luni, 10 iulie 2017

Reteta SUPA de ROSII cu CRUTOANE, TAIETEI / TAITEI, GALUSTE / GALUSTI sau GAZPACHO



Fie supa de rosii cu galuste, taietei sau crutoane, de cand eram copii, supa de rosii era preferata noastra! Mai tarziu am incercat gazpacho din legume crude,  care desi nu a fost tocmai pe placul meu, poate din cauza obisnuintei de a manca supe gatite, a fost o experienta interesanta!


Beneficiile consumului de rosii:

 -rosiile contin licopen, un colorant natural, anticancerigen, un puternic antioxidant care ofera o protective eficienta impotriva cancerului, bolilor cardiovasculare si incetineste procesele degenerative; licopenul fiind considerat un intaritor al oaselor, losit in preventia osteoporozei.

 -Rosiile contin de asemeni: potasiu, fosfor, fier, calciu,  magneziu si seleniu, precum si acizi organici, cu rol important in sistemul digestiv. Vitaminele A, B, C, E, K, fac din rosie un produs extreme de valoros si de nelipsit din alimentatie.


Copiii, iubesc supa de rosii cu crutrone!
Dar daca in loc de crutroane s-ar trezi in farfurie cu un... hipopotam ? :)

Ingrediente
– 500 gr rosii
– 2 cartofi mari
– 1 ceapa
– 1 morcov si 1 telina
– 1 lingura ulei
– piper,sare
– leustean verde sau patrunjel

Fierbeti  morcovii, ceapa, telina si cartofii. Adaugati rosiile pasate sau date pe razatoare si fierbeti  totul inca 10 minute. Inainte cu doua minute de a lua supa de pe foc, adaugati frunzele si o lingura de ulei!

 Se paseaza  totul printr-o sita sau cu blenderul! Se serveste calda sau rece la temperatura camerei, cu sau fara smantana. 
 
lostateminor.com
Nu uitati piesa de rezistenta , hipopotamul (facut in prealabil din aluat de paine) ! 





Supa de rosii cu taietei (taitei cum se spune pe alocuri)
- nu este nici o diferenta intre supa cu crutoane si cea cu taitei sau cu galuste / galusti
TIPS !
- pentru supa de rosii cu taietei, nu folositi mai mult de 150, 200 gr taitei la 1 litru de apa (supa), deoarece isi tripleaza volumul la fierbere. Sunt personane care pentru a evita excesul de gluten, fierb taieteii separat, 5-7 minute, apoi ii adauga in supa gata preparata. Daca supa este fierbinte, acestia continua sa se gateasca, chiar daca vasul este luat de pe foc.
Taieteii nu trebuie sa ramana "aldente", ca pastele!
- Pentru a face o supa de rosii cu galuste pufoase, nu dau cantitati de oua /gris, doarece in functie de marimea oualor si calitatea grisului, acestea nu se respecta.
Totusi, trucul este urmatorul: pentru o oala cu supa de rosii de 3-4 litri, folositi doua oua, peste care dupa ce le bateti bine cu telul, adaugati gris in ploaie , amestecand continuu.
Cand compozitia incepe sa se lege, fara sa fie lichida, luati o linura si formati galusca intr-o oala cu apa care a dat in clocot, cu focul dat la minim. Daca galusca nu se destrama si incepe imediat sa se umfle, compozitia este buna. Daca galusca se destrama, mai adugati foarte putin gris si formati o alta galusca.
Atentie! doar cateva grame de gris, in plus pot face diferenta dintre galusti / galuste si... "pietroaie". Daca galusca nu se umfla intr-un minut, clar... avem bolovani in supa.
Trucul pentru a repara? Daca adaugati apa, nu reparati. Spargeti inca un ou, bateti cu telul, adaugati apoi lingura cu lingura compozitia de la galustile preparate anterior. Dupa ce ati incorporat tot, incercati sa formati galuste in supa.
Ca si la supa de rosii cu taietei, galustele pot fi fierte separat de oala cu supa si apoi adaugate peste zeama de legume.
Pentru o supa de rosii mai rustica, atunci cand nu avem timp sa fierbem separat galustele/ taieteii, acestea se pot adauga direct in oala cu supa.
Supa de rosii : Gazpacho
Ingrediente pentru 5 portii
– 5 cesti de suc de rosii
– 4 rosii mari, fara coaja si seminte, taiate bucati
– 2 castraveti curatati de coaja
– 1 ardei gras verde, taiat bucati
– o jumatate de ceapa tocata marunt, daca o razuiti trebuie scursa de zeama (zeama fiind amara, poate strica supa)
-2-3 catei de usturoi sfaramati
–putin ulei de masline, pentru a-I da luciu
– se acreste cu otet , dupa gust
– sare, piper
-      Patrunjel pentru decor

 Mod de Preparare
Se pune jumatate din cantitatea de  legume in blender. Se adauga restul ingredientelor: otet, usutroi, ulei de masline, sare si  piper. Dupa ce ingredientele s-au mixat, se adauga restul legumelor si sucul de rosii intr-un vas, peste care se rastoarna legumele din blender. Se omogenizeaza cu o lingura si se lasa in frigider.

Se serveste rece, in zilele toride de vara, garnisita cu patrunjel proaspat!