
în zonele urbane și impartiti de sarbatorile Craciunului .
Covrigii din România , similari ca forma celor Svabesti
(Brasoveni) sunt asimilati produselor de post, fiind produse de patiserie
facuti din faina si apa, de obicei fierti, dati prin sare, mac, chimen,
susan si apoi copti.
Se pare ca reteta ‘’covrigilor de Buzau’’ a fost
introdusa in Romania de catreGreci, pe la 1800. Aveau forma de inel si erau
atranati pe sfoara, ca si astazi.
Astazi, covrigii de Buzau sunt marca atestata ca produs
traditional.
Reteta covrigilor de Buzau:
Ingredient:
-faina, apa, sare, drojdie.
-la maia se pune zahar in cantitati mici, pt. dospire
Preparere:
Drojdia, Zaharul si sarea se dizolva in apa calduta si se
face maiaua.
Se lasa sa creasca cca 30-40 minute la temperarura
camerei. Cand maiaua a crescut, se adauga faiana, apa si maiaua, se framanta
pana se incorporeaza toate ingredientele si le lasa la dospit cca o ora. Daca
aluatul a crescut suficient, se rup/taie bucati din coca si se
modeleaza inele ,care se lasa apoi in repaos cca 10 minute. Intr-un vas
cu apa fiarta in care s-a dizolvat zahar caramelizat , se introduc inelele
din aluat si se lasa la fiert cca 5-10 minute.
Se scot pe planseta, se dau eventual prin sare, mac si se
introduc in cuptorul incins, pt. cca 20-25 de minute.
Gata! De acum, sa vina colindatorii 😇
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!