joi, 1 octombrie 2015

Electrocasnice PRET bun, DURATA de viata mare. Cum reduc CONSUMUL - COSTURILE - UZURA

Câţi dintre noi citesc instructiunile de folosire a electocasnicelor, în încercarea de a optimiza consumul de gaze, curent, detergent , pentru a prelungi durata de viața a acestora sau optimizarea timpului, spațiului? 

De câte ori  ne aruncăm banii pe fereastră, pastrând necorespunzător alimentele  sau stricăm rufele în mașina de spălat, amestecând culorile ?  
Aragazul  - Cum optimizez consumul  de gaze !

Aragazul nu trebuie așezat la întâmplare în bucătărie. Aragazul trebuie plasat la distanță față de frigider, pentru a nu suprasolicita frigiderul, a nu crește consumul energetic al acestuia și a nu spori riscul de defecțiune. Hota trebuie așezată la o distanță de cel puțin 65 de centimetri față de aragaz pentru a evita accidentele. Pentru a economisi energie este recomandat să gătești pe cât mai multe ochiuri în același timp. De asemenea, dacă folosești cuptorul evită pe cât posibil deschiderea ușii acestuia în timpul de coacere. De fiecare dată când deschizi ușa cuptorului, temperatura din interior scade cu 25 de grade Celsius.
Frigiderul –  cum se aseaza produsele in frigider
În frigider, alimentele trebuie aranjate în funcție de tipul acestora. În congelator se pot pune carnea, peștele și legumele congelate. În răcitor, pe rafturile superioare se așază mezelurile și alimentele gătite, în vreme ce legumele și fructele proaspete se spală înainte de introducerea în frigider și se așază pe rafturile inferioare sau în lada special concepută pentru legume și fructe. Ouăle trebuie spălate apoi introduse în compartimentele special concepute pentru acestea. Mezelurile trebuie împachetate înainte de a fi introduse în frigider. Calitatea recipientelor în care așezi alimentele este foarte importantă pentru păstrarea prospețimii acestora și pentru confortul tău. Este recomandat să nu așezi pe același raft carnea crudă și mâncarea gătită pentru că se pot transmite bacterii care să strice mâncarea. Brânza și produsele lactate trebuie așezate în recipiente de plastic pentru că laptele este un mediu propice înmulțirii bacteriilor. Lasă spațiu în jurul alimentelor pentru ca aerul rece să circule liber. Este de evitat de asemenea aglomerarea prea mare a frigiderului. Un astfel de frigider se poate transforma într-o adevărată „bombă bacteriologică”. Salata verde, castraveții și strugurii nu trebuie congelate iar fasolea verde, varza, conopida, guliile și spanacul trebuie fierte trei minute înainte de congelare. Cea mai sigură și sănătoasă metodă de dezghețare este ca alimentele să fie lăsate la temperatura frigiderului.


Masina de spalat rufe – intrebuintarea  corecta !
Înainte de a spăla rufele, acestea trebuie întotdeauna sortate: rufele albe, cele colorate, sintetice, delicate, de lână. Acestea nu ar trebui introduse amestecat în cuvă pentru o spălare. Indicațiile de spălare de pe etichetele hainelor trebuie respectate. Cele mai dificile pete se scot cu detergent  pentru pete înainte de spălarea hainelor în mașină. Hainele din materiale delicate ar trebui spălate folosind un program special al masinii. Înainte de punerea în mașina de spălat a rufelor, acestea ar trebui căutate in buzunare pentru a nu fi lăsate mici obiecte de metal (monede, agrafe), care pot deteriora utilajul. Hainele ar trebui închise la nasturi sau la fermoare înainte de a fi puse în mașina de spălat. Cuva-tambur poate fi încărcată la maximum cu rufe din bumbac, însă doar la jumătate cu haine din fibre sintetice și doar la o treime cu haine delicate. Pentru o încărcare echilibrată (contra bătăilor în timpul centrifugării de stoarcere) este de dorit introducerea pentru o spălare în mașina de spălat atât a hainelor de dimensiuni mari, cât și mici. Doza de detergent trebuie potrivită în funcție de gradul de încărcare al mașinii. Pentru conservarea mașinii, aceasta ar trebui pusă în funcțiune de câteva ori pe an pentru un ciclu de spălare, fără încărcare cu rufe.