Surprinzatr, desi se cunosc beneficiile mierii ,
sunt plante ale caror polen este toxic;
prin urmare, mierea obtinuta din acest
polen este toxica.
„mierea nebunilor”, este un tip de miere obţinut în urma
polenizării anumite unor specii de flori . Există mai multe familii de plante
cu proprietăți toxice. Solanaceae este o familie de plante ce conțin toxine și
cunoscute ca producătoare de miere toxică:
•Coriaria arborea (Tutu), Melicope ternata din Noua
Zeelandă
•Rhododendron ponticum, Rhododendron luteum, Rhododendron
groenlandicum (Azalee), Trabzon, Turcia
•Tripetalieia paniculata și Ledum palustre, Japonia
•Atropa Belladonna (Mătrăgună), Fatura metel, Hyoscyamus
niger (Măselariță), Datura inoxia, Datura stramonium (Ciumăfaie) în Europa
(Ungaria, Polonia, România)
•Gelsemium sempervirens (Iasomie galbenă), Kalmia
latifolia (Laur de munte), S.U.A.
•Cannabis Sativa (Cânepă), Turbin corymbosa, Rivea
corymbosa, Datura, Serjania lethalis, America de Sud
•Senecio jacobaea, Juncus effusus (Rugina)
Relatarile celor care cunosc femenul, mentioneaza ca cei
care consumă aceasta miere toxica se vor simţi asemeni unor oameni beţi, deşi
efectele pot fi mult mai agresive: oamenii pot avea halucinaţii şi chiar
tulburări cardiace.
Apicultorii evită să o vândă străinilor, păstrând-o doar
pentru cunoscători. Localnicii, care folosesc mierea ca tratament, ştiu foarte
bine cum trebuie s-o consume şi cum să se ferească de excese.
Fenomenul este descries de catre medicii din regiune ,
care se confruntă cu cazuri de intoxicaţie cu „mierea nebunilor” în rândul
turiştilor care vor să guste acest produs, dar care nu cunosc bine riscurile.
În trecut, în jurul anului 1700, această miere era
exportată în mai multe state din Europa, pentru a fi folosită la îndulcirea
diferitelor băuturi, efectul fiind chiar mai puternic decât cel al alcoolului.
Consumată în exces, mierea toxica poate provoca scăderea tensiunii arteriale,
greaţă, ameţeală, leşin, tulburări de vedere, halucinaţii, convulsii şi chiar
deces. Aceasta miere se gaseste in stare pura , nu este procesată. Acesta este si
motivul pentru care intoxicaţia apare chiar şi dacă se consuma cantitati mici.
Este posibil ca efectele sa dureze câteva ore şi se pot manifesta
prin paralizie a membrelor şi a gurii,
salivare abundentă, transpiraţie, vomă, pierderea coordonării şi slăbiciune
musculară.
Totusi aceasta miere, pentru cunoscatori are si efecte
curative: Mierea toxica, este folosită pentru a trata hipertensiunea arterială,
bolile de stomac, diabetul, dar şi pentru a spori performanţele sexuale, fiind
bine cunoscut efectul ei afrodisiac - se fierbe în lapte şi se consumă apoi
înainte de micul dejun, pe stomacul gol, în cantităţi mici.
Plinius cel Bătrân a descris mierea toxică ca și meli
moenomenon („miere nebună”) și de asemenea a menționat o miere medicinală din
Creta, miraculum mellis sau „mierea minunată”.
Grecii cunosteau foarte bine efecte secundare ale mieii
toxice. Cum razboaiele erau castigate nu
doar prin confruntari directe ci si prin tertipuri inteligente, sunt scrieri
care amintesc diverse evenimente care au dus la castigarea razboaielor ; în
timpul generalului Pompei, Grecii au lăsat vase cu miere de-a lungul drumului
ca tribut pentru armata romană care înainta. Soldații care au mâncat mierea
și-au pierdut simțurile și au fost înfrânți cu ușurință de armata greacă.
Se spune ca mierea toxica era folosita si de vraci mayasi
pentru intrarea in transa, prin inhalarea vaporilor.
În Turcia, în jurul anului 1700, un soi de miere toxică
era exportată în mai multe state din Europa, pentru a fi folosită la îndulcirea
diferitelor băuturi, efectul fiind chiar mai puternic decât cel al alcoolului.
Vezi si cum se testeaza mierea