https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

23 ianuarie 2023

Mierea Toxică sau mierea nebunilor







Surprinzatr, desi se cunosc beneficiile mierii , sunt  plante ale caror polen este toxic; prin urmare,  mierea obtinuta din acest polen este toxica.

„mierea nebunilor”, este un tip de miere obţinut în urma polenizării anumite unor specii de flori . Există mai multe familii de plante cu proprietăți toxice. Solanaceae este o familie de plante ce conțin toxine și cunoscute ca producătoare de miere toxică:

•Coriaria arborea (Tutu), Melicope ternata din Noua Zeelandă

•Rhododendron ponticum, Rhododendron luteum, Rhododendron groenlandicum (Azalee), Trabzon, Turcia

•Tripetalieia paniculata și Ledum palustre, Japonia

•Atropa Belladonna (Mătrăgună), Fatura metel, Hyoscyamus niger (Măselariță), Datura inoxia, Datura stramonium (Ciumăfaie) în Europa (Ungaria, Polonia, România)

•Gelsemium sempervirens (Iasomie galbenă), Kalmia latifolia (Laur de munte), S.U.A.

•Cannabis Sativa (Cânepă), Turbin corymbosa, Rivea corymbosa, Datura, Serjania lethalis, America de Sud

•Senecio jacobaea, Juncus effusus (Rugina)


Relatarile celor care cunosc femenul, mentioneaza ca cei care consumă aceasta miere toxica se vor simţi asemeni unor oameni beţi, deşi efectele pot fi mult mai agresive: oamenii pot avea halucinaţii şi chiar tulburări cardiace.

Apicultorii evită să o vândă străinilor, păstrând-o doar pentru cunoscători. Localnicii, care folosesc mierea ca tratament, ştiu foarte bine cum trebuie s-o consume şi cum să se ferească de excese.


Fenomenul este descries de catre medicii din regiune , care se confruntă cu cazuri de intoxicaţie cu „mierea nebunilor” în rândul turiştilor care vor să guste acest produs, dar care nu cunosc bine riscurile.


În trecut, în jurul anului 1700, această miere era exportată în mai multe state din Europa, pentru a fi folosită la îndulcirea diferitelor băuturi, efectul fiind chiar mai puternic decât cel al alcoolului.



Consumată în exces, mierea toxica  poate provoca scăderea tensiunii arteriale, greaţă, ameţeală, leşin, tulburări de vedere, halucinaţii, convulsii şi chiar deces. Aceasta miere se gaseste in stare pura , nu este procesată. Acesta este si motivul pentru care intoxicaţia apare chiar şi dacă se consuma cantitati mici.


Este posibil ca efectele sa dureze câteva ore şi se pot manifesta prin  paralizie a membrelor şi a gurii, salivare abundentă, transpiraţie, vomă, pierderea coordonării şi slăbiciune musculară.


Totusi aceasta miere, pentru cunoscatori are si efecte curative: Mierea toxica, este folosită pentru a trata hipertensiunea arterială, bolile de stomac, diabetul, dar şi pentru a spori performanţele sexuale, fiind bine cunoscut efectul ei afrodisiac - se fierbe în lapte şi se consumă apoi înainte de micul dejun, pe stomacul gol, în cantităţi mici.

Plinius cel Bătrân a descris mierea toxică ca și meli moenomenon („miere nebună”) și de asemenea a menționat o miere medicinală din Creta, miraculum mellis sau „mierea minunată”.

Grecii cunosteau foarte bine efecte secundare ale mieii toxice.  Cum razboaiele erau castigate nu doar prin confruntari directe ci si prin tertipuri inteligente, sunt scrieri care amintesc diverse evenimente care au dus la castigarea razboaielor ; în timpul generalului Pompei, Grecii au lăsat vase cu miere de-a lungul drumului ca tribut pentru armata romană care înainta. Soldații care au mâncat mierea și-au pierdut simțurile și au fost înfrânți cu ușurință de armata greacă.


Se spune ca mierea toxica era folosita si de vraci mayasi pentru intrarea in transa, prin inhalarea vaporilor. 


În Turcia, în jurul anului 1700, un soi de miere toxică era exportată în mai multe state din Europa, pentru a fi folosită la îndulcirea diferitelor băuturi, efectul fiind chiar mai puternic decât cel al alcoolului.


Vezi si cum se testeaza mierea